Αλλάζει από σήμερα ο τρόπος ασφάλισης μηχανικών, δικηγόρων

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος με τις αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό “Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις”.
Ειδικότερα για τους μηχανικούς και δικηγόρους προβλέπεται η αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα Στο εξής θα υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ από την ηµεροµηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλµατος στην αρµόδια ΔΟΥ και µέχρι τη διακοπή της και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ.
Η ισχύς των παραπάνω αρχίζει την 1.1.2017. Ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί και αφορούν σε περίοδο ασφάλισης από 1.1.2017 έως την ισχύ της ρύθµισης συµψηφίζονται ή επιστρέφονται, πλην των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονοµική περίθαλψη.
4. Επιπλέον όσοι μηχανικοί η δικηγόροι το επιθυμούν µπορούν προαιρετικά να συνεχίσουν την ασφάλισή τους για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους υπάγονταν µέχρι τη διακοπή της υποχρεωτικής τους ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή η µηνιαία ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται µε βάση το κατώτατο όριο µηνιαίου εισοδήµατος για τους ασφαλισµένους άνω 5ετίας του άρθρου 39 του ν. 4387/2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.