Ενημέρωση από την κινητοποίηση για το ασφαλιστικό και την συνάντηση με τον αν. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη

Την Τρίτη 16/6 πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης για το ασφαλιστικό, έπειτα από κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών, του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής και του συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απουσία του ΤΕΕ, το οποίο ενώ εκλήθη μέσω της Διοικούσας Επιτροπής να συμμετέχει στην κινητοποίηση, σφύριζε αδιάφορα.

Με την κινητοποίηση αυτή στείλαμε ένα μήνυμα ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην μνημονιακή πολιτική στο ασφαλιστικό και να ικανοποιηθούν οι άμεσες και ζωτικές διεκδικήσεις μας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη.

Στην συνάντηση αυτή η ανοιχτή συνέλευση μηχανικών έθεσε το ζήτημα της άμεσης και αναδρομικής κατάργησης των αυξήσεων των εισφορών (Ν.3986/2011), την ριζική μείωση τους, την κάλυψη των ανέργων και την υλοποίηση των διεκδικήσεων της σύμφωνα με το υπόμνημα που έχει ήδη καταθέσει στο Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα:

Σχετικά με την κατάργηση των ληστρικών εισφορών στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Ο Υπουργός δήλωσε πως δεν μπορεί να καταργήσει τις αυξήσεις που προβλέπονται στο ν.3986/2011 (μεσοπρόθεσμο). Πρόθεση του υπουργείου είναι να νομοθετηθεί η δυνατότητα επιλογής έως και δύο ασφαλιστικών κατηγοριών χαμηλότερων από αυτήν που βρίσκεται τώρα κάθε ασφαλισμένος ( μετά το 1993) και η ανάκληση των αυξήσεων για τους παλιούς (πριν το 1993). Η δυνατότητα αυτή θα αφορά μόνο δύο χρόνια (2015 και 2016), ενώ στη συνέχεια θα επανέλθουν αυτούσιες οι ληστρικές αυξήσεις, ανερχόμενες μάλιστα στην υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Για τους μετά το 93 ασφαλισμένους προϋπόθεση είναι να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, γεγονός που αποκλείει την πλειοψηφία των συναδέλφων και ειδικά αυτών που τη χρειάζονται περισσότερο. Επιπλέον, με βάση την ρύθμιση αυτή, το δικαίωμα ένταξης σε χαμηλότερη κατηγορία ασκείται μόνο μία φορά. Παράλληλα τα αναδρομικά από τις αυξήσεις του μεσοπρόθεσμου δεν καταργούνται. Ειπώθηκε σαφώς ότι τα αναδρομικά θα καταλογιστούν και θα αποτελούν απαίτηση του ταμείου, αφήνοντας ανοικτό τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει. Η αρχική ρύθμιση εξαιρούσε τους μισθωτούς από αυτή τη διετή αναστολή, η τελική όμως ρύθμιση τους περιέλαβε. Επί της ουσίας η «λύση» που εμφανίζει ο υπουργός για τις αυξήσεις των εισφορών αποκλείει την πλειοψηφία των συναδέλφων, ενώ οι μνημονιακές αυξήσεις όχι μόνο θεωρούνται δεδομένες, αλλά θα απαιτηθούν και αναδρομικά.

Σχετικά με τα επείγοντα ζητήματα των ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων, τέθηκε το ζήτημα της διαγραφή των χρεών τους, την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, την καταβολή επιδόματος ανεργίας, την περίθαλψη. Από πλευράς του υπουργείου δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει κάποια πρόθεση για διαγραφή χρεών. Ειπώθηκε πως θα υπάρξει αύξηση περιθωρίου μη πληρωμής δόσης ρύθμισης από δύο σε τρεις. Παράλληλα ενημερωθήκαμε ότι η περίφημη Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προβλέπει περίθαλψη για όλους, έχει «κολλήσει» στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Για το ζήτημα του Ταμείου Ανεργίας ενημέρωσαν ότι απορρίφθηκε το προηγούμενο σχέδιο νόμου (Βρούτση) και θα επανέλθει κάποιο νεότερο, χωρίς να αναφερθεί κάτι πιο συγκεκριμένο.

