Γαλλία: Ανακήρυξη της ιστορικής νίκης στο ZAD – Εκανε πίσω ο Μακρόν για το αεροδρόμιο στην περιοχή της Νάντης

Σε μια ανακοίνωση, η διάσημη οριζόντια κοινότητα Zone à Defendre (ZAD) δήλωσε μια “ιστορική νίκη” και κάλεσε “τους απαλλοτριωμένους απο το κράτος αγρότες και κάτοικους να είναι σε θέση να ανακτήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους το συντομότερο δυνατό”.

Το σύνολο της χερσαίας έκτασης που αφιερώθηκε στο έργο του αεροδρομίου – 1.650 εκτάρια γης που δηλώθηκε ως δημόσιου
οφέλους το 2008 – σήμερα ανήκει στο κράτος, με εξαίρεση τρεις δρόμους που το διασχίζουν. Το ZAD ισχυρίστηκε ότι η γη αυτή πρέπει να διατηρείται στα χέρια των πολιτών και, αντί να μετατραπεί σε αεροδρόμιο, να τίθεται σε μορφή δημόσιας μίσθωσης προς όφελος της κοινότητας και της άγριας ζωής.

Απαντώντας σε αναφορές ότι το έργο του αεροδρομίου Notre-Dame-des-Landes είναι πλέον επίσημα νεκρό, εκπρόσωποι για την δεκαετή εκστρατεία περιβαλλοντικής κατάληψης έγραψαν:

Το απόγευμα, η κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του σχεδίου. Σημειώνουμε ότι δεν θα επεκταθεί επίσημα η δήλωση δημόσιας ωφέλειας [το κλειδί για τη λειτουργία μεγάλων έργων και την πραγματοποίηση υποχρεωτικών αγορών]. Το έργο θα είναι ολοκληρωτικά άκυρο στις 8 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι μια ιστορική νίκη ενάντια σε ένα σχέδιο καταστροφικής ανάπτυξης. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μια μακρά κίνηση, αποφασιστικότητας καθώς ποικιλομορφίας.

Καταρχάς, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους εκείνους που κινητοποιήθηκαν κατά του έργου αυτού του αεροδρομίου τα τελευταία 50 χρόνια. Όσον αφορά το μέλλον του ZAD, όλο το κίνημα επιβεβαιώνει σήμερα:

Την ανάγκη οι αγρότες και οι κατοίκοι που απαλλοτριώθηκαν να είναι σε θέση να ανακτήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους το συντομότερο δυνατό.

Την άρνηση οποιασδήποτε έξωσης όσων ήρθαν να ζήσουν τα τελευταία χρόνια στο δάσος για να το υπερασπιστούν και που επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν εκεί και να το φροντίζουν.

Μία μακροπρόθεσμη δέσμευση να φροντιστούν τα εδάφη του ZAD από το κίνημα σε όλη του την ποικιλομορφία – αγρότες, φυσιολάτρες, τοπικούς κατοίκους, ενώσεις, παλιούς και νέους κατοίκους. Για να το εφαρμόσουμε, θα χρειαστούμε μια περίοδο δέσμευσης της θεσμικής ανακατανομής της γης.

Στο μέλλον, η περιοχή αυτή πρέπει να είναι σε θέση να παραμείνει ένας τομέας κοινωνικών, περιβαλλοντικών και γεωργικών πειραματισμών. Όσον αφορά το ζήτημα της επαναλειτουργίας του δρόμου D281, τον οποίο έκλεισαν οι δημόσιες αρχές το 2013, το κίνημα αναλαμβάνει να απαντήσει το ίδιο σε αυτή την ερώτηση. Η αστυνομική παρουσία ή παρέμβαση θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Επιθυμούμε επίσης, σε αυτή την αξέχαστη ημέρα, να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης σε άλλους αγώνες κατά των μεγάλων καταστρεπτικών έργων και στην προστασία των απειλούμενων περιοχών. Καλούμε να συγκεντρωθούμε ευρέως στις 10 Φεβρουαρίου στο δάσος για να γιορτάσουμε την εγκατάλειψη του αεροδρομίου και να συνεχίσουμε να οικοδομούμε το μέλλον του ZAD.

Acipa, Συντονισμός των αντιπάλων, COPAIn 44, φυσιολάτρες στον αγώνα, οι κάτοικοι του ZAD.

