Διασφάλιση οφειλής για μεταβίβαση ακινήτων οφειλετών που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης​

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Γ36/04/34
ΚΕΑΟ ΕΦΚΑ 20/01/17
“Διασφάλιση οφειλής για μεταβίβαση ακινήτων οφειλετών που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%92%CE%A11465%CE%A7%CE%A0%CE%99-253?inline=true

Αποσπασματικά από την εγκύκλιο​:
​Oι ΦΚΑ (δηλαδή ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ πλέον) διατηρούν το δικαίωμα να μην χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη. Στην πράξη διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:
· Χορήγηση Βεβαίωσης Ασφαλιστικής Ενημερότητας με διασφάλιση της οφειλής, οπότε από το τίμημα της μεταβίβασης δεν παρακρατείται ποσό.
· Χορήγηση Βεβαίωσης Οφειλής με παρακράτηση ποσού από το τίμημα και

· Χορήγηση Βεβαίωσης Οφειλής με παράλληλη διασφάλιση και παρακράτηση ποσού από το τίμημα


ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ 

Ενδεικτικά, η διασφάλιση της οφειλής συνίσταται:

​· Σε προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης και για ποσό τουλάχιστον ίσο με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται ή με το επιπλέον του τιμήματος ποσού μέχρι του ύψους της αντικειμενικής αξίας αν το τίμημα είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία.
·Σε εγγραφή υποθήκης επί άλλου ακινήτου ελευθέρου βαρών αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης είτε με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται, είτε με το επιπλέον του τιμήματος ποσού μέχρι του ύψους της αντικειμενικής αξίας αν το τίμημα είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία ή μέχρι του ύψους της οφειλής όπου απαιτείται.
· Σε κατάσχεση (είτε ήδη επιβληθείσα είτε μελλοντική) άλλου ακινήτου ελευθέρου βαρών με αντικειμενική αξία τουλάχιστον ίση με την συν. οφειλή, κατά την κρίση της υπηρεσίας. Η κατάσχεση, μπορεί να θεωρηθεί ότι διασφαλίζει την οφειλή στις περιπτώσεις που αυτή δεν είναι πολύ μεγάλη (ενδεικτικά μέχρι 70.000 ευρώ και πάντα κατά την κρίση της υπηρεσίας).
· Ειδικά στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού χωρίς τίμημα (όπως δωρεά ακινήτου), διασφάλιση συνιστά και η αναδοχή του χρέους από το πρόσωπο στο οποίο μεταβιβάζεται το ακίνητο.
Αναδημοσίευση από τη Διαύγεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.