Ενημέρωση από τη συνάντηση της Πέμπτης 25/01/2018 με τον πρόεδρο της Συμβ. Επιτροπής του πρώην ΕΤΑΑ στον ΕΦΚΑ και πρόεδρο ΤΜΕΔΕ, Κ. Μακέδο

Κατά τη συνάντηση, συνεχίστηκε η συζήτηση που είχε ξεκινήσει στις 11/01/18, ενώ τέθηκαν και νεότερα ζητήματα. Συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα:

1. Αναδρομικές αυξήσεις εισφορών του Ν.3986/11

Κατ’ αρχήν ενημερωθήκαμε σχετικά με την παράταση για τις 28/02/2018, στις εισφορές του Β’ εξαμήνου του ’16, συμπεριλαμβανομένων των αναδρομικών – που έχει ήδη ανακοινωθεί από τον ΕΦΚΑ.

Πρωτοβουλία για ενέργειες σχετικές με την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής των αναδρομικών εισφορών έχει αναλάβει το ΤΕΕ – που διερευνά το ζήτημα αυτό μέσω ομάδας νομικών συμβούλων σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή του.

Η προαναφερθείσα παράταση καταβολής των εισφορών μέχρι το τέλος του μήνα θα δώσει στο ΤΕΕ το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης της διεξαγόμενης νομικής έρευνας.

Κατά συνέπεια θα πρέπει πλέον να απευθυνθούμε στο ΤΕΕ για την πληρέστερη και αναλυτικότερη ενημέρωση μας – αλλά και για την από μέρους μας άσκηση πίεσης – σχετικά με το θέμα των αναδρομικών.

Όσον αφορά το θέμα της πληρωμής των αναδρομικών από ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων, μέσω των ρυθμίσεων, και του φόβου για πιθανή διπλοπληρωμή (ένταξη στη ρύθμιση και παράλληλη έκδοση ειδοποιητηρίου), ο πρόεδρος μας διαβεβαίωσε ότι είναι διασφαλισμένη η αποφυγή τέτοιων προβλημάτων. Επίσης, επειδή η έκδοση των αναδρομικών γίνεται με βάση την αντιστοίχιση σε εξάμηνα, υπάρχει πιθανότητα κάποιος να μην οφείλει για μια χρονιά, αλλά να οφείλει την επόμενη, αν για παράδειγμα είχε κλείσει τότε τριετία (οπότε ανέβηκε κατηγορία).

2. Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις

Στη συνάντηση των προέδρων των συμβουλευτικών επιτροπών των πρώην ασφαλιστικών φορέων στον ΕΦΚΑ, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, έγινε σαφές ότι το θέμα της ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις δεν το διαχειρίζεται ο ΕΦΚΑ, αλλά αποτελεί ζήτημα για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το ΚΕΑΟ, το οποίο έχει και την αρμοδιότητα να κρίνει ανά περίπτωση, αν ζητηθεί, αν θα μπει κάποιος ή όχι στη ρύθμιση, ακόμα κι αν δεν πληρεί τις προϋποθέσεις.

Αναφέραμε πως οι ισχύουσες προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση είναι, μεταξύ άλλων, ο οφειλέτης να είναι επαγγελματικά ενεργός και να είναι κάτοικος Ελλάδας. Δεν αφορά συνεπώς τους άνεργους, αυτούς που έχουν μεταναστεύσει, ή αυτούς που έχουν κλείσει τα βιβλία τους στην εφορία (μάλιστα στην περίπτωση αυτή απαιτείται άνοιγμα των βιβλίων, έστω και προσωρινά, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρέωση με εισφορές ΕΦΚΑ και τέλος επιτηδεύματος). Δεν αφορά δηλαδή ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Επιπλέον, ο σχετικός νόμος συνδυάζεται με υπουργικές αποφάσεις που καθιστούν ακόμη πιο επισφαλή την ένταξη στη ρύθμιση, καθώς θέτουν επιπλέον προϋποθέσεις, π.χ. ως προς την ελάχιστη δόση και το ύψος των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη – ενώ το προβλεπόμενο ποσό που καλείται να καταβάλει τελικά ο οφειλέτης, ακόμα κι αν αφαιρεθούν οι τόκοι και οι προσαυξήσεις, καταλήγει σε υπέρβαση του αρχικού του χρέους λόγω του επιτοκίου.

