Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα Παντεχνικής Συνέλευσης την Τρίτη 18/3 και κινητοποίηση την Τετάρτη 19/3

Σε αρχείο pdf: deltio typoy kalesma apo thessaloniki

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ–ΤΜ. ΚΕΝΤΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/ΥΠ   Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΜΔΥΔΑΣ  ΚΕΝΤΡIKHΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Θεσσαλονίκη 13/03/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΚΑΛΕΣΜΑ

Θέμα:   ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  &   Κ.Ε.Α.Ο. –    «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ»           

             ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

Τη Δευτέρα 10/03/2014 πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων των συλλογικών φορέων των μηχανικών για τα ζητήματα του Ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και των μεθοδευόμενων ανατροπών στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας στα πλαίσια της «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ» του επαγγέλματος.

Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι φορέων των Μηχανικών, συμφώνησαν στους παρακάτω άξονες και κοινές δράσεις:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΚΕΑΟ

  1. Είναι παράνομη κάθε ποινικοποίηση της αδυναμίας καταβολής των οφειλών από τους ασφαλισμένους στα ασφαλιστικά ταμεία τους. Να μην αποσταλούν στοιχεία των ασφαλισμένων στο ΚΕΑΟ. Καμία κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ασφαλισμένων.
  2. Το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  3. Την ανάκληση των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών και την άμεση μείωσή τους.
  4. Άρση των άθλιων όρων διακανονισμού οφειλών.
  5. Την παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας σε όλους τους Μηχανικούς χωρίς προϋποθέσεις για όσο διάστημα διαρκεί η ύφεση.
  6. Την αναγνώριση της ιδιότητας του ανέργου Μηχανικού με μηδενικό ή ελάχιστο εισόδημα και την κάλυψη των ανέργων Μηχανικών χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών μας.
  7. Καμία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης – Αύξηση ορίων των συντάξεων.
  8. Την απεμπλοκή του Ταμείου από την Τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ και κάθε είδους τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια.

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

Με αποφασιστικά βήματα προχωράει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του νόμου, που προωθεί τις «επαγγελματικές πιστοποιήσεις» και την πολιτική της Ε.Ε. για την λεγόμενη «Απελευθέρωση» του Επαγγέλματος του Μηχανικού. Με γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού όλες οι ειδικότητες των Μηχανικών έχουν δικαίωμα σε όλες τις κατηγορίες μελετών, ανεξαρτήτως επιστημονικού γνωστικού αντικειμένου των σπουδών στα Πολυτεχνεία, αρκεί να έχουν την ανάλογη πιστοποίηση. Πιστοποίηση των δραστηριοτήτων σημαίνει στην πραγματικότητα πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από την άσκηση του επαγγέλματος, αφού η άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων θα απαιτεί πλέον όχι ακαδημαϊκό τίτλο, αλλά επαγγελματική πιστοποίηση – επαγγελματικές εξετάσεις, συμμετοχή σε σεμινάρια με πληρωμή, «επαγγελματικά προσόντα». Αυτή η εκδοχή εγκυμονεί κινδύνους για όλων των ειδών τις εγκαταστάσεις, κτιριακές και ηλεκτρομηχανολογικές.

Η «πιστοποίηση» σημαίνει, ότι οι όποιοι τίτλοι σπουδών, υποβαθμίζονται στο επίπεδο απλού εισιτήριου για τις αντίστοιχες, πολλαπλές «επαγγελματικές εξετάσεις του ΤΕΕ». Οι Μηχανικοί/Τεχνικοί, που δεν θα έχουν επιτύχει στις εξετάσεις αυτές, πρακτικά, έχουν μοναδική «επιλογή» να δουλέψουν ως μισθωτοί (υπάλληλοι γραφείου), χωρίς να καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου τους, χωρίς εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. Μια «επιλογή» την οποία ήδη αναγκάζονται να επιλέξουν χιλιάδες νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι στην ηλικία Μηχανικοί, που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δυσβάστακτες εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ.

Η παραπέρα προώθηση της «απελευθέρωσης» και η επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι βέβαιο ότι θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους εργαζόμενους μισθωτούς κι αυτοαπασχολούμενους Μηχανικούς. Γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι και θα παλέψουμε να μην προχωρήσουν οι νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις που προετοιμάζονται, στα έργα, τις μελέτες, τις αμοιβές, τα επαγγελματικά δικαιώματα, στις «πιστοποιήσεις» κ.α. Δεν παραιτούμαστε από το αυτονόητο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου – μισθωτού ή αυτοαπασχολούμενου – να ζει αξιοπρεπώς από τη δουλειά του. Η ικανοποίηση αυτής της απαίτησης δεν είναι μόνο θέμα των αμοιβών ή των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά συνδέεται άμεσα και με την πάλη ενάντια στην άδικη φορολογία, με την πάλη ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε όλους τους μηχανικούς:

  • Σε Παντεχνική Συνέλευση την προσεχή Τρίτη 18-03-2014.

Η Παντεχνική Συνέλευση είναι  μια πρωτοβουλία συλλόγων μηχανικών της Β.Ε. που δεν εξαρτάται από κομματικές ή συνδικαλιστικές παρατάξεις, ούτε αποκλείει ή αποθαρρύνει την συμμετοχή των μελών της σε αυτές. Αντιδρούμε στην απαξίωση της δουλειάς μας, στην διάλυση της κοινωνίας και της ζωής μας, στην καταλήστευση των ταμείων μας, στην απραξία – συναίνεση των διοικήσεων των φορέων μας (ΤΕΕ – ΤΣΜΕΔΕ).  Επίσης,  η συνέλευση έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους κλάδους του ΕΤΑΑ, για κοινό συντονισμό και δράση. 

  • Σε κινητοποίηση την Τετάρτη 19-03-2014 με χώρο συγκέντρωσης και παρέμβασης το ΤΣΜΕΔΕ (Ζεύξιδος) στις 9.30 και στη συνέχεια πορεία προς το ΥΜΑΚ, σε συντονισμό και με τους συναδέλφους στην Αθήνα που έχουν ορίσει κινητοποίηση την ίδια μέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.