Στη δικαιοσύνη η ΓΣΕΒΕΕ για το επίδομα ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών

*αναδημοσίευση από imerisia.gr * 04/03/14

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με την μη απόδοση στον ΟΑΕΔ περίπου 100 εκατ. ευρώ, που έχουν εισπραχθεί από όλους τους ασφαλισμένους και απασχολούμενους που ανήκουν στον ασφαλιστικό οργανισμό ΟΑΕΕ, κατέθεσε σήμερα, Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), Γ. Καββαθάς.

Όπως επισημαίνεται, «από 01-08-2011 είχε θεσπιστεί μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ, που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι των παραπάνω ταμείων για τον ΟΑΕΔ στον ειδικό λογαριασμό ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτων απασχολουμένων που είχαν μείνει άνεργοι», όμως ο ΟΑΕΕ «ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2013 είχε συγκεντρώσει 110.991.100 ευρώ απέδωσε στον ΟΑΕΔ μόνο το ποσό των 12.739.703,20 ευρώ».

Σημειώνεται επίσης, ότι ενώ η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ είχε αποστείλει επανειλημμένα επιστολές προς τη διοικητή του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου, θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν έχουν αποδοθεί τα χρήματα στον ΟΑΕΔ ουδεμία σαφή απάντηση έλαβε.

Στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, μετά από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της συνομοσπονδίας, τονίζεται ότι πρέπει να δοθούν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση άδικων πράξεων και η απόδοση ποινικών ευθυνών:

– Έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα στον ΟΑΕΔ στο σύνολό τους τα εισπραχθέντα από τον ΟΑΕΕ ποσά για τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας (ΕΛΑ) και τον ειδικό λογαριασμό επαγγελματικής εστίας (ΕΛΕΕ);

– Το ποσό που αποδίδεται κάθε φορά από τον ΟΑΕΕ ήταν το συνολικό εισπραχθέν ποσό και αν όχι για ποιο λόγο;

– Αν δεν έχουν αποδοθεί τα εισπραχθέντα χρηματικά ποσά για ποιο λόγο δεν αποδόθηκαν και σε ποιο λογαριασμό τηρούνται σήμερα;

Στην μηνυτήρια αναφορά σημειώνεται, επίσης, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί αν μέρος από τα ποσά έχουν τυχόν διατεθεί για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, και αν ναι πότε, ποιο ποσό και με εντολή ποιου αρμόδιου διοικητικού ή υπηρεσιακού παράγοντα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την παράνομη αυτή πράξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.