ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

άρθρο απο το www.sansimera.gr politiki_epistratefsi_1943-diadilosi

 

“Σαν σήμερα πριν 71 χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του ’43, ομάδα από χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια σε επικείμενη πολιτική επιστράτευση, από την τότε κατοχική κυβέρνηση, κατέληξαν στο υπουργείο Εργασίας και το πυρπόλησαν με σκοπό να καταστρέψουν φακέλλους ανέργων, που αναμενόταν να επιστρατευθούν πρώτοι. ..”
http://www.sansimera.gr/articles/220

 
Συγκρίνοντας τα γεγονότα εκείνης της εποχής με τα σημερινά, παρατηρούμε ότι η υπόθεση του ΚΕΑΟ και του συναφούς νομοθετικού πλαισίου, περιέχει όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά διαταγμάτων γερμανικής έμπνευσης, που μαζί με πολλά ακόμα, συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο. Χωρίς  να επεκταθούμε στην ιδιόμορφη ιδιοσυγκρασία των Γερμανών και του αισθήματος “κοινωνικής δικαιοσύνης” που ισχυρίζονται πως έχουν, ας εστιάσουμε στα παρακάτω:
 Η κινητοποίηση του ’43, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα “χειρουργικής κινητοποίησης”, όπου μέσα από την μαζικότητα και την αποφασιστικότητα,  απέτρεψε την εφαρμογή ενός μέτρου ζωτικής σημασίας για τον κατακτητή, γρήγορα και με σχετικά μικρές απώλειες, δεδομένων πάντα των συνθηκών.
Η σημερινή κυβέρνηση είναι πολύ πιό αδίστακτη και ανήθικη από την τότε. Η κυβέρνηση του ’43 μετά τις αντιδράσεις απλά απέσυρε το διάταγμα. Η σημερινή θα προτιμούσε το “εντέλεσθαι”.
 
Η παραπάνω άποψη είναι μία αφορμή για προβληματισμό  και βασίζεται σε ιστορικά άρθρα του διαδικτύου.
 
 
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.