Τηλεοπτική υποτίμηση της αμοιβής μηχανικού από μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ

Στις 21/9/2017, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, προβλήθηκε ρεπορτάζ για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με τον νέο νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Είναι συνηθισμένο σ’ αυτά τα ρεπορτάζ να αξιοποιούνται οι δηλώσεις «ειδικών» που, τις περισσότερες φορές σε ρόλο “μαϊντανού”, αναλαμβάνουν να «εκλαϊκεύσουν» τα πρόστιμα και με τρόπο αυθαίρετο και γενικό να ορίσουν τις αμοιβές των μηχανικών. Προφανώς τα κανάλια δεν βρίσκουν τους «ειδικούς» στο δρόμο και προφανώς δεν τους επιλέγουν τυχαία.

Ένας τέτοιος «ειδικός», στο κεντρικό δελτίο του STAR, προσδιόρισε το εύρος της αμοιβής μηχανικού για την τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου.

Έβαλε την διατίμηση και απεφάνθη ότι «ανάλογα και με το μέγεθος της αυθαιρεσίας» η αμοιβή του μηχανικού είναι «από 150 μέχρι 300 ευρώ» !!!

Η λεζάντα μας ενημέρωνε για το όνομα και την ιδιότητα του «ειδικού»: «ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΑΡΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ»

Τι ακριβώς υπηρετεί μια τέτοια παρουσία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων;

Είναι για ένα λεπτό δημοσιότητας; Είναι διαφήμιση και άγρα πελατών με αθέμιτο τρόπο;

Ακόμα κι αν αυτό είναι το μοναδικό κίνητρο, είναι προφανές ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη και τις διαπροσωπικές σχέσεις των άλλων μηχανικών με τους πελάτες τους (χθεσινούς, σημερινούς ή μελλοντικούς) που γίνονται αποδέκτες πληροφοριών και εκτιμήσεων που δεν ισχύουν.

Είναι θλιβερό μεν, αλλά η θλίψη γίνεται θυμός για την κοροϊδία και την υποκρισία όταν, από μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρίσκουμε τον «ειδικό» να εκπροσωπεί τους Μηχανικούς ως μέλος της αντιπροσωπείας στο ΤΕΕ και το όνομά του να φιγουράρει στους εκλεγμένους με το «ψηφοδέλτιο ελπίδας» της Ελ.Ε.Μ.  που όπως λέει, «Οι υποψήφιοι της ΕλΕΜ αγωνίζονται για την επαγγελματική και επιστημονική αξιοπρέπεια των ελευθέρων επαγγελματιών και κατ’ επέκταση του συνόλου των μηχανικών».

Η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών που αγωνίζονται με αξιοπρέπεια και ήθος, να ανταποκριθούν με συνέπεια και επιστημονική πληρότητα στις υποθέσεις και στις ευθύνες που αναλαμβάνουν, γνωρίζει ότι αμοιβές σαν κι αυτές δεν αντιστοιχούν στον όγκο της δουλειάς και δεν μπορούν να υποστηρίξουν την επαγγελματική και την επιστημονική τους υπόσταση.

Είναι προφανές ότι αυτές ή ανάλογες εμφανίσεις ουσιαστικά  αποτελούν εργαλείο σε πρακτικές ρύθμισης  του συνόλου των αμοιβών προς τα κάτω και αποσκοπούν στην γενικότερη απορρύθμιση της εργασίας, στην διάλυση των μικρών επιχειρήσεων, στην εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών και στον έλεγχο της αγοράς με την συγκέντρωση των αντικειμένων και της εμπειρίας σε μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα.

Απέναντι στις κανιβαλικές πρακτικές που από καιρό εξελίσσονται κυρίως στο διαδίκτυο αλλά και στις τηλεοράσεις, οι συλλογικότητες των μηχανικών, οι παρατάξεις, αλλά και οι συνάδελφοι που μοναχικά «τραβάνε» το κουπί τους, έχουμε καμιά ιδέα πως αντιμετωπίζονται αυτές οι πρακτικές; Θα αναλάβουμε κάποια πρωτοβουλία;

Οι παρατάξεις θα τοποθετηθούν για ανάλογα φαινόμενα, ειδικά όταν αυτά προέρχονται από υποψηφίους τους; Πρώτη η ΕλΕΜ, έχει κάτι να πει για το συγκεκριμένο περιστατικό και κυρίως να κάνει κάτι;

Το ΤΕΕ, έχει κάτι να πει για τον ευτελισμό του επιστήμονα όταν οι αμοιβές κρέμονται «στα μανταλάκια του διαδικτύου» σ’ ένα μειοδοτικό ανταγωνισμό χωρίς πάτο;

Η Αντιπροσωπεία, η Διοικούσα και ο Πρόεδρος, έχουν κάποιο ρόλο; Θα κάνουν έγκαιρα κάτι για τις πρακτικές ρύθμισης   του συνόλου των αμοιβών προς τα κάτω ή θα παραμείνουν θεατές;

Εκτός κι αν κάποιοι έχουν ήδη αποφασίσει ότι το μέλλον μας είναι στις εργασιακές γαλέρες.

Το ΤΕΕ οφείλει να παρέμβει έγκαιρα, να πληροφορήσει υπεύθυνα και να αποδοκιμάσει ανάλογες πρακτικές στο πλαίσιο ενός κώδικα δεοντολογίας, που σκοπό θα έχει να στηρίξει τους μηχανικούς, να προστατέψει την επιστημονική και την επαγγελματική τους υπόσταση.

 

Κ.Κιμπιζής – Πολιτικός Μηχανικός

 

Η σχετική δήλωση στο 27ο λεπτό https://youtu.be/OxmxgvKI1Cg

http://www.elem.tee.gr/ekloges-tee-2016-menu/to-psifodeltio-ths-elem

 

Δείτε την επιστολή και σε μορφή doc: 20170924 Επιστολή Αμοιβές Μηχανικών

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.