Αντιμέτωποι και με τη βροχή οι Σύροι πρόσφυγες πολέμου στο Σύνταγμα -20η Ημέρα

8/12

Στην πλατεία Συντάγματος, παρά τις δύσκολες συνθήκες, παραμένουν από τις 19 Νοεμβρίου οι Σύροι πρόσφυγες. Σήμερα το πρωί η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη λόγω της συνεχούς βροχής και το κρύου.

Τυλιγμένοι με κουβέρτες και με τη βοήθεια αυτοσχέδιων τεντών οι Σύροι πρόσφυγες προσπαθούν να προφυλαχθούν, επιμένοντας στα αιτήματά τους: χορήγηση ασύλου, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Φορείς και συλλογικότητες απεύθυναν νωρίτερα τη Δευτέρα έκκληση για χορήγηση σκεπασμάτων στους πρόσφυγες, οι οποίοι πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν – μεταξύ άλλων – και τις ακραίες καρικές συνθήκες.

Οι σύροι πρόσφυγες βρίσκονται για 20η μέρα στο Σύνταγμα. Εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά, οι υπόλοιποι βρίσκονται σε απεργία πείνας για 14η συνεχόμενη ημέρα.

Στο σημείο βρέθηκε το πρωί ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος είπε στον σύρο συντονιστή πως υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να μεταφερθούν περίπου 30 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Αυτή τη στιγμή οι Σύροι διαβουλεύονται για το αν θα μεταφερθούν προσωρινά εκεί οι γυναίκες και τα παιδιά, καθώς για εκείνους δεν αποτελεί λύση να βρεθεί προσωρινό κατάλυμα μόνο για αυτά τα άτομα.

http://tvxs.gr/news/ellada/antimetopoi-kai-me-ti-broxi-oi-syroi-prosfyges-sto-syntagma

24/11

Σε απεργία πείνας προχώρησαν από το πρωί της Δευτέρας οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται για έκτη συνεχή ημέρα στο Σύνταγμα, ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Βουλής. Είναι εκατοντάδες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και μικρά παιδιά. Ζητούν από το ελληνικό κράτος άσυλο και στέγη. Έχουν κλείσει συμβολικά τα στόματά τους με μονωτική ταινία ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μία γυναίκα με συμπτώματα υποθερμίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, με το ανήλικό παιδί της να κλαίει απεγνωσμένα, ενώ λίγη ώρα αργότερα ένας άνδρας έχασε τις αισθήσεις του, λιποθυμώντας στο σημείο όπου ξεκινάνε τα σκαλοπάτια προς την πλατεία Συντάγματος.

Ο γιατρός που βρισκόταν στο σημείο δεν μπόρεσε να διαγνώσει το λόγο της κατάρρευσης του Σύρου άνδρα, ενώ έπειτα από περίπου 20 λεπτά μεταφέρθηκε και αυτός στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η χθεσινή νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, με τις χαμηλές θερμοκρασίες να δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερο την παραμονή τους έξω στο κρύο. Σημειώνεται πως το Σάββατο, σχολικοί φύλακες παρέδωσαν ρουχισμό και τρόφιμα ενώ και σήμερα μπορεί όποιος το επιθυμεί να κάνει το ίδιο μέχρι τις 20:00 στην οδό Καραγιώργη Σερβίας.

Καμία αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ αντίθετα στο θέμα παρενέβη η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία ζήτησε επικοινώνησε με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να βρεθεί μια ουσιαστική λύση.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της Ρένας Δούρου προς τα υπουργεία Δημ. Τάξης και Δικαιοσύνης

«Είναι άμεση ανάγκη, μέρες που είναι, με τη θερμοκρασία να πέφτει, να βρεθεί ένας χώρος καταλύματος για τους Σύρους πρόσφυγες. Γνωρίζετε ότι μεταξύ τους υπάρχουν μανάδες και παιδιά. Γνωρίζετε ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει αρμοδιότητα για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε όμως διατεθειμένοι να συνεργαστούμε άμεσα μαζί σας, και να συμβάλλουμε πρακτικά όπως μπορούμε, με τις δυνάμεις μας, στο να βρεθεί άμεση λύση.

Ας μην μπει και το θέμα αυτό σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, τη στιγμή που έχουμε ανθρώπους στο δρόμο. Άμεσα λοιπόν, με συνδυασμένες ενέργειες, να τους διασφαλιστεί κατάλυμα, να ληφθεί μέριμνα για την αξιοπρεπή υποδοχή τους, τη στέγασή τους, τη σίτισή τους. Είναι αίτημα ανθρωπιστικό, αίτημα αυτονόητο, αίτημα που αν δεν ικανοποιηθεί άμεσα, εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας. Πέραν τούτου, το θέμα  του καταλύματος των προσφύγων από τη Συρία πρέπει να το δούμε συστηματικά γιατί είναι βέβαιο ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον.»

http://tvxs.gr/news/ellada/kraygi-agonias-gia-toys-syroys-prosfyges-toy-syntagmatos

Leave a Reply

Your email address will not be published.