ΣΜΤ – Συνέλευση σωματείου Δευτέρα 6 Νοέμβρη, 7μμ, ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266

Συνέλευση σωματείου Δευτέρα 6 Νοέμβρη, 7μμ, ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα)

Το νέο «Success Story» τους δεν θα περάσει από πάνω μας

Η νέα σαιζόν ξεκινά, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να προβάλλει το δικό της “Success Story”. Αυτή τη φορά περιλαμβάνει μια φιλολογία για σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, μείωση της ανεργίας αλλά και υποσχέσεις για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια μέχρι τον επόμενο Αύγουστο. Ωστόσο, το παραπλανητικό αυτό αφήγημα αποκρύπτει επιμελώς το καθεστώς επιτροπείας και την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και πλεονασματικών προϋπολογισμών μέχρι το 2060, όπως συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση έχει ανάγει σε ουσιαστικό πυρήνα της πολιτικής της την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων των δύο πρώτων αξιολογήσεων και τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη, με βασικά σημεία:

  • Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, που αποτελεί διακαή πόθο του κεφαλαίου.

  • Επιπλέον μέτρα ενάντια στην δυνατότητα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων, κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ.

  • Αθρόες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας για τη συγκέντρωση 4.5 δις έως το 2018 (λιμάνια, μαρίνες, Εγνατία, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικό κ.ά.).

  • Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας για τη διευθέτηση των «κόκκινων δανείων», όπως απαιτούν οι τραπεζίτες.

  • Επέκταση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας [μέσα από διάφορα προγράμματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα], που να «καμουφλάρει» την ανεργία για ορισμένες χιλιάδες, αλλάζοντας εκ βάθρων το χάρτη των εργασιακών σχέσεων, δωρίζοντας στο κεφάλαιο φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

  • Κατάργηση των επιδομάτων των πιο ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας.

Δεν πρόκειται για κάποια μεμονωμένα μέτρα, αλλά για κεντρικές επιδιώξεις του κεφαλαίου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό αναδεικνύουν και οι πρόσφατοι αγώνες των γάλλων εργαζόμενων ενάντια στην επίθεση Μακρόν – γαλλικού κεφαλαίου.

Εργαζόμενοι τεχνικοί: Η ζωή μας στην δίνη των μνημονίων

Στον κλάδο μας, τα όσα καταγγέλλονται στο σωματείο είναι ενδεικτικά. Στις τεχνικές εταιρίες αλλά και σε άλλους χώρους που εργάζονται τεχνικοί, έχουμε απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, καθώς και μειώσεις μισθών. Η προσωρινή απασχόληση εργαζόμενων σε project, οι επισφαλείς μορφές εργασίας και το part time, η πρακτική, το μπλοκάκι ως υποχρεωτική μορφή δήθεν «συνεργασίας» με τους εργοδότες διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον ανασφάλειας και τρομοκρατίας, ειδικά στους νέους συναδέλφους που καθίστανται πιο ευάλωτοι στις επιδιώξεις των αφεντικών.

Να μπει τέλος στην κοροϊδία με το «μπλοκάκι»

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό σύστημα. Μετράει ήδη κάποιους μήνες εφαρμογής και έχει ήδη επιφέρει σημαντική πτώση στους μισθούς μεγάλης μερίδας συναδέλφων. Για τους ανέργους προβλέπει ετήσιες εισφορές στα 2.800€, ενώ για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι οι καταβαλλόμενες εισφορές ανέρχονται σε ποσοστό 38%. Όπως είχαμε καταγγείλει ως σωματείο, στους κατασκευαστικούς ομίλους, στις τεχνικές εταιρείες και στα μελετητικά γραφεία, στις περισσότερες περιπτώσεις, η εργοδοσία αρνείται να πληρώσει το μερίδιο των ασφαλιστικών εισφορών που της αναλογεί και προχωρά σε μειώσεις μισθών φορτώνοντας το σύνολο των εισφορών στον εργαζόμενο. Έτσι επιβάλει δυσμενέστερες ατομικές συμβάσεις, πριμοδοτεί την αδήλωτη εργασία, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εξαναγκάζει τους εργαζόμενους στην υπογραφή Υπεύθυνων Δηλώσεων εξαίρεσής από τη ρύθμιση για τα ΔπΥ ως «ελεύθεροι επαγγελματίες». Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι ο εργαζόμενος καλείται να θυσιάσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας (άδειες, δώρα, επιδόματα, προστασία από ομαδικές απολύσεις κ.ά.).

