Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο που επαναφέρει τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ Καταργείστε τις τώρα – Όχι άλλος εμπαιγμός

Το 2011, ενώ η Ελλάδα πλήττεται από την κρίση και οι μηχανικοί, όπως όλη η κοινωνία, φτωχοποιούνται ή ακόμα και εξαθλιώνονται, η μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3986/11 αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές μας ανεβάζοντας τες σε απαγορευτικά ύψη για μεγάλη μερίδα μηχανικών – ιδιαίτερα ελευθέρων επαγγελματιών. Ως αποτέλεσμα σήμερα, πάνω από το 60% των συναδέλφων χρωστάνε στο ασφαλιστικό μας Ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ) και χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το επάγγελμα (περίπου 10.000 έχουν διαγραφεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος).

Σωματεία και συλλογικότητες μηχανικών πραγματοποιήσαμε στο διάστημα αυτό κινηματικές και δυναμικές παρεμβάσεις. Παράλληλα οι φορείς των μηχανικών κινήθηκαν με θεσμικές παρεμβάσεις. Επί 2,5 χρόνια παγώσαμε την εφαρμογή του νόμου. Μέσα από τους αγώνες σχηματίσαμε ένα πλαίσιο αιτημάτων ενάντια στην κυρίαρχη μνημονιακή λογική. Βασικός άξονας στο πλαίσιο αυτό είναι η θέση ότι η δουλειά και η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα του καθενός από εμάς.

Η Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών, όπως και άλλοι φορείς μηχανικών, το προηγούμενο διάστημα ενημερώσαμε και κινητοποιηθήκαμε διεκδικώντας την αναδρομική κατάργηση του νόμου 3986/11. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά από πιέσεις και κινητοποιήσεις ενσωμάτωσε στο Ν.4331/15 άρθρα για τη διετή μόνο (2015-16) αναστολή των αυξήσεων σε κατηγορίες ασφαλισμένων, εξαιρώντας όσους δεν έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους, αλλά ταυτόχρονα επαναφέροντας τις αναδρομικές (από το 2011) αυξήσεις. Ρυθμίσεις που δικαίως χαρακτηρίσαμε ως “ασπιρίνη στον καρκινοπαθή” και όπως αποδείχθηκε είχαν διάρκεια μονάχα ενός εξαμήνου. Ακόμα όμως και αυτά τα ημίμετρα το 3ο μνημόνιο (Ν.4336/15) σαφώς τα καταργεί γιατί δεν ήταν “σε συνεννόηση με τους θεσμούς”, την ΕΕ και το ΔΝΤ δηλαδή. Ήδη κατατέθηκε το σχετικό Νομοσχέδιο το οποίο τα καταργεί χωρίς καμία αιτιολόγηση και οδεύει προς ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει όλο το μνημονιακό νομοσχέδιο (που περιλαμβάνει επίσης πρόσθετα φορολογικά μέτρα, αυξήσεις ορίων ηλικίας, δυσμενείς μεταβολές στις 100 δόσεις κα) και να μην τολμήσει να καταργήσει τα άρθρα του Ν.4331/15 αλλά αντιθέτως να νομοθετήσει :

 • Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).
 • Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ, με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημααπό το επάγγελμα μηχανικού
 • Πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.

Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε απέναντι της, όπως ακριβώς βρεθήκαμε και απέναντι σε όλες της μνημονιακές κυβερνήσεις διεκδικώντας την ακύρωση όλων των αντιλαϊκών πολιτικών.

Δηλώνουμε ρητά ότι δεν ξεχνάμε τις υπόλοιπες διεκδικήσεις μας, όπως ακριβώς κατατέθηκαν στο σχετικό μας υπόμνημα, και θα αγωνιστούμε γι’ αυτές ανυποχώρητα.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών που πλήττονται από την ανεργία και την επισφάλεια λόγω της αποβιομηχάνισης και της απουσίας έργων, που εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας και ΔΠΥ στα κάτεργα των μεγαλοεργολάβων και λοιπών καρχαριών δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη δυναμική διεκδίκηση της κατάργησης του νόμου-σφαγέα. Για πολλούς από εμάς αποτελεί ζήτημα επιβίωσης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και φορείς των μηχανικών, καθώς και σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων και κάθε αλληλέγγυο σε ενωτική και δυναμική συγκέντρωση απαίτησης των παραπάνω στο Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Σταδίου 29), την Πέμπτη 15 Oκτωβρίου 10:00 π.μ.

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών


1 comment

  • - on October 15, 2015 at 2:37 pm
  • Reply

  Κάποιες παρατηρήσεις:
  ”Επίσης περιλαμβάνει μέτρα για την απελευθέρωση της ενέργειας, ενώ προβλέπει διαγραφή χρεών σε επιχειρήσεις ”γράφετε.
  Οι επιχειρήσεις θα έχουνε επιπρόσθετο φόρο ομως.

  Επίσης θα έπρεπε να αναφέρετε τι διαγραφή χρεών υπάρχει.

  Ο φόρος επίσης είναι απο τους μεγαλύτερους στον κόσμο(33 34 τοις εκατό)

Leave a Reply

Your email address will not be published.