Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την ΤΕΤΑΡΤΗ 11/01/2017, στις 7:00 μ.μ. στο ΤΕΕ (Νίκης 4), 7ος όροφος

Πρακτικά συνέλευσης 11/01/2017

Η συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ΤΕΕ, ξεκίνησε με ενημέρωση σχετικά με τις πιο πρόσφατες δράσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης προς το ΕΤΑΑ και το Υπουργείο Εργασίας, με κύριο αίτημα την παράταση καταβολής της εισφοράς του Β’ εξαμήνου 2016.

Συζητήθηκε η κατ’ αρχήν απόλυτη άρνηση της παράτασης εκ μέρους του Υπουργείου, καθώς και η μετέπειτα προσπάθεια άμβλυνσης της επακόλουθης δυσαρέσκειας, με την ανακοίνωση της δυνατότητας ρύθμισης της οφειλής σε 12 δόσεις και της μη απώλειας των ρυθμίσεων των 100 δόσεων – για όσους δεν κατέβαλαν την εισφορά μέσα στο Δεκέμβρη.

Στα πλαίσια αυτής της μεταβατικής φάσης (από το ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΦΚΑ) επισημάνθηκαν οι θολές συνθήκες που επικρατούν όσον αφορά τα ζητούμενα και τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης, τα νέα ειδοποιητήρια, τις ασφαλιστικές ενημερότητες (με συνέπειες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων), κτλ., και γενικότερα η σύγχυση και η ασάφεια που μας περιβάλλουν σε σχέση με την λειτουργία του ΕΦΚΑ…

Αναφέρθηκε, ως παράδειγμα της χαώδους και κατ’ ουσία εισπρακτικής λογικής του Υπουργείου, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι που επιχειρούν να ρυθμίσουν τις οφειλές του Β’ εξ. 2016: καλούνται υποχρεωτικά να καταβάλλουν εφάπαξ: α) τα αναδρομικά του 2011 (ενσωματωμένα στο Β’ 2016) αλλά και β) τους 3 (από τους 6) μήνες, προκειμένου να ρυθμίσουν τελικά σε δόσεις μόνο τους υπόλοιπους 3 – καθώς οι πρώτοι 3 μήνες θεωρούνται τυπικά ληξιπρόθεσμοι, μετρούμενοι από την λήξη της παράτασης του Α’ 2016, την 31/10/16.

(Έτσι, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την καταβολή, οι ασφαλισμένοι παραμένουν χωρίς περίθαλψη, ενώ το Ταμείο δεν μπορεί να εισπράξει άμεσα χρήματα …Χαρακτηριστική “lose-lose situation”).

Γνωστοποιήθηκε παρεμπιπτόντως, ότι το Υπουργείο Εργασίας αγνόησε παντελώς τις εισηγήσεις των ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΑ και ΤΕΕ, με τις προτάσεις που αφορούσαν τη δυνατότητα διαγραφής οφειλών (που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης), τη δυνατότητα ρύθμισης των οποιωνδήποτε οφειλών σε 100 δόσεις, κτλ.

Η περί ΕΦΚΑ συζήτηση περιέλαβε την αναφορά στο ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων) η ίδρυση του οποίου προβλέπεται από το ‘νόμο Κατρούγκαλου’ (4387/16), ταυτόχρονα με την κατάργηση  του  ΤΣΜΕΔΕ. Το νεοϊδρυθέν ΤΜΕΔΕ – που αφορά Εργολάβους, Τεχνικές Εταιρείες αλλά και όλους όσους έχουν Πτυχία Μελετών ή Κατασκευών και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου – είναι ΝΠΙΔ. Προς το παρόν περιλαμβάνει δύο κλάδους: α) κλάδος εγγυοδοσίας που χορηγεί εγγυητικές επιστολές και β) κλάδος πιστοδοσίας, που χορηγεί προεξοφλήσεις πιστοποιημένων λογαριασμών. Διοικείται από την πρώην Δ.Ε./ΤΣΜΕΔΕ (η οποία από 7-μελής έχει γίνει 5-μελής καθώς έχουν ήδη παραιτηθεί οι εκπρόσωποι της ΕΜΔΥΔΑΣ και του ΤΕΕ). Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας έχει ήδη περάσει σ’ αυτό μέρος των αποθεματικών και της περιουσίας του πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Σύμφωνα με το καταστατικό του, το ταμείο αυτό έχει τη δυνατότητα, με απόφαση της ΔΕ του και τη σύμφωνη γνώμη του Υπ. Εργασίας, να δημιουργήσει και άλλους κλάδους (ιδιωτικής) ασφαλιστικής προστασίας.

Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις από όλες τις εργοληπτικές ενώσεις και αρκετές παρατάξεις εντός ΤΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του νέου ταμείου Κ. Μακέδου, για άμεση μεταφορά στο ΤΜΕΔΕ των αυτοτελών, υποχρεωτικών για τους μηχανικούς, κλάδων Επικουρικού και Εφάπαξ – οι οποίοι από 01/01/2017 υπάγονται στο ενιαίο ταμείο ΕΤΕΑΕΠ – έτσι ώστε να αυξηθούν άμεσα τα ταμειακά διαθέσιμα και οι απαιτούμενοι πόροι για την εγγυοδοσία & πιστοδοσία. Μια τέτοια απόφαση είχε αποτραπεί από τη ΔΕ/ΤΕΕ ύστερα από κινητοποίηση συναδέλφων στη συνεδρίαση της ΔΕ/ΤΕΕ την 01/11/2016, αλλά έχει επανέλθει αυτούσια μετά και την ίδρυση του ΤΜΕΔΕ, κάνοντας φανερή, εκ μέρους του ανωτέρω ισχυρού μπλοκ, τη διάθεση εξέλιξης του ΤΜΕΔΕ σε επαγγελματικό ταμείο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ιδιωτική ασφάλιση.

Η Ανοιχτή Συνέλευση προσανατολίζεται στην οργάνωση κινητοποίησης στο Υπουργείο Εργασίας, σε ένα μήνα περίπου, όταν θα έχουν αποσταλεί τα νέα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών – με το νέο ποσοστό 37,95% επί του εισοδήματος – στους αυτοαπασχολούμενους και άνεργους μηχανικούς. Της κινητοποίησης θα προηγηθεί κατάθεση Υπομνήματος στο υπουργείο που θα επισημαίνει κύρια ζητήματα που απασχολούν τους μηχανικούς, όπως το ΚΕΑΟ, οι διαγραφές οφειλών, η ασφάλιση ιδιότητας, η μηνιαία καταβολή εισφορών, το ΤΜΕΔΕ, κτλ. Η κίνηση αυτή δεν εμπερικλείει πια κανενός είδους προσδοκία κατανόησης εκ μέρους των παραγόντων του Υπουργείου, αλλά αποβλέπει στη δημοσιοποίηση της στάσης του Υπουργείου απέναντι στους εργαζόμενους και στην υποστήριξη των κινηματικών δράσεων για την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής.

Προτάθηκε επίσης, με αφορμή το ενοποιημένο πλέον ασφαλιστικό, η προσπάθεια συγκρότησης ενός γενικότερου διακλαδικού κινήματος εργαζομένων-άνεργων, στη βάση – αλλά και ως επέκταση – των κύριων διεκδικήσεων ΑΣΜ (όπως διαγραφές χρεών, επιστροφή αδίκως καταβληθεισών εισφορών, ανεισφορολόγητο, ασφάλιση – σύνταξη για όλους, κλπ.). Σ’ αυτό το πλαίσιο, τέθηκε ως στόχος η διατύπωση γενικών αρχών προστασίας / αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζόμενων και των ανέργων με συγκεκριμένους ποσοτικούς όρους – καταρχήν σε επίπεδο “συνθήματος”, αλλά με την προοπτική περαιτέρω διερεύνησης/επεξεργασίας. Επίσης προτάθηκε η ολοκλήρωση των επιμέρους (μικρών – άμεσων) διεκδικήσεων μας σε μια τέτοια βάση.

Εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα συγκρότησης ενός τέτοιου ευρύτερου κινήματος στη συγκεκριμένη συγκυρία, ωστόσο δηλώθηκαν διαθεσιμότητες για την πραγματοποίηση της πρότασης.

Όσον αφορά εσωτερικές εκκρεμότητες της ανοιχτής συνέλευσης:

  • Οριστικοποιήθηκε το κείμενο που αφορά τους κανόνες χρήσης της λίστας email της ανοιχτής συνέλευσης. Σύμφωνα με απόφαση προηγούμενης συνέλευσης, στη διαχείριση της λίστας προστίθενται άλλοι 3 συνάδελφοι, οπότε συγκροτείται 4μελής ομάδα διαχείρισης, ώστε να μην εστιάζονται σε ένα μόνο πρόσωπο οι σχετικές ευθύνες. Όταν η ομάδα διαπιστώνει παραβίαση των κανόνων θα στέλνει προειδοποιήσεις και εφόσον αυτές αγνοηθούν θα αφαιρεί από τους παραβάτες τη δυνατότητα να στέλνουν email. Κάθε πράξη (ή τυχόν αδράνεια) αυτής της ομάδας θα ελέγχεται από την συνέλευση, η οποία μπορεί να εγκρίνει ή να ακυρώνει τις ενέργειές της. Σχετικά με τους διαγραφέντες στις 3/12/16, αποφασίστηκε ότι όρος για την επανεγγραφή τους στην λίστα, εφόσον το επιθυμούν, είναι η αποδοχή των συγκεκριμένων κανόνων.
  • Το ζήτημα της σωστής λειτουργίας της συνέλευσης δεν συζητήθηκε, καθώς δεν παραβρέθηκαν οι συνάδελφοι που έχουν θέσει αυτό το θέμα μέσω της λίστας. (Σε σχετική ερώτηση που τέθηκε, κανείς από τους παρόντες δεν επανέφερε το θέμα).

Επόμενη συνέλευση: Παρασκευή 20/01/17, στις 7:00 μ.μ.    

Το κάλεσμα

Σας καλούμε να έρθετε και να συμμετέχετε στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών. H παρουσία σας είναι σημαντική για να αποφασίσουμε τη δράση μας για τα κοινά μας προβλήματα. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

  • Προγραμματισμός – οργάνωση δράσεων της συνέλευσης για τη διαγραφή ασφαλιστικών χρεών / επιστροφή αδίκως καταβληθέντων / μέτρα άμεσης ανακούφισης οφειλετών / ΚΕΑΟ, με δεδομένη την αδιάλλακτη στάση του υπουργείου Εργασίας
  • Πιθανή νέα παρέμβαση στο υπουργείο εργασίας: σκοπιμότητα, στόχευση, περιεχόμενο
  • Σχεδιασμός γενικών κατευθύνσεων – δράσεων μπροστά στην νέα κατάσταση της κατάργησης ΤΣΜΕΔΕ – συγχώνευσης στον ΕΦΚΑ
  • Ζητήματα λειτουργίας συνέλευσης και χρήσης της λίστας mail
  • Δραστηριότητες για την επέκταση της απήχησης της ΑΣΜ και την προσέλευση νέου κόσμου
Αν θέλετε κάποιο ακόμα θέμα να συζητηθεί ενημερώστε μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, την ΤΕΤΑΡΤΗ 11/01/2017, στις 7.00μ.μ., στο ΤΕΕ (Νίκης 4), 7ος όροφος, ώστε να αποφασίσουμε συλλογικά τις επόμενες κινήσεις μας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.