Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θέλει από τα Ταμεία το Δημόσιο

Του Δημήτρη Κατσαγάνη (capital.gr)

Σειρά έχουν τώρα οι τραπεζοϋπάλληλοι αλλά και οι μηχανικοί – γιατροί δικηγόροι για να αποφασίσουν αν θα μεταφέρουν ή όχι τα ρευστά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Έτσι, συνεχίζεται το μπαράζ των συνεδριάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων ασφαλιστικών φορέων με θέμα την μεταφορά ή όχι των ρευστών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας στην προοπτική της σύναψης ρέπος με το Δημόσιο, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προβλέπεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά τις προχθεσινές αποφάσεις των ΔΣ του ΟΑΕΔ και του ΟΑΕΕ, σήμερα συνεδριάζουν το ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων – ΕΤΑΤ  και το ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων – ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΕΤΑΤ αναμένεται να έλθει πρόταση από τη διοίκηση του ταμείου για μεταφορά 150 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, ενώ στο ΕΤΑΑ εφόσον ανοίξει σήμερα το συγκεκριμένο θέμα ενδέχεται να προταθεί η μεταφορά επίσης 150 εκατ. ευρώ.  Συνολικά, δηλαδή το Δημόσιο προσδοκά έως 300 εκατ. ευρώ από τα δύο εκ των τριών μεγαλυτέρων αυτοχρηματοδοτούμενων ασφαλιστικών ταμείων (σ.σ. το τρίτο είναι το ΕΤΑΠ – Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης).

Στελέχη του ΕΤΑΑ αναφέρουν πως το σχετικό θέμα δεν βρισκόταν μέχρι χθες στην ημερήσια διάταξη, αλλά δεν αποκλείεται να έλθει εκτάκτως, όπως έγινε στην περίπτωση του ΟΑΕΔ στις 24 Μαρτίου, αν και η τελική απόφαση ελήφθη στις 26 Μαρτίου. Εξάλλου το σχετικό θέμα έχει ήδη συζητηθεί ήδη τουλάχιστον δύο φορές στο ΔΣ του ΕΤΑΑ αλλά και σε συνεδριάσεις των διοικουσών επιτροπών. Η απάντηση μέχρι πρότινος ήταν αρνητική.

Όσον αφορά το ΕΤΑΤ, είναι δεδομένο πως θα έλθει πρόταση από πλευράς διοίκησης σήμερα. Γι’ αυτό ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank έστειλε χθες εξώδικο προς όλα τα μέλη του ΔΣ του ταμείου προκειμένου να μην ληφθεί απόφαση για μεταφορά 150 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ.

Πάντως την περασμένη Τρίτη, το ΔΣ του ΟΑΕΔ αποφάσισε να μεταφέρει άμεσα επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ. Σημειώνεται πως έχει ήδη μεταφέρει 120 εκατ. ευρώ από τις 26 Μαρτίου.  Εξάλλου, πριν δύο μέρες και ο ΟΑΕΕ αποφάσισε υπέρ της μεταφοράς διαθεσίμων του στην ΤτΕ. Ωστόσο, επειδή επίκειται η καταβολή των συντάξεων του Μαΐου, η μεταφορά περίπου 30-40 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν ως προσωρινό «πλεόνασμα» μετά από τριάντα μέρες θα μεταφερθούν στις αρχές Ιουνίου.

Πηγή:www.capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.