Επιστολές σε Σκουρλέτη, Στρατούλη, Ρωμανιά – Καμμένο από την Ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας

Αναδημοσίευση από εδώ

Περιεχόμενο των επιστολών είναι η καταγραφή των προβλημάτων, τα αιτήματα, καθώς και η πρόθεση για συνάντηση και διάλογο πάνω σε αυτά. Aναλυτικά οι δύο επιστολές:

Επιστολή 1

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

κ.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΝ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

κ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

κ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΟΙΝ :ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ

Κύριοι,

Κατά αρχήν

θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας και παράλληλα να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε να διατελέσετε.

Γνωστό σε όλους είναι ότι με την πολιτική που εφαρμόσθηκε τα πέντε τελευταία χρόνια με τις μνημονικές πολιτικές, καταργήθηκε κάθε εργασιακό πλαίσιο που υπήρχε.

Σήμερα επικρατεί η άγρια ζούγκλα στο εργασιακό πεδίο από το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που έχουν ληφθεί.

Ο κόσμος της εργασίας στήριξε την κυβέρνηση που συμμετέχετε πέρα από ιδεολογικές αντιλήψεις του παρελθόντος με την ελπίδα ότι η καταστροφική μνημονιακή πολιτική θα αντικατασταθεί από μια άλλη που θα βάζει πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες αξίες.

Οι εργαζόμενοι στους Κλάδους της Χημικής Βιομηχανίας χτυπήθηκαν βάναυσα διότι εξαιρέθηκαν κλάδοι και θέσεις εργασίας, πέρα από κάθε δεοντολογία, από την νέα λίστα των ΒΑΕ που διαμόρφωσε με προσωπική του παρέμβαση ο πρώην υπουργός κ. Κουτρουμάνης παρά τη διαφορετική εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Κρίσης των ΒΑΕ που ο ίδιος είχε συστήσει.

Στο ίδιο μοτίβο συνέχισε παρά τις πιέσεις μας και την καταφανή αδικία και ο προκάτοχός σας κ. Βρούτσης.

Η Ομοσπονδία μας μαζί με τα Σωματεία της, έχει προσφύγει στο ΣτΕ με στόχο την ακύρωση της παράλογης και εξοντωτικής αυτής απόφασης.

Δυστυχώς όμως έχουν περάσει τρία χρόνια και ακόμα δεν έχει συζητηθεί η προσφυγή μας, λόγω συνεχών αναβολών είτε λόγω ευθύνης του εισηγητή είτε του Υπουργείου Εργασίας που σκοπίμως κωλυσιεργεί.

Τονίζουμε ότι τα ΒΑΕ για τους εργαζόμενους στους Κλάδους που εκπροσωπούμε συνδέονται άμεσα με το προσδόκιμο ζωής και όλοι οι εργαζόμενοι της Χημικής Βιομηχανίας θα έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπισθούν ενιαία στον τομέα ασφάλισης χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις, άλλωστε στην ίδια κατεύθυνση ήταν και το πόρισμα της Μόνιμης Επιτροπής Κρίσης των ΒΑΕ.

Εντελώς παράδοξο και παράλογο είναι να αναπτύσσονται κινήματα, να παίρνονται αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την μόλυνση του περιβάλλοντος από τις Χημικές Βιομηχανίες, αλλά αντίθετα από την άλλη πλευρά για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτές να κλείνουμε τα μάτια και να τους εξαιρούμε από τα ΒΑΕ ενώ σακατεύουν την υγεία τους από την καθημερινή επαφή με τις χημικές ουσίες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ενημερωθείτε για τις αδικίες που έχουν υπάρξει και ότι θα κινηθείτε σε άμεσες διορθωτικές αποφάσεις.

Ζητάμε:

− Την αποκατάσταση των εργαζομένων των Κλάδων της Χημικής Βιομηχανίας όσον αφορά τα ΒΑΕ. Καμία εξαίρεση δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς να προηγηθούν ουσιαστικές επιστημονικές μελέτες στους χώρους εργασίας που θα καταγράφουν τηνΕλληνική πραγματικότητα.

−  Επαναφορά στοιχειωδώς τουλάχιστον ενός εργατικού δικαίου προστασίας των εργαζομένων.

−  Επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων.

Η κατάργησή τους μόνο καταστροφικές συνέπειες έχει δημιουργήσει όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.

Τέλος με τις παραπάνω θέσεις μας, ζητάμε συνάντηση, εάν και εσείς το κρίνετε απαραίτητο, δίνοντάς μας την δυνατότητα να σας καταθέσουμε αναλυτικότερα τις απόψεις μας.

Επιστολή 2

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Σας εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τις θερμές ευχές μας για επιτυχία τόσο στο Υπουργείο όσο και στην κυβέρνηση εθνικής ελπίδας που συμμετέχετε.

