ΔΑΣΗ & ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ SOS

Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση υποστήριζε τα οικολογικά αιτήματα  (είχε μάλιστα οργανώσει ολόκληρη ημερίδα εναντίον του άθλιου δασοκτόνου νόμου 4280/2014 του Σαμαρά), σαν Κυβέρνηση και με  πρόσχημα  τους δασικούς χάρτες προχωρεί με απείρως αθλιότερους νόμους (4389/2016, 4462/17, 4467/2017) σε  έναν άνευ προηγουμένου αφανισμό των δασικών οικοσυστημάτων για ψηφοθηρικούς λόγους, προκειμένου να ικανοποιήσει τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα των καταπατητών, των  εμπρηστών και των καταστροφέων των δασών.

 

ΕΚΧΕΡΣΩΝΟΝΤΑΙ 6.000.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΩΝ , ΧΑΡΙΝ ΔΗΘΕΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Σύμφωνα  με τον πιο πρόσφατο νόμο 4467/2017 παραχωρούνται σε «αγρότες» περίπου 6.000.000 στρέμματα δασών (έπεται και συνέχεια ) με πρόσχημα την αγροτική καλλιέργεια. Παρόλο που το 1/3 τουλάχιστον των αγρών της χώρας είναι ακαλλιέργητοι, μόνο με τους ήδη αναρτηθέντες δασικούς χάρτες που αφορούν το 36% της εκτάσεως της χώρας, παραχωρούνται στους καταπατητές–εκχερσωτές των δασών 2.000.000στρέμματα δασών , σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Φάμελου.

Στα εκχερσωμένα δασικά οικοσυστήματα επιτρέπονται γεωτρήσεις και υδροπαροχές από ρέματα και πηγές, που θέτουν σε κίνδυνο την υδρογεωλογική ισορροπία των δασικών και όχι μόνο συστημάτων, μόνιμα κτίσματα άνευ περιορισμού,  ρευματοδότηση, διάνοιξη δρόμων, μόνιμες εγκαταστάσειςκλπ.

Ταυτοχρόνως παραχωρούνται στους καταπατητές και αναγνωρίζονται κατά κυριότητα οι εκχερσωμένες εκτάσεις, εις χλεύην των κορόϊδων νομοταγών πολιτών που ΔΕΝ εκχέρσωσαν και ΔΕΝ καταπάτησαν σεβόμενοι το Σύνταγμα και τους νόμους και το δασικό περιβάλλον.

Θεωρείται βέβαιο ότι πάρα πολλές τις  εκτάσεις  αυτές προορίζονται για οικιστικές, τουριστικές κλπ χρήσεις.

Εκτός από την  εκχέρσωση των δασών  επιτρέπεται και η διάθεση τους για  κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με συνοδευτικά έργα, όπως γεωτρήσεις, υδροπαροχές, ρευματοδοτήσεις, έργα οδοποιίας και  μόνιμα κτίσματα μέχρι 300 τετραγωνικά μέτρα.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου διάσπαση και  διατάραξη της φυσικής ισορροπίαςκαι της λειτουργικότητας των δασικών οικοσυστημάτων.

 

ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Με  τροπολογία στο νόμο 4462/2017  δάση ή δασικές εκτάσεις που κηρύχθηκαν αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς  και δεν φαίνονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 2007   χάνουν τον αναδασωτέο χαρακτήρα τους

Με τον τρόπο αυτό αποχαρακτηρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες  στρέμματα δασών που κάηκαν ανάμεσα στο 1945 και το 2007, καθώς μετά το 1945 παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ημιορεινών δασών.

 

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΕΝΤΟΣ ΔΑΣΩΝ

Εξαιρούνται από την καταγραφή τους  στους δασικούς χάρτες ως δασικά όλα τα παράνομα κτίσματα τα οποία χαρακτηρίζονται ωςοικιστικές πυκνώσεις (ιώδεις περιοχές).

Σύμφωνα με τον Φάμελοοι οικιστικές πυκνώσειςτων αναρτηθέντων χαρτών ανέρχονται σε 830.000 στρέμματα, και συνεπώςαναγόμενες στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε2.500.000στρέμματα.

 

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΙ, ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ & ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ

Για τις πράξεις χαρακτηρισμού μίας έκτασης από την δασική υπηρεσίαγινόταν χρήση 4-5 ζευγών αεροφωτογραφιών (ένα ζεύγος ανά δεκαετία περίπου). Για τους χάρτες χρησιμοποιούνται κυρίως οι αεροφωτογραφίες του 1945 (οπότε πολλά δάση είχαν καταστραφεί λόγω του πολέμου) και ορθοφωτοχάρτεςτου κτηματολογίου 2007-2009 (αμφιβόλου ποιότητας).

Νομοτελειακά από την αίολη αυτή διαδικασία ΔΕΝκαταγράφονται δάση που δημιουργήθηκαν μετά το 1945 και στη συνέχεια καταστράφηκαν πριν το 2007.

ΔΕΝ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ TAΑΛΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Μήπως για να διευκολυνθεί η χωροθέτηση γηπέδων (ΑΕΚ,ΠΑΟ και ποίος ξέρει την συνέχεια);

 

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

 Πλ. Μαριλένα Ιατρίδου 210-9817251 mariatrd@otenet.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.