Αντί για μείωση των εισφορών των εργαζομένων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών!!!

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

http://www.efsyn.gr/?p=178027

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα πληρώσουν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Των Τζώρτζη Ρούσσου, Μάριου Χριστοδούλου,

 Παιχνίδια στην πλάτη των ανέργων και των φορολογουμένων παίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την αποφασισθείσα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% να περνά τελικά στην πλάτη της πραγματικής ελληνικής οικονομίας προκειμένου να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα. Ετσι, καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, που θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2014 οι εργαζόμενοι που αναμένουν πλέον περικοπή σε συγκεκριμένα δικαιώματα του ΟΑΕΔ και βέβαια τα συνήθη φορολογικά υποζύγια!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, για το 2015 θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επέλαση νέων μέτρων, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα των περισσοτέρων από 700 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα που προκύπτει από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι καθότι προσπαθούν να πείσουν ότι για φέτος το έλλειμμα είναι μόλις 120 εκατ. ευρώ.

Με τη θέση σε ισχύ της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών θα καταργηθούν παράλληλα τρία βασικά επιδόματα του ΟΑΕΔ (ΔΛΟΕΜ, επίδομα στράτευσης και ΛΑΕΚ).

Αναφορικά με τα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργησή τους έχει υπολογιστεί ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αυτοί όμως που χάνουν είναι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους, είτε δικαιούνται ποσόν επιδόματος μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.

Ποιοι θα χάσουν και πόσα

Αυτές οι κατηγορίες, χαμηλόμισθων κυρίως, εργαζόμενων θα δουν απώλειες στις αποδοχές τους της τάξης των 8,22 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά, 67,38 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά, 78,68 ευρώ για όσους έχουν πέντε παιδιά, ενώ φτάνει στο ποσόν των 180,36 για όσους έχουν 14 παιδιά. Για τη χορήγηση αυτού του επιδόματος οι εργοδότες δίνουν ποσόν ίσο με το 1% του μισθού που χορηγούν σε κάθε εργαζόμενο (1% επίσης δίνει και ο εργαζόμενος).

Αντίστοιχα καταργείται το επίδομα στράτευσης (εργοδοτική εισφορά ύψους 1% επί του μισθού) το οποίο χορηγείται επίσης από τον ΟΑΕΔ και καταβάλλεται σε όσους υπηρέτησαν παρατεταμένη θητεία, ή κλήθηκαν για μετεκπαίδευση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αλλο 0,45% θα γλιτώσουν οι εργοδότες από την εισφορά στον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση ΛΑΕΚ.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης χθες, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας των δανειστών μας (και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Στουρνάρα), κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία ώστε η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% να ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και μάλιστα εφάπαξ (το σχετικό όφελος θα το καρπωθεί ολόκληρο η εργοδοτική πλευρά). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρία σενάρια. Το πρώτο σενάριο, το οποίο και επικράτησε τελικά, ήταν η εφάπαξ μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%. Το δεύτερο αφορούσε την τμηματική μείωση, κατά 2,9% το δεύτερο εξάμηνο φέτος και 1% το 2015, και το τρίτο, αφορούσε μείωση κατά 2,9% στις εργοδοτικές εισφορές και κατά 1% στις εισφορές των εργαζομένων.

Υπό την πίεση της τρόικας, λοιπόν, προκρίθηκε η λύση της εφάπαξ μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, με το κενό που δημιουργείται στα ασφαλιστικά ταμεία (ισχύει απαρέγκλιτα η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος), το οποίο υπολογίζεται από την κυβέρνηση σε 700 εκατ. ευρώ, να καλείται να το καλύψει το υπουργείο Οικονομικών. «Εξετάζονται διάφοροι τρόποι» δήλωσε σχετικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου στο οποίο προΐσταται ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος δεν θέλησε να εξειδικεύσει, αφού καθίσταται βέβαιο ότι θα αναζητηθούν με πρόσθετα φορολογικά μέτρα.

Πάντως το τσεκούρωμα των επιδομάτων επιφέρει, σύμφωνα πάντα με την ηγεσία του υπ. Οικονομικών, τον περιορισμό του αρχικού κόστους των 700 εκατ. ευρώ που συνεπάγεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, στα 550 εκατ. ευρώ. Τη δημιουργική λογιστική παρουσίασε στην τρόικα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα, Πάνος Τσακλόγλου. Η τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει απαντήσει ακόμα αν δέχεται το συγκεκριμένο σχέδιο κάλυψης των απωλειών.

Ετσι, αφού πρώτα η κυβέρνηση έκρυψε με λογιστικά τερτίπια κάτω από το χαλάκι περίπου 300 εκατ. ευρώ (το κενό των ασφαλιστικών ταμείων από τη μείωση υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ περίπου), το οικονομικό επιτελείο όλως παραπλανητικώς κάνει λόγο για 700 εκατ. ευρώ.

Επικοινωνιακά παιχνίδια

Μάλιστα η επικοινωνιακή σμίλη έπιασε δουλειά από χθες το απόγευμα προσπαθώντας να πείσει ότι το μέτρο θα επιφέρει αύξηση θέσεων εργασίας κατά 30.000 περίπου (δηλαδή ελάχιστες θέσεις σε σχέση με το 1,4 εκατ. ανέργους που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές) και αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζόμενους…

Με τα κίβδηλα αυτά δεδομένα ο κ. Βρούτσης αλλά και ο κ. Στουρνάρας προσπαθούσαν να πείσουν ότι τελικά το ασφαλιστικό σύστημα θα χρειαστεί υποστήριξη κατά 550 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αντληθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα (που όπως αποδείχτηκε από τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η «Εφ.Συν.», είναι «ψευτογενές» πλεόνασμα)!

Leave a Reply

Your email address will not be published.