Νέο χαράτσι και σε όσους αμείβονται με απόδειξη δαπάνης!

Τρέχει το υπουργείο Εργασίας να ετοιμάσει και να καταθέσει, τροπολογία, σύμφωνα με την οποία  εισφορές 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία θα καταβάλλουν και όσοι αμείβονται με απόδειξη δαπανών (τίτλο κτήσης). Οι διεργασίες είναι έντονες, καθώς επιθυμία είναι να προλάβει μέχρι τέλος του έτους να κατατεθεί στη Βουλή.

Τουλάχιστον μετά από διαπραγμάτευση με τους δανειστές η υποχρέωση καταβολής εισφορών θα αρχίσει  από 1-1-2018 και δε θα έχει αναδρομική ισχύ.  Οι εισφορές θα παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού και θα κατατίθενται από τον ίδιο στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που σημαίνει ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη για την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο ασφαλιστικός χρόνος στον οποίο θα αντιστοιχεί η αμοιβή με τίτλο κτήσης, θα υπολογίζεται με βάση τις ημέρες στις οποίες έχει απασχοληθεί. Σύμφωνα με την τροπολογία, η εισφορά θα υπολογίζεται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, αφού έχει αφαιρεθεί ο φόρος που ανέρχεται στο 20%.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος πρόκειται να εισπράξει 100 ευρώ, θα καταλήγει να παίρνει στο χέρι 58,44 ευρώ! Κι αυτό διότι από τα 100 ευρώ θα αφαιρείται το 20% και στο ποσό που θα μένει θα επιβάλλεται η εισφορά 26,95%, που θα συρρικνώνει την αμοιβή των 100 ευρώ στο… ιλιγγιώδες ποσό των 58,44 ευρώ!

Επιπλέον στη περίπτωση της απόδειξης δαπάνης δεν θα υπάρχει κατώτατο πλαφόν για τις εισφορές, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Υπενθυμίζεται ότι ο αμειβόμενος με απόδειξη δαπάνης  δε χρειαζόταν μέχρι σήμερα να ανοίξει «μπλοκάκι» στην εφορία, να πληρώνει τέλος επιτηδεύματος και εισφορές στον ΕΦΚΑ. Ωστόσο η αμοιβή του δεν έπρεπε να υπερβαίνει ετησίως τα 10.000 ευρώ μεικτά.

Σημειώνεται ότι το ετήσιο όριο αμοιβής που μπορεί να λαμβάνει κάποιος από εργοδότη με απόδειξης δαπάνης, δηλαδή με μια απόδειξη την οποία εκδίδει η επιχείρηση χωρίς να απαιτείται καμιά φορολογική ή άλλη διαδικασία από τον αμειβόμενο, ανέρχεται έως 10.000 ευρώ μεικτά.

 

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα The Pressroom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.