Διάλογος

12 comments

Skip to comment form

 1. Η ανοιχτή συνέλευση είναι ο καταλληλότερος τρόπος να αντιταχθούμε απέναντι στη λογική της ανάθεσης, της αντιπροσώπευσης και των ειδικών του αγώνα. Να ενημερωθούμε, να σταθούμε αλληλέγγυοι και να αντιδράσουμε συλλογικά στην επίθεση που δεχόμαστε.

  Το δικαίωμα στην υγεία δεν είναι μόνο εργασιακό δικαίωμα, δε μπορεί να εκπέσει σε μια δυσβάσταχτη υποχρέωση, ούτε να γίνει το μέσο εκκαθάρισης ενός κλάδου εργαζομένων.
  Διεκδικούμε:
  Πλήρη και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, ανεξαρτήτως επαγγελματικής δραστηριότητας και σύσταση ενός προνοιακού και αξιόπιστου κρατικού φορέα υγείας.
  Μέριμνα κύριας σύνταξης (αξιοπρεπούς και βιώσιμης) για όλους μέσω ενός ενιαίου κρατικού συνταξιοδοτικού φορέα προνοιακής λογικής.
  Μοναδική προϋπόθεση άσκησης του επαγγέλματος η ιδιότητα του μηχανικού. Αποδέσμευση από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  Αναίρεση των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών και επαναπροσδιορισμός τους σε ένα αναλογικό μοντέλο. Αναγνώριση των διαφορετικών εργασιακών σχέσεων όσον αφορά στον καθορισμό των εισφορών (εργολάβοι, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας, μισθωτοί).
  Διεκδίκηση ΣΣΕ και κατώτατων αμοιβών. Εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, μαζί με όλων των εργαζομένων.
  Ασφαλισμένη εργασία για όσους μηχανικούς δουλεύουν με σχέση εξάρτησης. Ασφαλισμένη εργασία για όλους του εργαζόμενους σε αντίστοιχο εργασιακό καθεστώς.
  Αναγνώριση του καθεστώτος της ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς και πρόσβαση στα δικαιώματα που η ιδιότητα αυτή προσφέρει.
  Αυτοδιοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ από τους ασφαλισμένους του. Διαχείριση αποθεματικών και εξασφάλιση του αυτονόητου της ανταποδοτικότητας των εισφορών για μέριμνα επικουρικής σύνταξης και ειδικών παροχών. Οργάνωση Ταμείου Αλληλεγγύης και διάθεση των ανεκμετάλλευτων ακινήτων του ΤΣΜΕΔΕ σε μία κατεύθυνση επαγγελματικής και κοινωνικής πρόνοιας και διερεύνηση νέων δυνατοτήτων λειτουργίας τους. Το ταμείο μας να γίνει μέσο αλληλοϋποστήριξης μεταξύ συναδέλφων κι όχι club των λίγων που μπορούν να είναι μέλη και απολαμβάνουν προνόμια.
  Οι διεκδικήσεις μας σαφώς και δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Μία σειρά από επιθέσεις που δεχόμαστε καθημερινά μας θυμίζουν ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή θέση μάχης. Η συμμετοχή στην ανοιχτή συνέλευση και η συλλογική αντίδραση ας είναι το όπλο μας.

  Πρωτοβουλία Μηχανικών ΤΣΙΜΕΝΤΕ

 2. Τι μπορούμε να διεκδικήσουμε απο το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ απο αυτα που δικαιούμεθα ( τα λεφτά μας και την αξιοπρέπεια μας σαν επιστήμονες και εργαζόμενοι)

  Αν αναρωτηθούμε:

  -Στα πλαίσια της κοινωνικης οικονομίας μπορεί να αναπτυχθουν και δομές που να έρχονται σε ρήξη με την αγορά και να μην αρκούνται σε μια εναλλακτικής μορφής επιχειρηματικότητα;

  – Μήπως μπορουμε λοιπον να διεκδικήσουμε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ ( τα χρήματα μας, τα χρήματα των μηχανικων) αυτά που προορίζονταν για την αγορά των πακέτων της τράπεζας Αττικής (400 εκατομυρια) ή για κάποια αλλη μαύρη επενδυτικη τρύπα, προς όφελος των νέων ανέργων εργαζόμενων κλπ χειμαζόμενων μηχανικών σε μια κατεύθυνση ρήξης με την αγορά;
  -Μήπως μπορούμε να διεκδικήσουμε επίσης την ακίνητη περιουσία των ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ για της ανάγκες των νέων ανέργων κλπ.;
  -Ακόμα μήπως μπορούμε να διεκδικήσουμε κονδύλια απο αυτά τα λίγα, που πρόκειται να μοιρασθουν σε διάφορα ΚΕΚ να κάνουν κι αυτά το παρτάκι τους επιφυλάσσοντας υποτιμητική και άθλια επι της ουσίας κατάρτιση, μαζύ με κάποια ξεροκόμματα στους νέους κυρίως μηχανικους;