Πρόκειται για μια διαδικασία ληστρική (βάσει του τραπεζικού προτύπου και όχι ανάλογη ενός ασφαλιστικού ταμείου) – απαγορευτική ως δυνατότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, ακόμα περισσότερο δε σε συνδυασμό με τις υπέρογκες τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Ο πρόεδρος συμφώνησε με την ύπαρξη αυτών των προβλημάτων, ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου θέματος και δεσμεύτηκε ότι θα τα συζητήσει με την υπεύθυνη του ΚΕΑΟ.

Σε επόμενη συνέλευση της ΑΣΜ θα συζητηθεί το είδος της παρέμβασης που μπορεί να γίνει για να καταστήσει ευνοϊκότερη τη ρύθμιση για τους χρεωμένους συναδέλφους.

3. Αιτήσεις αναδρομικών διαγραφών από το ΤΣΜΕΔΕ σε εκκρεμότητα

Όπως γράψαμε σε προηγουμένη ενημέρωση μετά την άρση της αρμοδιότητας της άτυπης διοικούσας του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με τις αιτήσεις αναδρομικών διαγραφών, το οποίο υπάρχει πιθανότητα να λυθεί άμεσα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που θα ξεκαθαρίσει το θέμα των αρμοδιοτήτων.

Όσον αφορά την εκ νέου υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων για μη πληρωμή εισφορών με βάση το νέο νόμο και την παύση της ασφάλισης ιδιότητας, που είχαμε αναφέρει στην ενημέρωση από την προηγούμενη συζήτηση, προτείνεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Όταν ο ενδιαφερόμενος, ενώ έχει κάνει αίτηση διαγραφής με τον παλιό νόμο, δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση, οπότε η αίτησή του εκκρεμεί.

  • Όταν η διαγραφή του έχει εγκριθεί από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης και μετά (ημερομηνία αίτησης μεταγενέστερη της 01/01/2017), αλλά εκκρεμεί η αναδρομική του διαγραφή, ενώ είχε κλειστά βιβλία για κάποιο διάστημα μετά την 01/01/2017 και πριν την εγκεκριμένη ημερομηνία διαγραφής. Παράδειγμα: κάποιος κάνει αίτηση (που έχει εγκριθεί), διαγράφεται από το Μάρτιο του 2017 και μετά και περιμένει να του εγκρίνουν και τη διαγραφή για τον προηγούμενο χρόνο. Παράλληλα, έχει κλειστά βιβλία για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2017, αλλά το σύστημα δεν το “βλέπει”, οπότε πρέπει για τους δύο αυτούς μήνες να κάνει την αίτηση.

Μέσα στο Μάρτη, μετά την εκκαθάριση της κατάστασης των ασφαλισμένων με βάση το 2016 που αναμένεται να γίνει το Φεβρουάριο, θα ξεκαθαρίσει και το Μητρώο, οπότε όσοι έχουν διαγραφεί ή έχουν κάνει αίτηση ότι έχουν κλείσει βιβλία δε θα υπάρχουν πια ως ασφαλισμένοι και θα σταματήσουν να χρεώνονται εισφορές από τον ΕΦΚΑ.

4. Επίδομα Ανεργίας

Όπως είναι γνωστό, ο νόμος περί επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, γιατί εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καταστήσει το νόμο ενεργό γεγονός που αποτελεί κίνητρο για άσκηση πίεσης από μέρους μας προς το Υπουργείο Εργασίας.

Δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, όμως, και ενημερώσαμε τον πρόεδρο, ότι ο νέος νόμος (4488/17), εκτός από τη μερική ευνοϊκή τροποποίηση των προϋποθέσεων, εισάγει και μια νέα δυνατότητα χρήσης των χρημάτων που έχουν πληρωθεί για το επίδομα ανεργίας, με τη λογική της ενίσχυσης της απασχόλησης. Ενώ, λοιπόν, η Υπουργική Απόφαση για την καταβολή επιδόματος στους άνεργους δεν έχει εκδοθεί εδώ και χρόνια, λίγο μετά από αυτή την τροποποίηση του νόμου, εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση που δίνει τα χρήματα που προορίζονταν για τους άνεργους ως ενίσχυση σε εργοδότες, για να καλύψουν εργοδοτικές εισφορές, μετατρέποντας εργαζόμενους με το καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών σε μισθωτούς εργαζόμενους με πρόσληψη.