Γαλλία: Ανακήρυξη της ιστορικής νίκης στο ZAD

 

Εκανε πίσω ο Μακρόν για το αεροδρόμιο

Tην εγκατάλειψη του αμφιλεγόμενου σχεδίου για την κατασκευή αεροδρομίου στην περιοχή Notre-Dame-des-Landes αποφάσισε -ύστερα από έξι μήνες διαμεσολάβησης- ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, παρά τις ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις και το θετικό τοπικό δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε χτες την εγκατάλειψη του σχεδίου, που προκαλούσε διχασμό και οξύτατες αντιπαραθέσεις. Τόνισε ότι το σχέδιο της Notre-Dame-des-Landes δεν θα προχωρήσει και ότι αυτή η απόφαση «είναι λογική εφόσον η προοπτική υλοποίησης βρίσκεται σε αδιέξοδο».

Η κυβέρνηση θα προβεί σε απομάκρυνση των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει από το 2009 την περιοχή ΖAD («Zone a Defendre» – Ζώνη Προς Υπεράσπιση), η οποία βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Νάντη.

«Θα τερματίσουμε την κατάληψη στην περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι παράνομοι κάτοικοι αυτών των χώρων θα πρέπει να εγκαταλείψουν την επόμενη άνοιξη την περιοχή ή θα απελαθούν», προειδοποίησε. «Η απόφασή μας είναι σαφής. Η γη θα επιστρέψει στη γεωργία και δεν θα υπάρξουν απώτερα άλλα σχέδια. Αυτή η απόφαση συνιστά εκτόνωση και δίνει μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα».

Ειρηνική εκκένωση

Οι ακτιβιστές πανηγύρισαν για την εγκατάλειψη του σχεδίου κατασκευής αεροδρομίου.

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν αναμενόταν με ανησυχία από τους οικολόγους, όταν έγινε γνωστό ότι αναπτύχθηκαν στην περιοχή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Προειδοποίησαν την κυβέρνηση για τον κίνδυνο συγκρούσεων, υπενθυμίζοντας ότι κατά το παρελθόν βίαιες διαδηλώσεις προκάλεσαν θύματα.

O υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόν ζήτησε χθες από τους ακτιβιστές να «ελευθερώσουν» εντός δεκαημέρου τους δρόμους στην καταληφθείσα περιοχή ZAD.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει περιθώριο χρόνου μέχρι την άνοιξη για την απομάκρυνση των ακτιβιστών. Στόχος του Μακρόν είναι η εκκένωση της περιοχής με συναίνεση και όχι με τη βία.

Οι οικολόγοι φυσικά πανηγυρίζουν για την οπισθοχώρηση του Μακρόν. Τονίζουν ότι η Notre-Dame-des-Landes είχε γίνει ένα από αυτά τα «άχρηστα μεγάλα έργα», καταδικάζοντας μια γεωργική περιοχή στο όνομα της ανάπτυξης ενός τρόπου μεταφοράς που είναι αντιφατικός με τους στόχους της Γαλλίας να μειώσει τις εκπομπές της σε αέρια θερμοκηπίου.

Εναλλακτικές

Τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι η απόφαση του Γάλλου προέδρου να εγκαταλείψει την κατασκευή νέου αεροδρομίου συνιστά πολιτική νίκη του υπουργού Οικολογίας Νικολά Ιλό.

Ο υπουργός είχε εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του για την κατασκευή αεροδρομίου.

Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η επιρροή του έπαιξε σημαντικό ρόλο για την απόφαση του Μακρόν.

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις (των Elabe και Harris Interactive), τρεις στους τέσσερις Γάλλους συμφωνούν με την απόφαση.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός προσδιόρισε ότι θα υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη των αερομεταφορών. Το αεροδρόμιο Nantes-Atlantique θα εκσυγχρονιστεί με «γρήγορους ρυθμούς».

Θα ξεκινήσει επίσης η διαδικασία επέκτασης των εγκαταστάσεων στο αεροδρόμιο Nantes-Atlantique και ταυτόχρονα θα επεκταθεί και το αεροδρόμιο της Rennes.

Η απόφαση του Μακρόν να εγκαταλείψει το σχέδιο του αεροδρομίου προκάλεσε διχασμό. Οι υποστηρικτές του σχεδίου εξέφρασαν απογοήτευση.

Αξιωματούχοι και παράγοντες της περιοχής, που είχαν προωθήσει προγράμματα και επενδύσεις, διαμαρτυρήθηκαν για την εγκατάλειψή του. Ορισμένοι έκριναν την απόφαση «αντιδημοκρατική», εφόσον το τοπικό δημοψήφισμα που έγινε από την κυβέρνηση του Ολάντ ήταν θετικό για την κατασκευή.

Ορισμένες προσωπικότητες επισημαίνουν ότι στο προεδρικό του πρόγραμμα ο Μακρόν ήταν υπέρ της κατασκευής του αεροδρομίου, αλλά αθετεί τώρα ό,τι υποσχέθηκε.

www.ira-feloukatzi.com

Εκανε πίσω ο Μακρόν για το αεροδρόμιο

Leave a Reply

Your email address will not be published.