«Πάγωμα» των αναδρομικών εισφορών των μηχανικών ζητά το ΤΕΕ από τον ΕΦΚΑ

Επείγουσα επιστολή προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ απέστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός με την οποία ζητά παράταση ή αναβολή της διαδικασίας είσπραξης (και της ισχύος των σχετικών ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ) για τις αναδρομικές πρόσθετες εισφορές του Β΄ εξαμήνου 2012 καθώς και των ετών 2013-2014 των ασφαλισμένων του Τομέα Μηχανικών και ΕΔΕ του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ.

Η επιστολή στάλθηκε κατόπιν ομόφωνης απόφασης της διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, σε συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ την προηγούμενη εβδομάδα για διεξαγωγή πρότυπης δίκης βάσει του νόμου 3900 για την κρίση ως αντισυνταγματικών ή μη των αναδρομικών εισφορών β εξαμήνου του 2012 που ζητούνται μέσω ειδοποιητηρίων από τον ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι τις προσφυγές είχαν καταθέσει δεκάδες διπλωματούχοι μηχανικοί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά:

«Κατόπιν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διεξαγωγή πρότυπης δίκης ενώπιών του για τις αναδρομικές εισφορές που έχουν επιβληθεί στους Έλληνες Μηχανικούς, ζητούμε από τη Διοίκηση και τον ΕΦΚΑ να αναμένουν την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας και να μην προχωρήσουν σε είσπραξη των οφειλών που ζητούν από τον τεχνικό κόσμο της χώρας. Οι διατάξεις με βάση τις οποίες μας επιβλήθηκαν αυτές οι εισφορές πιστεύουμε ότι είναι αντισυνταγματικές και άδικες και θα το αποδείξουμε ενώπιων της δικαιοσύνης. Όπως ακριβώς υποστηρίζουμε ότι είναι άδικες και παράλογες συνολικά οι ασφαλιστικές εισφορές που μας έχουν επιβληθεί. Κάνουμε συστηματική δουλειά στην τεκμηρίωση των ισχυρισμών μας και σε κάθε νομικό μας βήμα ενάντια στις καταστροφικές επιλογές της Πολιτείας για το ασφαλιστικό. Πιστεύουμε ότι θα αποδείξουμε και σε αυτήν την περίπτωση ότι παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματά μας και αρχές του δικαίου Εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητάμε από τη Διοίκηση και τον ΕΦΚΑ να σταματήσει να επιβαρύνει, με αμφιβόλου νομιμότητας εισφορές, το παραγωγικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Ελπίζω να μας ακούσουν αυτή τη φορά.»

Σημειώνεται ότι με τις προσφυγές που κατέθεσαν οι προσφεύγοντες μηχανικοί, ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΔΕ, δηλαδή πλέον του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), ζητούν την ακύρωση, άλλως τροποποίηση των προσβαλλομένων ειδοποιήσεων πληρωμής εισφορών ασφάλισης εξαμήνου με τις οποίες καλούνται να καταβάλουν τα αναγραφόμενα σε αυτές ποσά, έναντι διαφορών εισφορών, για το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2012, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 3986/2011.

Στο ΣτΕ η Επιτροπή του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3900/2010, όπως ισχύει, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου, τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και τον Αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση, Πρόεδρο του αρμόδιου καθ΄ ύλην Α΄ Τμήματος, έκρινε τις προηγούμενες ημέρες ως γεγονός ότι με τις συγκεκριμένες προσφυγές τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της συνταγματικότητας (παραβάσεις των άρθρων 22 παρ. 5, 25 παρ. 1, 17 του Συντάγματος) και της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 14 και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου) των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 44 ν. 3968/2011, με τις οποίες επήλθαν αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων μηχανικών στο ήδη ενταχθέν στον Ε.Φ.Κ.Α. Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.).

Για αυτόν τον λόγο έκανε δεκτό το αίτημα των ομαδικών προσφυγών για διεξαγωγή πρότυπης δίκης στο ΣτΕ και ζητεί όλες οι προσφυγές να εισαχθούν προς εκδίκαση στο ΣτΕ και όχι στα αρμόδια Πρωτοδικεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

«Πάγωμα» των αναδρομικών εισφορών των μηχανικών ζητά το ΤΕΕ από τον ΕΦΚΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.