5. Μητέρες με ανήλικα τέκνα

Το αίτημα του μη αποκλεισμού από το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα τέκνα – που δεν έχει ισχύσει ποτέ για τον κλάδο των μηχανικών, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλάδους – γίνεται σήμερα επιτακτικότερο στα πλαίσια του ενιαίου ΕΦΚΑ, με τη λογική των ενιαίων κανόνων. Παρόλα αυτά, επειδή, σύμφωνα με το νόμο 4387/16, ο κάθε ασφαλισμένος μπαίνει με τις διατάξεις που προϋπήρχαν στο ταμείο που ήταν ασφαλισμένος το ζήτημα απαιτεί διερεύνηση.

6. Η ειδική προσαύξηση και ο ρόλος της στον υπολογισμό των συντάξεων

Έγινε εισήγηση για το θέμα των συντάξεων των μηχανικών και συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο προκύπτουν τα ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι (εθνική σύνταξη + ανταποδοτική + ειδική προσαύξηση – πρώην ΕΛΠΠ).

Ο εφαρμοζόμενος τρόπος υπολογισμού της ειδικής προσαύξησης (συντελεστής 0,075) στο τελικό ποσό της σύνταξης, συνιστά ουσιαστικά ληστεία κατά των προ του ’92 ασφαλισμένων συναδέλφων που την πλήρωναν για πολλά χρόνια.

Τέθηκε ως σημαντική η διεκδίκηση ενός νέου, ορθότερου τρόπου συνυπολογισμού της ειδικής προσαύξησης στη σύνταξη – και το θέμα αυτό αποτελεί λόγο παρέμβασης μας στο υπουργείο, όπου θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για την έκδοση σχετικής εγκυκλίου που να διασφαλίζει την προστασία και την αξιοπρέπεια των συντάξεων.

7. Τροποποίηση αίτησης για εξαγορά χρόνου

Σχετικά με την τροποποίηση της αίτησης εξαγοράς ετών, ώστε να μην εξαγοράζεται ο χρόνος στην ειδική προσαύξηση, που προτείναμε στην προηγούμενη ενημέρωσή μας από τη συνάντηση με τον κ.Μακέδο (11/01/2018), ενημερωθήκαμε ότι η αίτηση πρέπει να γίνει πριν εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησης. Οπότε όσοι θέλουν να το κάνουν πρέπει να προλάβουν να καταθέσουν την αίτηση πριν αποδεχτούν την οφειλή, δηλώσουν στην υπηρεσία ότι μπορεί να προχωρήσει με την εξαγορά και αρχίσουν να πληρώνουν. Μετά μπορεί να γίνει μόνο ένσταση.

8. Παράταση του νόμου Βρούτση

Έχει γίνει αίτημα της Συμβουλευτικής Επιτροπής για παράταση του νόμου Βρούτση περί ασφαλιστικής ικανότητας ενός έτους και αναμένεται απάντηση.

Θεωρούμε πως απαιτείται επίσης ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο διατύπωσης του νόμου που θα παραταθεί, ώστε να μπορεί να επωφεληθεί μεγάλο ποσοστό των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές και στερούνται ασφαλιστικής ικανότητας, οι οποίοι με τη σημερινή διατύπωση του νόμου αποκλείονται.

9. Επικουρικό και εφάπαξ

Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει προαιρετική η εισφορά στο επικουρικό και το εφάπαξ. Προβλέπεται μια ελάχιστη απολαβή ακόμα και για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που θα έχουν πληρώσει για λιγότερο από 15 χρόνια.

10. Προαιρετική ασφάλιση

Αιτήσεις για προαιρετική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ γίνονται στο κτίριο του ΤΜΕΔΕ. Αν η αίτηση αφορά το 2018 θα πρέπει να γίνει μέσα στο 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.