Οδηγίες προς… διωκόμενους ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ (και του ΕΤΑΑ συντόμως…)

Αναδημοσίευση άρθρου της Ρούλας Σαλούρου από το Capital. O O.A.E.E. έχει ήδη ενταχθεί στο ΚΕΑΟ από 1/10/2013, το ΕΤΑΑ εντάσσεται την 1/1/2014. Θα τους αφήσουμε να κατάσχουν ακίνητα και καταθέσεις, επειδή ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν να καλύψουν τους ανέργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους? Καμία πληροφορία οφειλής δεν πρέπει να φύγει από ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ.

Αντιμέτωποι με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ θα βρεθούν περίπου 246.544 ελεύθεροι επαγγελματίες – ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που χρωστούν εισφορές άνω των 5.000 ευρώ (για τους 133.300 οι οποίοι έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ η αρμοδιότητα για την είσπραξη παραμένει στον ΟΑΕΕ).
Μάλιστα, αυτές τις μέρες, λήγει η προθεσμία των 20 ημερών για εξόφληση ή ρύθμιση, που απέστειλαν οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ τηλεφωνικά, με επιστολή, με sms, ή μέσω e-mail. Συγκεκριμένα, στην ατομική ειδοποίηση προβλέπεται προθεσμία 20 ημερών για την εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα ειδοποιητήρια εστάλησαν στις 17 Οκτωβρίου και από τις 10 Νοέμβρη, όσοι δεν ανταποκρίθηκαν ή δεν ανταποκριθούν, θα έρθουν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Και είναι πολλοί αυτοί που αντικειμενικά αδυνατούν να καταβάλλουν όχι τις οφειλές, αλλά ακόμη και τις τρέχουσες εισφορές τους.
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις της διοικήτριας, Γεωργίας Κωτίδου, στη Βουλή, ανέρχονται σε 370.000. Εκ των οποίων, μόλις το 7%-8% εντάχθηκε σε ρύθμιση…
Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα στις ρυθμίσεις τακτοποίησης οφειλών εντάχθηκαν 28.500 ασφαλισμένοι (ποσοστό 7%- 8%). Από αυτούς, η πλειοψηφία, ήτοι ποσοστό 60%, οφείλουν έως 15.000 ευρώ, όμως το 31% του συνόλου των οφειλετών του ΟΑΕΕ οφείλει περισσότερα από 20.000 ευρώ.
Η διοικητής του ΟΑΕΕ ενημέρωσε επίσης ότι ο Οργανισμός κεφαλαιοποίησε περίπου 170 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή των ρυθμίσεων, ωστόσο – όπως είπε – αν οι ρυθμίσεις ήταν ευνοϊκότερες (επί παραδείγματι να υπήρχαν σημαντικές εκπτώσεις στα τέλη καθυστέρησης) οι εισπράξεις για το Ταμείο θα ήταν μεγαλύτερες.
Η κ. Κωτίδου ενημέρωσε την Επιτροπή της Βουλής, ότι η διοίκηση έχει καταθέσει προτάσεις για μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε περιπτώσεις οφειλών έως 10.000 ευρώ, όπως να μην απαιτείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας κ.α.
Σε κάθε περίπτωση είπε ότι δεν είναι αλήθεια πως δεν μπορεί οφειλέτης να ρυθμίσει τις οφειλές του 2013 αν οφείλει και το 2012, αντιθέτως μπορεί να προσέλθει στον ΟΑΕΕ και να ρυθμίσει τα χρέη του και των δύο ετών. Αυτό που δεν είπε η διοικήτρια, το επισημαίνουν όμως οι Ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ στο διαδύκτιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες διώκονται μαζικά από τον ΟΑΕΕ επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εξωφρενικές απαιτήσεις της αυτασφάλισής τους!
Μάλιστα, δίνουν συμβουλές για την «Πρώτη φορά σε δικαστήριο» επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συμβουλές παθόντων, και όχι νομικών…
Αυτό που επισημαίνουν οι έμποροι, είναι ότι για να διωχθεί ποινικά κάποιος για οφειλές στον ΟΑΕΕ πρέπει οι οφειλόμενες εισφορές να ξεπερνούν το ποσό των 20.000 ευρώ. Προσοχή, το ποσό πρέπει να αφορά εισφορές και όχι προσαυξήσεις. Ακόμη κι αν το ποσό ξεπερνά κατά τι το όριο αυτό, μπορεί ο έμπορος να πληρώσει πριν από το Δικαστήριο το υπερβάλλον από τις 20.000 ποσό, ώστε να πάψει η ποινική δίωξη.
Επίσης, υπάρχει και η εναλλακτική της αναβολής. Για παράδειγμα, μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να υποδείξει μια αίτηση ρύθμισης οφειλών, για να δοθεί αναβολή λίγων μηνών.

1 comment

  1. Reblogged this on Oxtapus *beta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.