  Παρακάτω σκιαγραφείται προς επεξεργασία, το περίγραμμα μιας απάντησης στις παραπάνω κατευθύνσεις, δηλαδή μιας δομής κοινωνικής οικονομίας σε ρήξη με την αγορά, που δίνει απαντήσεις στα παραπάνω καθώς και κινηματικους στόχους άμεσα υλοποιήσιμους, που θα ανακουφίσουν αξιοπρεπως τους ανέργους υποαπασχολούμενους και εν γένει χειμαζόμενους μηχανικους.
  Μια συνεταιριστική συλλογικότητα ολων των ανέργων, υποαπασχολούμενων κλπ
  ( με κάποιο πλαφόν -υπολογίζονται προς το παρον σε 30 000; )

  Η ενασχόληση της συνεργατικης αλληλέγγυας συνεταιριστικης δομής θα κινειται στο καθαυτό αντικειμενο της δουλειάς του μηχανικου δηλαδή το σχεδιασμό.

  Τρεις θα είναι οι βασικές κατευθύνσεις( για να είναι μια δομή, που να έρχεται σε ρήξη με την αγορά στα πλαίσια της κοινωνικης οικονομίας)

  1η κατεύθυνση: θα αφορά την Επαγγελματικη Αλληλεγγύη με εμφαση στο σχεδιασμό πρότυπου λογισμικου που θα παρέχεται ελεύθερα σε όλους τους μηχανικους

  2η κατεύθυνση:θα αφορά τον σχεδιασμό εναλλακτικων μηχανημάτων εργαλείων και αντικειμένων σε πνεύμα αποανάπτυξης

  3η κατεύθυνση:θα αφορα την αλληλεγγύη με την χειμαζόμενη κοινωνία. Κύριος άξονας η ανάπτυξη και διάδοση μιας λαικής τεχνολογίας (που θα μπορουν να αναπαράγουν μονοι τους ) και η παροχή συστηματικής τεχνικής υποστήριξης σε παντος είδους τοπικές συλλογικοτητες , συνεταιρισμους κλπ

  Ο συνεταιρισμός αυτός θα λειτουργεί με τις βασικες αρχές της συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας:

  1 Λήψη αποφάσεων με την δημοκρατική αρχή ένας εργαζόμενος μία ψήφος και όχι των μετόχων μία μετοχή μία ψήφος

  2Υποχρεωτική κυκλική εναλλαγή στα διοικητικά πόστα

  3.Ιση αμοιβή για ίσο χρόνο εργασίας

  Θα διεκδικήσουμε κυρίως για την χρηματοδότησή του τα λεφτά μας, τα λεφτά των μηχανικών, τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ γιατι η πιο καλή και σίγουρη
  «επένδυση » είναι το μυαλό και η επιστημονική γνώση των μηχανικών.

  Οικονόμου Ουρανία

 3. Συγχαρητήρια συνάδελφοι για την πρωτοβουλία σας να αντιδράσετε σε όσα καταστροφικά κάνουν σε εμάς και τα παιδιά μας. Κάθε ευρώ που μας ζητάνε θα λείψει από τα παιδιά μας. Θα είμαι μαζί σας στις 4 Απριλίου για να σας γνωρίσω

  • Ματθαίος on April 12, 2013 at 8:22 am
  • Reply

  Γεια σας, πώς μπορώ να κάνω μία εισήγηση στην ανοιχτή συνέλευση μηχανικών; Δεν κατοικώ στην Αθήνα και όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να παρευρεθώ.
  Υπάρχει κάποια «επίσημη» ηλ. διεύθυνση;

  1. Συνάδελφε δημοσίευσε στο blog στο σημείο “Διάλογος” σαν comment

  • Ματθαίος on April 12, 2013 at 9:53 am
  • Reply

  Θέμα: Χρήση ελεύθερου λογισμικού για τη λήψη αποφάσεων με στόχο την οργάνωση μεγάλης ομάδας συμμετεχόντων

  Με χαρά διαπιστώνω πως υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες με στόχο την αντιμετώπιση των γνωστών προβλημάτων των μηχανικών.

  Με λύπη παρατηρώ όμως ότι η συμμετοχή στις επιμέρους πρωτοβουλίες/ δράσεις είναι σχετικά μικρή. Ίσως επειδή διασπάται ο πληθυσμός σε ομάδες με διαφορετικές απόψεις από τη μία, ή με παρόμοιες απόψεις αλλά διαφορετική κομματική επιγραφή από την άλλη. Άλλοι λόγοι συμπεριλαμβάνουν την αδυναμία συμμετοχής ως αποτέλεσμα γεωγραφικών περιορισμών, έλλειψης χρόνου, κακής οργάνωσης, έλλειψης εμπιστοσύνης, κ.α.

