Μαθαίνοντας από την Λατινική Αμερική – συζήτηση με τον Ραούλ Ζιμπέκι – Πέμπτη, 15 Ιούνη – Πολυτεχνείο, κτίριο Γκίνη

Αλλάζοντας τον κόσμο από τα πάνω;


Λατινική Αμερική:

Το τέλος των «προοδευτικών» κυβερνήσεων

Οι προκλήσεις για τα κινήματα

Συνάντηση με τον Ραούλ Ζιμπέκι

Πέμπτη, 15 Ιουνίου
Πολυτεχνείο –Κτίριο Γκίνη, 7.30μ.μ

Το ότι η λατινοαμερικάνικη αριστερά -και οι “προοδευτικές” κυβερνήσεις που την αντιπροσώπευαν για πάνω απο μια δεκατία στην Λ.Α.- βρίσκεται σε κρίση είναι κοινός τόπος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι έχουν συζητηθεί σε βάθος οι αιτίες αυτής της κρίσης, ο τρόπος με τον οποίο επηρέασε και συμπαρέσυρε τα κινήματα και το πώς τα κινήματα βγαίνουν από αυτήν.

Σε αυτή τη συζήτηση θέλουμε να δώσουμε βήμα οργανώνοντας την εκδήλωση με τον Ραούλ Ζιμπέκι.

Οι πραγματικότητες των “αριστερών-προοδευτικών” κυβερνήσεων της Λ.Α. μας βάζουν μπροστά στο ερώτημα: μπορεί να αλλάξει ο κόσμος από τα πάνω; Μπορεί να αλλάξει ο κόσμος μέσα από την ανάληψη ή και την κατάληψη της κρατικής εξουσίας;

Η εμπειρία από την λεγόμενη “εποχή των προοδευτικών κυβερνήσεων”, οι απαντήσεις που δίνουν τα κινήματα στην Λ.Α., οι τρόποι που στοχάζονται και πράττουν είναι μαθήματα που πρέπει να αφουγκραστούμε. Μαθαίνοντας, μια φορά ακόμα, από την Λατινική Αμερική.

Κολεκτίβα Εργασίας ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ – Εκδόσεις των Συναδέλφων

 

Ο Ραούλ Ζιμπέκι δημοσιογράφος, συγγραφέας και στρατευμένος διανοούμενος έχει αφιερώσει την εργασία του στα κοινωνικά κινήματα της Λ.Α.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο βιβλία του το Αυτονομίες και Χειραφετήσεις. Η Λατινική Αμερική σε κίνηση (Ζιμπέκι, Εκδόσεις Αλάνα, 2010) και Κοινά Αγαθά και Κοινωνικά Κινήματα (Ζιμπέκι, Χάρντ, Ρέγιες, Εκδ. Συναδέλφων, 2016)

5 comments

Skip to comment form

  • Δημήτρης Τριάντος on June 16, 2017 at 8:02 am
  • Reply

  Καλημέρα σας

  Για το ερώτημα αν αλλάζει η πολιτική από τα κάτω έχω να παρατηρήσω τα εξής.

  Στo συνέδριο του UNIVERSE συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι ομάδες….
  “Το παγκάκι” , “Συνάλλοις” , “Τράπεζα χρόνου Πλατείας Συντάγματος”,
  στη διοργάνωση οι ομάδες….
  “φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας”, “εφημερίδα των συντακτών” δηλ. η εφημερίδα που έχει αναλάβει εργολαβία τον εξωραϊσσμό της άθλιας πολιτικής της κυβέρνησης, με κύριους διοργανωτές την Περιφέρεια Αττικής δηλ. ΣΥΡΙΖΑ και το Ινστιτούτο Πουλαντζά που απαρτίζεται από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

  Σε αυτό το συνέδριο τους έθεσα ερώτημα που δεν απαντήθηκε…Σε τι συνάδει και που αποσκοπεί η διοργάνωση από μία άθλια κυβέρνητική πολιτική οικονομικής υποδούλωσης της χώρας και του λαού στη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη αλληλέγγυα οικονομία;

  Και η απάντηση από εμένα…Στην δημιουργία μίας πτωχευμένης χώρας που θα ζει ο λαός της με επιδοματική πολιτική φτώχειας προς τους αντικαθεστωτικούς, και προνομίων ενός πανίσχυρου κομματικού στρατού.

  Αυτά τα καθεστώντα ολιγάρχησαν και ολιγαρχούν επίσης στην Ανατολική Ευρώπη, Κίνα, Κορέα, Αφρική, ΝΑ Ασία, Αραβική Χερσόνησο με αριστερές – κεντρώες – δεξιές δημοκρατικές εκφάνσεις.

  Με αντιτίμηση

  Δημήτρης Τριάντος

 1. when we were the whole family in Latin America, this is an amazing country, I really liked what people live there

 2. The experience of the so-called progressive governments, the answers given by the city’s movements, the ways they think and do are lessons to be listened to.

 3. You cannot be sure, but I want to say that all the details given above are well-known. Anyway, thank you and write more.

 4. Can the world be changed after the seizure of power use it for the purposes that are fundamentally different from the goals of the people and the country.

Leave a Reply

Your email address will not be published.