Σχετικά με το ΚΕΑΟ τέθηκε το ζήτημα της κατάργησής του. Ωστόσο, η απάντηση του Υπουργείο ήταν αρνητική ως προς την κατάργηση του ΚΕΑΟ. Ειπώθηκε ότι δίνεται οδηγία έτσι ώστε να χρησιμοποιείται το ΚΕΑΟ για τους μεγαλο-οφειλέτες, χωρίς όμως κάποια νομοθετικού τύπου παρέμβαση και κατοχύρωση. Στο ζήτημα της δυνατότητας των ταμείων να υποθηκεύουν περιουσιακά στοιχεία των ασφαλισμένων, το οποίο προβλεπόταν στο άρ.17 του ν/σ για Κέντρα Πιστοποίησης και Αναπηρίας, ειπώθηκε πως θα αφορά στους μεγαλο-οφειλέτες και θα μπει διευκρίνηση στην αιτιολογική έκθεση. Η θέση μας ήταν να περιλαμβάνεται σαφώς στο άρθρο του νομοσχεδίου και τελικά θεσπίστηκε όριο οφειλών 200.000 €.

Στην συζήτηση τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης -του δελτίου παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Το ζήτημα δηλαδή ότι είναι σύνηθες οι μηχανικοί να εργάζονται στις εταιρείες ως «εργολάβοι», «συνεργάτες», κλπ ενώ στην πραγματικότητα παρέχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας. Παρότι αυτή η πρόταση τέθηκε προκειμένου να καταργηθεί η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών και να αυξηθούν οι πόροι του ταμείου, ο υπουργός παρέπεμψε το θέμα στον υπουργό εργασίας παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό αφορά άμεσα και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των αποθεματικών του ταμείου και της ληστείας μέσω του PSI και των ανακεφαλαιοποίησεων της τράπεζας Αττικής, ειπώθηκε ότι θα συγκροτηθεί ταμείο που στόχο έχει την αποκατάσταση των απωλειών από το PSI, χωρίς όμως να περιγραφεί κάποιο σχέδιο για το πως θα αντληθούν οι πόροι και πως θα γίνει αυτή η αποκατάσταση. Για το ζήτημα της τράπεζας Αττικής ο Υπουργός μας παρέπεμψε στη διοίκηση του ταμείου δηλώνοντας αναρμοδιότητα!

Παράλληλα ενημερωθήκαμε για το γεγονός ότι δανειστές (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) πιέζουν για πλήρη ενοποίηση σε 3 ταμεία. Έχουν θέσει μάλιστα ως όρο τη συνολική μείωση των συντάξεων κατά 1,8 δις € (1% του ΑΕΠ) τόσο για το 2015, όσο και για το 2016. Ταυτόχρονα πιέζουν για την πλήρη εφαρμογή όλων των μνημονιακών νόμων για την ασφάλιση που προβλέπουν ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αύξηση ορίων ηλικίας και περαιτέρω μείωση συντάξεων. Τέλος μας ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε λειτουργικές ενοποιήσεις ταμείων.

Συνολικά στην συνάντηση, δεν λάβαμε καμία ουσιαστική δέσμευση από τον Υπουργό. Οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι θα εξακολουθούν να χρεώνονται με υπέρογκες εισφορές και να αποκλείονται από τις στοιχειώδεις παροχές. Το ασφαλιστικό-έκτρωμα των μνημονίων παραμένει σε ισχύ, διαμορφώνοντας ένα τοπίο καταστροφικό για τους πληττόμενους συναδέλφους.

Δεν εφησυχάζουμε, δεν εναποθέτουμε την επίλυση των προβλημάτων μας στην κυβέρνηση και στο υπουργείο.

Εδώ και τρία χρόνια, παλεύουμε επίμονα και δυναμικά, κόντρα στις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές της τρόικα. Οι διεκδικήσεις μας αντανακλούν τις άμεσες ανάγκες των πληττόμενων συναδέλφων. Δεν χωρούν καμία αναμονή και δεν είναι διαπραγματεύσιμες.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποτελέσει περίοδο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων προκειμένου να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε αυτά που σήμερα η κυβέρνηση δεν θέλει να υλοποιήσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.