Η κυβέρνηση ως πιστός υπηρέτης της εργοδοσίας αντί να καταργήσει το ΔΠΥ ως μορφή εξαρτημένης σχέσης εργασίας, προχωρά στη θεσμική του αναγνώριση και πετάει την ευθύνη στους εργαζόμενους για να αποδείξουν ότι έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας. Τα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις 10,000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση, την στιγμή που υπολογίζεται πως οι εργαζόμενοι αυτοί αγγίζουν τις 300,000. Άρρηκτα δεμένες με το ζήτημα των εισφορών είναι και οι επαπειλούμενες κατασχέσεις μέσω του ΚΕΑΟ, ακόμα και για ποσά μικρότερα των 5000 ευρώ, όταν το 50% των μηχανικών ήδη αδυνατεί να πληρώσει εισφορές συσσωρεύοντας χρέη στο ταμείο.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της κατά τα άλλα «δίκαιης ανάπτυξης» που διατείνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: απολύσεις εργαζόμενων στο πρότυπο επιχείρησης «Παπαστράτος», κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, εργασία λάστιχο, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο. Αυτό το πλήρως απορυθμισμένο τοπίο με τους εργαζόμενους βορά στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, ο πρόσφατος νόμος Ακτσιόγλου δεν αγγίζει ούτε στο ελάχιστο, αντίθετα επενδύει στο αίσθημα της ανοχής και των χαμηλών προσδοκιών. Ο πυρήνας των εργασιακών σχέσεων και του μνημονιακού κεκτημένου μένει άθικτος, ενώ αποσπασματικές ρυθμίσεις προσπαθούν να εξωραϊσουν τις πιο «φονικές» πλευρές των μνημονίων. Σε αυτό το πλαίσιο η «αποσύνδεση ασφάλισης ιδιότητας» δεν δίνει καμία λύση στα συσσωρευμένα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στα χρόνια της κρίσης, ενώ αφήνει εκτός επαγγέλματος, χωρίς ασφάλιση και περίθαλψη χιλιάδες μηχανικούς.

Αρωγοί στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στέκονται ΤΕΕ καθώς και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που με ξεδιάντροπο τρόπο συναινούν στην προώθηση και εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δεν επιτρέπεται να δεχτούμε να ζήσουμε σαν δούλοι. Να απαντήσουμε παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας. Να οργανώσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς εστίες αντίστασης και διεκδίκησης απέναντι στην εργοδοσία.

Να μην αρκεστούμε στις χαμηλές προσδοκίες. Να γυρίσουμε την πλάτη στο συνδικαλισμό της συναίνεσης, της υποταγής, της ταξικής ειρήνης και της διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία. Να συμβάλουμε, σε συντονισμό με κάθε αγωνιστικό σωματείο, στην εμφάνιση ενός μαζικού κινήματος ανατροπής των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ- ΔΝΤ-κεφαλαίου.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί κάθε συνάδελφο να γίνει μέλος του και να συμμετέχει στην ζωή και στη δράση του. Να απευθυνθείς στο σωματείο για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεις στη δουλειά σου. Μαζί να παλέψουμε ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, για υπογραφή συλλογικής σύμβασης στον κλάδο και για να μπει τέλος στο αίσχος του δελτίου παροχής υπηρεσιών, για κανονικές προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

  • Κατάργηση του δελτίου παροχή υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας και αντικατάσταση του με κανονικές προσλήψεις. Να πληρώσει επιτέλους η εργοδοσία το κόστος για την ασφάλιση.

  • Αυξήσεις στους μισθούς. Υπογραφή αξιοπρεπών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με κατοχύρωση και άμεση επαναφορά όλων όσων μας έκλεψαν. Μείωση των ωρών εργασίας 35ωρο 5ήμερο 7ωρο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι της ελαστικής εργασίας. Απαγόρευση των απολύσεων.

  • Πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την νέα γενιά. Να μπει τέλος στο αίσχος να πληρώνεται η νεολαία με χαμηλότερο μισθό.

  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, πρόσβαση στην υγεία, τις συγκοινωνίες, και στις κοινωφελείς υπηρεσίες. Απαλλαγή των ανέργων τεχνικών από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Διαγραφή των χρεών τους, προς τις τράπεζες, τα ταμεία και το κράτος. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα χρόνια. Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

  • Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Ριζική μείωση των εισφορών. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις. Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών των αποθεματικών. Όχι στα επαγγελματικά ταμεία! Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

  • Ενάντια στις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και την επέλαση του κεφαλαίου στον δημόσιο χώρο και το περιβάλλον.

  • Συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες ενάντια στην κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία

http://somt.gr/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b1-6-%ce%bd%ce%bf%ce%ad%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b7-7/

Leave a Reply

Your email address will not be published.