Η Attica bank διασώζεται γιατί…ήταν ακριβότερη η εξυγίανση της – Για κεφάλαια χρειάζεται 748 εκατ και για resolution 1,35 δισ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Η λύση της ανακεφαλαιοποίησης ήταν φθηνότερη σε σχέση με την λύση του resolution της αναδιάρθρωσης και της διάσπασης σε good και bad bank.
Ανεξαρτήτως των κινήτρων που είχε η κυβέρνηση να διασώσει την Attica bank – θύμισε την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 της Εθνικής τράπεζας – με τους υπουργούς να τηλεφωνούν σε διοικητές ΔΕΚΟ και επιχειρηματίες για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου των 748 εκατ. ανεξαρτήτως των σκοπιμοτήτων….η Τράπεζα της Ελλάδος και η κυβέρνηση αποφάσισαν να διασώσουν την Attica bank.
Ωστόσο όπως αποκαλύπτεται η λύση της ανακεφαλαιοποίησης ήταν φθηνότερη σε σχέση με την λύση του resolution της αναδιάρθρωσης και της διάσπασης σε good και bad bank.
Η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank απαιτεί 748 εκατ και για το resolution δηλαδή διάσπαση σε good και bad bank 1,35 δισεκ. ευρώ.
Επειδή ο ESM δεν είχε εγκρίνει 1,35 δισεκ. για resolution τράπεζας, επειδή η ελληνική πλευρά θα ήταν εκτεθειμένη έναντι της Ευρώπης αποφασίστηκε να κινητοποιηθεί όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός, οι ΔΕΚΟ ώστε να στηρίξουν την ανακεφαλαιοποίηση.
Βέβαια κάποιες ΔΕΚΟ όπως τα ΕΛΤΑ δεν θα συμμετάσχουν παρά το μικρό ποσό συμμετοχής περίπου 4,5 -5 εκατ.
Όμως κατά γενική ομολογία ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις στις ΔΕΚΟ να στηρίξουν την ανακεφαλαιοποίηση.
Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ η τράπεζα έχει βρει 597 εκατ ευρώ περίπου εστάλησαν 2 επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος από την Attica bank που αναφέρουν ότι την διαφορά των 151 εκατ ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση μέχρι την κάλυψη του στόχου των 748 εκατ θα καλυφθεί
1)Με συμμετοχή fund περίπου 60 ή 80 εκατ
2)Τα αδιάθετα θα τα καλύψει το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο όμως έχει ήδη επενδύσει 382 εκατ ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα είναι μέτοχος πάνω από 51% ίσως 55% με 58%.
Με αυτό τον τρόπο την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank και δεν θα χρειαστεί να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα, σχέδιο που ως plan B η ΤτΕ είχε ενεργοποιήσει στις 11 Δεκεμβρίου αλλά απετράπη στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.