Δικηγόροι αναλαμβάνουν δράση για να βελτιώσουν τις συνθήκες άσκησης τους επαγγέλματος τους

κατέθεσαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης έγγραφο με 1.000 υπογραφές για την επίλυση του μείζονος προβλήματος του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών και του τρόπου προσδιορισμού και εισπράξεως τους

Στην ίδρυση της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων (ΠΕΔ) προχώρησαν Έλληνες δικηγόροι με στόχο να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών ασκήσεως του λειτουργήματός τους αλλά και στη βέλτιστη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης. Αφορμή για τη δημιουργία της ΠΕΔ απετέλεσε η διαπίστωση ότι δεν αρκεί οι δικηγόροι να είναι παρατηρητές των προβλημάτων που απασχολούν την επαγγελματική τους καθημερινότητα αλλά θα πρέπει καθένας και όλοι μαζί να αναλάβουν δράση.

Με τη συμμετοχή δικηγόρων από όλη την Ελλάδα, η ΠΕΔ μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση πολλών προβλημάτων που αφορούν τον Έλληνα δικηγόρο, αξιοποιώντας την επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση των μελών της. Στόχος της είναι η ανάπτυξη δράσης σε διάφορα επίπεδα και ιδίως με την κατάθεση σχετικών προτάσεων – παρατηρήσεων, με την κατάθεση προσφυγών ενώπιον εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων και οργάνων, με την έκδοση ενημερωτικού υλικού για επίκαιρα επαγγελματικά ή άλλα ζητήματα (π.χ. φορολογικά, λογιστικά).

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΕΔ συνέταξε ένα έγγραφο, με την ενυπόγραφη στήριξη 1.000 και πλέον δικηγόρων από όλη την Ελλάδα, το οποίο κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο ΕΤΑΑ και στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Το έγγραφο αυτό περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του μείζονος προβλήματος του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών και του τρόπου προσδιορισμού και εισπράξεως αυτών.

Οι υπερβολικά αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και η υποχρέωση καταβολής τους από όλους, ανεξαρτήτως του ύψους των εισοδημάτων τους, δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για τους δικηγόρους, αλλά για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, μηχανικούς, λογιστές, εμπόρους κ.ά.) που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ. Την τελευταία τριετία οι ασφαλισμένοι των Ταμείων αυτών δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται περίθαλψης, ενώ υποχρεούνται σε καταβολή των αντίστοιχων εισφορών και διώκονται ποινικά για τη μη καταβολή τους.

Η ΠΕΔ προειδοποιεί ότι διακυβεύεται η ίδια η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών μας Ταμείων, καθώς, λόγω των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ταμείων και χωρίς προηγούμενες μελέτες, οι εισπράξεις των Ταμείων μειώθηκαν. Και αυτό διότι ολοένα και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες αποχωρούν από το επάγγελμά τους, αφού αδυνατούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Υπό τα δεδομένα αυτά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εφαρμοζόμενες στην Ελλάδα νομοθετικές παρεμβάσεις, φαίνεται να οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, η ΠΕΔ πρακτικές λύσεις και εύκολα εφαρμόσιμες, προκειμένου να εξασφαλιστεί τόσο η επαγγελματική επιβίωση των δικηγόρων όσο και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.”

Στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας ένωσης Δικηγόρων διαβάζουμε

Σήμερα κατατέθηκε το έγγραφο για τις ασφαλιστικές εισφορές με τον κατάλογο των υπογραφών
α. Στο Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Προνοίας (Γεν. Γραμ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων),
β. Στο ΕΤΑΑ του Τομέα Ασφάλισης Νομικών – ΤΑΝ και
γ. στο πρωτόκολλο του ΔΣΑ για την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Συνημμένα (βλ. εικόνα) βρίσκονται τα αποκόμματα από τους αριθμούς πρωτοκόλλου κατάθεσης.

Στην περίπτωση μη έγκαιρης απάντησης ή μη ικανοποιητικής απάντησης εκ μέρους των αρχών, θα κατατεθεί το έγγραφο αυτό προς το Συνήγορο του Πολίτη.

Στην περίπτωση δε της μη απάντησης θα έχουμε και όλες τις σχετικές δικαστικές οδούς.

από:  http://www.protothema.gr/greece/article/355641/dikigoroi-analamvanoun-drasi-gia-na-veltiosoun-tis-sunthikes-askisis-tous-epaggelmatos-tous/

Leave a Reply

Your email address will not be published.