Ψήφισμα στο Avaaz για τις ληστρικές εισφορές ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ

Προς Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη: Λύση στο πρόβλημα των ληστρικών ασφαλιστικών εισφορών ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ

Γιατί είναι σημαντικό;

Βάσει του νόμου 3986/2011 (Φ.Ε.Κ. 152/1-7-2011) που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του κ.Βρουτση και ενέκρινε ο εντεταλμένος νυν πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ.Σελλιανάκης έγιναν τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώνει κάθε πτυχιούχος μηχανικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.Ενδεικτικά για μηχανικό 5ετίας οι εξαμηνιαίες εισφορές είναι πλέον της τάξης των 3000 ευρώ, ενώ για έναν μηχανικό 25ετίας θα φτάσουν σύμφωνα με τον ισχύοντα μνημονιακό νόμο 800 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 5000 ευρώ το εξάμηνο ! Οι εισφορές μάλιστα πρόκειται να ισχύσουν αναδρομικά από την 1.7.2011 σύμφωνα με τον μεταγενέστερο νόμο 4019/2011 – Φ.Ε.Κ. 216/30-9-2011 κάτι το οποίο σημαίνει ότι η
επιβάρυνση για τον κάθε ασφαλισμένο αγγίζει τα 2.800 ευρώ εφάπαξ, πέραν των ήδη υπέρογκων τακτικών εξαμηνιαίων εισφορών.

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις σε έναν κλάδο σαν τον δικό μας που πλήττεται σφόδρα από την κρίση εξαιτίας της έλλειψης αναπτυξιακών / κατασκευαστικών έργων, είναι
πλήρως παράλογες, αντισυνταγματικές και έχουν φέρει τους μηχανικούς στα πρόθυρα απελπισίας.

Διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι εφικτή, καθώς χάνεται αυτόματα η ιδιότητα του μηχανικού.
Οι εισφορές πρέπει να πληρώνονται ανεξάρτητα του αν ο μηχανικός είναι σε εργασία ή όχι !

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω μνημονιακοί νόμοι κινούνται στα πλαίσια του ευρύτερου νεοφιλελεύθερου πνεύματος που αποσκοπεί στον να εξοντώσει τον ελεύθερο επαγγελματία μικρομεσαίο μηχανικό, ο οποίος θα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να δώσει το μονοπώλιο σε μεγάλες
εταιρείες χρησιμοποιώντας τους μηχανικούς με μισθούς πείνας εκμεταλλευόμενες και τα τεράστια ποσοστά ανεργίας του κλάδου.

Με βάσει τα παραπάνω ζητάμε:

  1. Επαναπροσδιορισμό ασφαλιστικών εισφορών σε λογικά επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά επίπεδα αμοιβών και της εισφοροδοτικής ικανότητας των εργαζομένων μηχανικών και την τεράστια ανεργία ειδικά στους νέους.
  2. Κατάργηση της αναδρομικής οφειλής από 1.7.2011 του νόμου 4019/2011 – Φ.Ε.Κ. 216/30-9-2011.
  3. Διαχωρισμό των ασφαλιστικών κατηγοριών μεταξύ μισθωτών μηχανικών και ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.
  4. Υπολογισμό των εισφορών με βάσει τα έσοδα για τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς.
  5. Εισφορές μόνο για τους εργαζόμενους μηχανικούς και όχι για τους άνεργους.

 

3 comments

    • michail georgakis on April 1, 2015 at 8:56 am
    • Reply

    ΡΕ ειστε ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ;;; ΠΟΙΟΣ ΓΕΛΟΙΟΣ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΟ;;; ΠΟΙΟΣ;;;

    ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ‘ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ’ ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ; ΑΕΙ ΣΙΧΤΗΡ ΠΙΑ ΒΛΑΚΕΣ! ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ! ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΑΣ ΟΤΙ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΣΑΣ! ΤΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ, ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ!

    1. Πρώτον, προς ενημέρωση σας, το παρόν αποτελεί αναδημοσίευση ψηφίσματος, για το οποίο δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί κανείς ή να προσυπογράφει.
      Δεύτερον, αντί να διαρυγνύετε τα ιμάτια σας για όσα θεωρείτε κακώς κείμενα, κάντε ΚΙΝΗΜΑ…ή κάντε κάτι τελοσπάντων.
      Τρίτον, σε όλη την Ευρώπη οι εισφορές είναι υποχρεωτικές ίσως δεν είναι κεφαλικοί φόροι όπως Ελλάντα, οπότε είστε προφανώς παραπληροφορημένος.
      Τέταρτον, για το ύφος και τον τρόπο που εκφέρεστε δημοσίως, ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ.

    • Κλεοπατρα Παπαγεωργιου on September 25, 2015 at 2:31 pm
    • Reply

    Ο συνάδελφος Γεωργακης εχει δίκιο να αγανακτει..Ο τρόπος που θέτει η συνελευση το ζήτημα ομως απέχει πολυ απο το να ειναι κομμουνιστικός.Ειναι μάλλον κρατικό καπιταλιστικός και γραφειοκρατικός.
    Βασίζεται σε μοντέλα που κατέρρευσαν με πάταγο και άφησαν πίσω ερηπεια.
    έλα να μας τα πεις απο κοντά συνάδελφε,προσωπικά δεν μ ενοχλεί το ύφος σου..Τα θέματα μας ειναι τόσο σοβαρά που δεν επιδέχονται σαβουάρ βιβρ και μαλθακιες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.