Αδυναµία χορήγησης βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενηµερότητας σε ασφαλισµένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ

Με νέα επιστολή του προς το Υπουργείο Εργασίας, τον ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) επισημαίνει την αδυναµία χορήγησης βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενηµερότητας σε ασφαλισµένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και ζητά την παράταση ισχύος των ασφαλιστικών ενηµεροτήτων µέχρι της πλήρους οµαλοποίησης των συστηµάτων του νέου ενιαίου φορέα.

Αναλυτικά, η επιστολή του ΣΑΤΕ:

ΠΡΟΣ: Τον
1. Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο
2. ∆ιοικητή ΕΦΚΑ κ. Αθανάσιο Μπακαλέξη
3. Πρόεδρο ΤΜΕΔΕ κ. Κωνσταντίνο Μακέδο

ΘΕΜΑ: Αδυναµία χορήγησης βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενηµερότητας σε ασφαλισµένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ – Παράκληση παράτασης ισχύος των ασφαλιστικών ενηµεροτήτων µέχρι της πλήρους οµαλοποίησης των συστηµάτων του νέου ενιαίου φορέα.

ΣΧΕΤ.:
(1) Η υπ’αριθµ. πρωτ. 61691/2216/30-12-2016 εγκύκλιος του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης µε θέµα: «Χορήγηση Βεβαίωσης Ασφαλιστικής Ενηµερότητας από τον Ε.Φ.Κ.Α. µέχρι 28.2.2017».
(2) Το από 2-1-2017 µήνυµα του Προέδρου του ΤΜΕΔΕ

Κύριοι,

Με την (1) σχετική εγκύκλιο προβλέπεται ότι: ” . . .από 1/1/2017 ηµεροµηνία ένταξης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) των υφιστάµενων φορέων κύριας ασφάλισης, θα χορηγείται ασφαλιστική ενηµερότητα σύµφωνα µε τις υφιστάµενες µέχρι 31/12/2016 καταστατικές διατάξεις των εντασσόµενων φορέων, από τις αρµόδιες κατά την 31/12/2016 υπηρεσίες τους, οι οποίες θα λειτουργούν ως υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α. Στις περιπτώσεις ασφαλισµένων / εργοδοτών οι οποίοι µέχρι 31/12/2016 απευθύνονταν σε περισσότερους φορείς προκειµένου να τους χορηγηθεί Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενηµερότητας, θα εξακολουθούν να λαµβάνουν Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενηµερότητας από τις αρµόδιες κατά την 31/12/2016 υπηρεσίες κάθε εντασσόµενου φορέα.”.

Παρακαλούνται οι υπηρεσίες των εντασσόµενων στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέων για την εφαρµογή των ανωτέρω και την συνέχιση της διαδικασίας έκδοσης Βεβαίωσης Ασφαλιστικής Ενηµερότητας σύµφωνα µε την µέχρι σήµερα ισχύουσα κατά περίπτωση νοµοθεσία και την ενηµέρωση των υπόχρεων καταβολής εισφορών και των κατά νόµο υπευθύνων φυσικών ή νοµικών προσώπων.”.

Ωστόσο παρά τις ανωτέρω προβλέψεις και παροτρύνσεις του Υφυπουργού πολλοί Εργολήπτες Μέλη του Συνδέσµου µας αναφέρουν αδυναµία των υπηρεσιών του πρ. ΤΣΜΕΔΕ να χορηγήσουν ασφαλιστική ενηµερότητα:

  • σε όσους δεν είχαν εξοφλήσει τις εισφορές των στελεχών τους εντός του 2016 καθώς και
  • σε όσους έχουν µεν προχωρήσει σε ρύθµιση των οφειλών τους, αλλά λόγω αδυναµίας λειτουργίας των υπολογιστικών συστηµάτων δεν τους επιτρέπεται η εξόφληση της δόσης του Ιανουαρίου, η πληρωµή της οποίας είναι προαπαιτούµενη της χορήγησης της ασφαλιστικής ενηµερότητας.

Στην ουσία η µεταφορά των αρµοδιοτήτων για είσπραξη και βεβαίωση ασφαλιστικών εισφορών από το ΤΣΜΕΔΕ στο ΕΦΚΑ από την 01/01/2017, είχε ως αποτέλεσµα να διακοπεί ήδη από τις 31.12.2016 η δυνατότητα πληρωµής και βεβαίωσης ασφαλιστικών εισφορών τόσο από το ΤΣΜΕΔΕ όσο και από το ΕΦΚΑ.

Η εξέλιξη αυτή, όπως καταγράφεται και στο από 2-1-2017 µήνυµα του Προέδρου του ΤΜΕΔΕ (σχετικό 2), συνεπάγεται ότι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αδυνατούν να µετέχουν σε διαγωνισµούς γιατί δεν είναι ασφαλιστικά ενήµερες στο ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς αυτό να οφείλεται σε παράλειψή τους ή αµέλειά τους, ενώ και οι ενήµερες εργοληπτικές επιχειρήσεις δεν µπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενηµερότητα.

Σύµφωνα µε τις σχετικές ανακοινώσεις / πληροφορίες το πρόβληµα προβλέπεται ότι θα επιλυθεί στις 16.1.2017 ωστόσο ακόµη και εάν η πρόβλεψη αυτή βγεί αληθής µέχρι τότε αρκετές εργοληπτικές επιχειρήσεις, ενώ επιθυµούν να µετέχουν σε διαγωνισµούς έργων, δεν θα µπορούν λόγω αδυναµίας της δηµόσιας διοίκησης.

Με δεδοµένα τα παραπάνω και προκειµένου να διασφαλιστούν από την ∆ηµόσια ∆ιοίκηση:

  • το δικαίωµα άσκησης του επαγγέλµατος των εργοληπτών
  • ο µη αποκλεισµός των εργοληπτών από δηµοπρασίες ή όπου αλλού απαιτείται η χορήγηση ασφαλιστικής ενηµερότητας
  • η µέγιστη δυνατή συµµετοχή και ανταγωνισµός στις διαγωνιστικές διαδικασίες όλων των δηµοπρασιών

παρακαλούµε για την χορήγηση παράτασης των ασφαλιστικών ενηµεροτήτων που έληγαν στις 31.12.2016 µέχρις ότου καταστεί δυνατή η πλήρης αποκατάσταση των συστηµάτων του νέου φορέα.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η παράταση θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον την περίοδο έως τις 28.2.2017.

Ευελπιστούµε στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήµατός µας.

Με τιµή,

Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΘΟΥΣΑΚΗΣ

Ο ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΡΕΚΑΣ

 

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Μηχανικός online.

Leave a Reply

Your email address will not be published.