Νέα κινητοποίηση στο ΔΣ του ΕΤΑΑ την Πέμπτη 4.4.13, στις 2 μ.μ.

Απαιτούμε την ανατροπή των αποφάσεων αύξησης και αποστολής των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών στους συναδέλφους.

Καταγγέλλουμε τη στάση του Προέδρου του ΕΤΑΑ κ. Σελλιανάκη ο οποίος υπονομεύει με κάθε τρόπο την εκ νέου συνεδρίαση του ΔΣ/ΕΤΑΑ , στερώντας τη δυνατότητα να συζητηθεί το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

ασφισσα3

 

Την 1η Ιουλίου 2011, εγκρίνεται από την Βουλή ο ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3986 (το «μεσοπρόθεσμο»), το βασικό θεσμικό εργαλείο της επίθεσης που ακολούθησε ενάντια στους εργαζομένους και την κοινωνία συνολικά.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 44 προβλέπεται η εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους συναδέλφους του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ (και για τους Μισθωτούς), δημιουργώντας πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης και τεράστιες χρωστούμενες συσσωρευμένες οφειλές αναδρομικά από 1.7.11-31.12.12.

Η υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών συμπληρώνει το εφιαλτικό σκηνικό της ανεργίας, της υπερφορολόγησης και της κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών και ΣΣΕ, αποτελώντας πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης και της Τρόικα, ώστε χιλιάδες μηχανικοί να οδηγηθούν άμεσα στην έξοδο από το επάγγελμα, στην ανεργία, στην ανέχεια, στο περιθώριο.

Παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του Ταμείου και οι παροχές του προς τους ασφαλισμένους συναδέλφους, καθώς την υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών συμπληρώνουν η λεηλασία των αποθεματικών και η ανυπαρξία προνοιακών παροχών για τους πληττόμενους συναδέλφους μέσω της ένταξης του κλάδου υγείας στον ελλειματικό ΕΟΠΥΥ.

Αβίαστα προκύπτει το ερώτημα κάποιας αντίδρασης του ΤΕΕ απέναντι στην επιτελούμενη καταστροφή.

Όμως οι παρατάξεις που διαχρονικά συνδιοικούν στο ΤΕΕ εμφάνισαν δύο διαφορετικά πρόσωπα:

Η τοποθέτηση προς τους συναδέλφους και το εσωτερικό του ΤΕΕ είναι αντικυβερνητική και αντιμνημονιακή, ενώ συνοδεύεται κατά κανόνα από τροπολογίες «με ρεαλιστικές διορθώσεις» των κοινοβουλευτικών προτάσεων.

Η τοποθέτηση όμως των ίδιων παρατάξεων στα κέντρα εξουσίας, σε σημαντικές στιγμές, σε καίριες αποφάσεις, είναι ευθυγραμμισμένη με τα μνημόνια και τις κυβερνητικές επιταγές. Συγκεκριμένα:

Toν Ιούλιο του 2010, η διοίκηση του ΤΕΕ αμέσως μετά τις εκλογές, κατήργησε το Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ που αποτελούσε πάγιο κεκτημένο δικαίωμα ενημέρωσης και δυνατότητα συσπείρωσης των συναδέλφων.

Στις 23 Αυγούστου 2012, με την παρουσία και τη θετική ψήφο των 3 εκπροσώπων του ΤΕΕ αποφασίζεται ομόφωνα από το ΔΣ/ΕΤΑΑ η εξοντωτική αύξηση των εισφορών του ν.3986.

Στις 16 Οκτώβρη του 2012, με Κάλπικη απόφαση της ΔΕ/τεε αποφασίστηκε η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank από τα αποθεματικά των ασφαλισμένων συναδέλφων μηχανικών.

Επίσης εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη ΔΕ/τεε η πρόταση μετατροπής του κλάδου υγείας σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (κριτήρια αναταποδοτικότητας), για να αποτραπεί η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ.

Στις 7 Μάρτη 2013, οι 3 εκπρόσωποι του ΤΕΕ δεν άρθρωσαν λέξη κατά την συνεδρίαση της ΔΕ/ΕΤΑΑ που αποφασίζει την αποστολή των ειδοποιητηρίων.

Σε αυτό το κενό εκπροσώπησης των συμφερόντων της πλειοψηφίας των μηχανικών από το ΤΕΕ, συγκροτήθηκε η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών και μέσα από δεκάδες καθημερινές παρεμβάσεις, εξορμήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ, σε Πολεοδομίες, στο ΔΣ/ΤΣΜΕΔΕ, στη ΔΕ/τεε, στο ΔΣ/ΕΤΑΑ προσπαθεί ανοιχτά και δημοκρατικά να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους συναδέλφους.

Η άσκηση πίεσης στο ΔΣ/ΕΤΑΑ την Πέμπτη 4.4.13 με στόχο το μπλοκάρισμα των αυξήσεων των εισφορών αποτελεί κρίσιμη μάχη για την ανατροπή του νόμου που τις επιβάλει.

Ας είμαστε όλοι εκεί να τα καταφέρουμε!  Οι μαζικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις έχουν αποτέλεσμα, έτσι κερδήθηκε το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την απόφαση του ΔΣ/ΤΣΜΕΔΕ στις 28.1.13, έτσι άλλαξε στις 20.3.12 η στάση της ΔΕ/τεε, έτσι στις 28.3.13 ο ανεκδιήγητος πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ. Σελλιανάκης αναγκάστηκε να προσφύγει στην βοήθεια των ΜΑΤ για να υπονομεύσει με κάθε τρόπο την εκ νέου συνεδρίαση του ΔΣ/ΕΤΑΑ, στερώντας τη δυνατότητα να συζητηθεί ξανά το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.