  Με στόχο την οργάνωση ΟΛΩΝ των μηχανικών, τεχνικών, (γιατρών, νομικών κτλ.) σε μία κοινή ομάδα με κοινούς στόχους ανεξαρτήτως ατομικής πολιτικής πεποίθησης προτείνω την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο με τη χρήση ενός εργαλείου υποστήριξης λήψης αποφάσεων, του «LiquidFeedback»

  Το «LiquidFeedback» είναι ένα ελεύθερο λογισμικό για τον σχηματισμό πολιτικής γνώμης και την λήψη αποφάσεων.

  Το κύριο χαρακτηριστικό του LiquidFeedback είναι η δυνατότητα εισήγησης προτάσεων σε μορφή κειμένου από οποιονδήποτε χρήστη, η διαβούλευση και τέλος η ψήφιση από όλα τα μέλη ή/ και από εκπροσώπους. Κάθε χρήστης μπορεί να μεταβιβάσει τα δικαιώματα ψήφου του για κάποιο συγκεκριμένο θέμα σε άλλο μέλος για να ψηφήσει σε περίπτωση απουσίας του πρώτου, και/ ή για να το επιλέξει ως εκπρόσωπο. Η μεταβίβαση δικαιωμάτων ψήφου μπορεί να ανακαλεστεί ανά πάσα στιγμή. Η τεχνική αυτή ονομάζεται proxy voting (ψήφος με εξουσιοδότηση). Έτσι συγχωνεύεται η αντιπροσωπευτική δημοκρατία με την άμεση δημοκρατία. Το λογισμικό υποστηρίζει ακόμα τη διαδικασία ψήφου με προτίμηση για εναλλακτική επιλογή. Έτσι αποκλείεται ο διχασμός ψήφων μεταξύ πολλών όμοιων προτάσεων και η επικράτηση μίας γενικά αρνητικής πρότασης με ποσοστό π.χ. 40%.

  Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε:
  http://liquidfeedback.org/

  Ματθαίος Πεδιαδίτης, Ηλ. Μηχ.

   • Ourania Oikonomou on April 14, 2013 at 9:39 pm
   • Reply

   Συναδελφε Ματθαίε αν ασχολείσαι με το ελεύθερο λογισμικό, θέλεις να έρθεις στην ομάδα
   εργασἰας της ανοιχτης συνελ. μηχ, που ασχολείται με την κοινωνικη οικονομία και όπου ενα απο τα αντικείμενα του ψαξίματος μας είναι και η αξιοποίηση και ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού για μηχανικους ;Φρόντισε να ενημερωθείς για την επόμενη συνάντησή μας ή ζήτα να μπεί το μέιλ σου στη λίστα της ομάδας.
   Ουρανία Οικονόμου

   • Γεράσιμος on February 10, 2014 at 12:32 pm
   • Reply

   Φίλε Ματθαίε, μπήκα στην ιστοσελίδα, αλλά δεν έβγαλα άκρη. Η εγκατάσταση του προγράμματος φαίνεται ότι απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν καν οδηγίες εγκατάστασης.
   Μπορείς να δώσεις εσύ περισσότερες οδηγίες;

  • Σπύρος on April 22, 2013 at 11:48 am
  • Reply

  Υπάρχει κάποιο mail επικοινωνίας;

   • βασίλης on May 18, 2014 at 1:12 pm
   • Reply

   Εκανα αιτήσεις και στο ΤΣΜΕΔΕ και στο ΚΥΤ για αδυναμία καταβολής εισφορών και θεώρηση του βιβλιαρίου. Αποτέλεσμα: κανένα. Μου απαντήσανε γραπτώς, έφαγα πόρτα, με τάπωσαν.

   Για να επικοινωνούμε οποιαδήποτε στιγμή δεν υπάρχει ένα κινητό, ένα σταθερό;
   Φοβόμαστε;, Κρυβόμαστε;

   Συνέλευση, μαζική δεν μπορεί να γίνει μία συγκεκριμμένη ημέρα, σε ένα χώρο του ΤΕΕ;

   Βασίλης Νικολέττος

  • βασίλης on May 18, 2014 at 12:30 pm
  • Reply

  εκανα αιτήσεις και για το τσμεδε και για το κυτ. Αποτέλεσμα:κανένα.Πήρα γραπτές απαντήσεις και έφαγα πόρτα, με τάπωσαν.

  Για να επικοινωνούμε οποιαδήποτε στιγμή δεν υπάρχει ένα κινητό ή ένα σταθερό τηλέφωνο; Τι φοβόμαστε;, γιατί κρυβόμαστε;

Leave a Reply

Your email address will not be published.