Όπως ήδη γνωρίζετε από τις συχνές επαφές μας στο παρελθόν αλλά κυρίως λόγω του διαχρονικού προσωπικού σας ενδιαφέροντος για τα αμυντικά θέματα, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ είναι η μοναδική Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία που εξειδικεύεται στην κατασκευή πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων και προέρχεται από τη συγχώνευση των πρώην εταιρειών ΠΥΡ-ΚΑΛ και Ε.Β.Ο. το έτος 2004.

Στη δύναμη της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος εντάσσονται τα δύο εργοστάσια γόμωσης και συναρμολόγησης πυρομαχικών, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Ελευσίνας και Λαυρίου.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της εφαρμογής του μνημονίου η εταιρεία πέρασε «δια πυρός και σιδήρου», απειλήθηκε με κλείσιμο και τελικά οδηγήθηκε σε επώδυνη συρρίκνωση προσωπικού και δραστηριοτήτων, αλλά το κυριότερο σε απώλεια πολύτιμης τεχνογνωσίας με αποτέλεσμα σήμερα να διακυβεύεται η παραγωγική της ικανότητα και να απειλείται η υλοποίηση του υφιστάμενου παραγωγικού έργου.

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις και συμφωνίες σε ότι αφορά τα ΕΑΣ οδήγησαν και οδηγούν σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων της εταιρείας τόσο σε παραγωγικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Επιβάλλεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας διαφορετικής αναπτυξιακής πολιτικής για τα ΕΑΣ, η οποία θα επαναδραστηριοποιήσει και θα αξιοποιήσει την υφιστάμενη τεχνογνωσία, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης.

Επιβάλλεται η ακύρωση ειλημμένων αποφάσεων για κλείσιμο παραγωγικών μονάδων που βάσει των υπογεγραμμένων παραγγελιών έχουν παραγωγικό αντικείμενο το οποίο απειλείται με εξαφάνιση.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική των τελευταίων ετών, συρρίκνωσε το παραγωγικό έργο της εταιρείας και τις αναπτυξιακές δυνατότητές της, αφού επικράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενέργειες που στόχευαν στο κλείσιμο της εταιρείας.

Σήμερα υπάρχουν υπογεγραμμένες αλλά και υπό προχωρημένη διαπραγμάτευση, συμβάσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και με το εξωτερικό. Οι παραγγελίες αυτές δεν μπορούν να εκτελεστούν λόγω έλλειψης εργατοτεχνικού προσωπικού.

Η διοίκηση σχεδιάζει να προσφύγει σε εργολάβους για τις απαραίτητες προσλήψεις αδιαφορώντας για το γεγονός ότι υπάρχει ήδη μια δεξαμενή από πρώην εργαζόμενους που απολύθηκαν το 2010, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και θα μπορούσαν άμεσα να αξιοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία.

Τα εργασιακά δικαιώματα και οι οικονομικές απολαβές των εργαζομένων έχουν μειωθεί σε δραματικό σημείο και έχει δημιουργηθεί ένα ζοφερό εργασιακό περιβάλλον εξ αιτίας της στρεβλής εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου που σχεδιάστηκε για τον αμιγώς δημόσιο τομέα που δεν έχει καμία σχέση με παραγωγικές μονάδες κατασκευής πρωτογενών εκρηκτικών υλών, γόμωσης μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων πυρομαχικών, αλλά και κατασκευής οπλικών συστημάτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδοξο γεγονός, για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει προεκλογικά, οι εργατοτεχνίτες εκρηκτικών και ανθυγιεινών εργασιών να μη λαμβάνουν ακόμα και αυτό το προβλεπόμενο από το νόμο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας καθώς επίσης ο διαχωρισμός του εργατοτεχνικού προσωπικού, που ενώ κάνουν τις ίδιες εργασίες, έχουν την ίδια εξειδίκευση, τον ίδιο κίνδυνο, αμείβονται διαφορετικά λόγω της βαθμίδας εκπαίδευσης που καμία σχέση δεν έχει με το αντικείμενο εργασίας τους!

Γνωρίζουμε ότι είστε πολύ καλός γνώστης της πραγματικότητας στον χώρο της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και ειδικά στα ΕΑΣ και είμαστε βέβαιοι ότι θα αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες έτσι ώστε να οδηγηθεί η εταιρεία σε μια νέα πορεία.

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς δεν έχετε πολύ χρόνο μπροστά σας και πρέπει άμεσα να πάρετε πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθεί η προοπτική ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της εταιρείας.

Είμαστε βέβαιοι Κύριε Υπουργέ ότι θα υπάρξει αποφασιστικότητα από την πλευρά σας που θα δικαιώσει τη νέα δυναμική που ενέπνευσε στους εργαζόμενους, το άκουσμα του ονόματος σας, ως νέου Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Όπως και εσείς κατανοείται, λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων, είναι απαραίτητο σε εύλογο χρόνο να ορίσετε συνάντηση με την Ομοσπονδία μας αλλά και με τα Σωματεία Εργαζομένων στα ΕΑΣ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.