Ποιοι είναι οι 10 ανοιχτοί λογαριασμοί των επαγγελματιών προς τον ΕΦΚΑ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Δέκα ανοιχτούς “λογαριασμούς”  έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε σχέση με τις εισφορές, τις οποίες πρέπει να καταβάλλουν.

Αυτοί είναι: Η καταβολή τρεχουσών εισφορών, ο αρνητικός και ο θετικός συμψηφισμός με βάση το εισόδημα του 2016, το χαράτσι 7% για επικουρικό και 4% για εφάπαξ, η εξόφληση εισφορών 2016, ο γρίφος με την απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, η νέα ρύθμιση, η αποσύνδεση επαγγελματικής ιδιότητας – ασφάλισης και η επιδότηση εισφορών για τα μπλοκάκια.

Πιο αναλυτικά, οι “λογαριασμοί” αυτοί έχουν ως εξής:

1) Καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές του Ιουλίου, μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές του Αυγούστου κοκ.

2) Αρνητικός συμψηφισμός των εισφορών που καταβλήθηκαν στο 9μηνο του 2017 με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015 με τις εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016.

Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι εισφορές  κάθε έτους υπολογίζονται με βάση το δηλωτέο εισόδημα του προηγούμενου.

Δεδομένου πως οι δηλώσεις για το 2016 ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα, οι επαγγελματίες κατέβαλαν εισφορές με βάση το εισόδημα του 2015.

Όσοι επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, θα πρέπει να δουν αναδρομικές μειώσεις στις τρέχουσες εισφορές τους από τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε θα κληθούν από τον ΕΦΚΑ να καταβάλουν τις εισφορές με βάση το 2016.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι αναδρομικές αυτές μειώσεις να έλθουν σταδιακά, δηλαδή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις (πχ 9 ή 10).

3) Θετικός συμψηφισμός των εισφορών που καταβλήθηκαν στο 9μηνο του 2017 με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015 με τις εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016.

Όσοι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2016 μεγαλύτερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, θα κληθούν από τον Οκτώβριο να καταβάλλουν όχι μόνο τρέχουσες, αλλά και αναδρομικές αυξημένες εισφορές. Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι αναδρομικές αυτές αυξήσεις να έλθουν σταδιακά, δηλαδή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις (πχ 9 ή 10).

4) Καταβολή εισφοράς 7% για χάρη του κλάδου επικουρικής ασφάλισης.

Θα υπολογιστεί ως ποσοστό επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος των επαγγελματιών για το έτος 2016.

Η καταβολή της θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Μαζί με τις τρέχουσες εισφορές, θα πρέπει να καταβάλλονται αναδρομικά σε 9 ή 10 ισόποσες δόσεις και οι εισφορές του 9μηνου ή 10μηνου του 2017, καθώς δεν είχαν αποσταλεί στους υπόχρεους τα σχετικά ειδοποιητήρια.

5) Καταβολή εισφοράς 4% για χάρη του κλάδου εφάπαξ.

Θα υπολογιστεί ως ποσοστό επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος των επαγγελματιών για το έτος 2016. Η καταβολή της θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Μαζί με τις τρέχουσες εισφορές, θα πρέπει να καταβάλλονται αναδρομικά σε 9 ή 10 ισόποσες δόσεις και οι εισφορές του 9μηνου ή 10μηνου του 2017, καθώς δεν είχαν αποσταλεί στους υπόχρεους τα σχετικά ειδοποιητήρια.

6) Καταβολή των εισφορών των ασφαλισμένων του τέως ΕΤΑΑ για το 2016.

Με απόφαση του ΕΦΚΑ, οι εισφορές του 2016 μπορούν να καταβληθούν από τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) έως 30 Νοεμβρίου.

7) Γρίφος η καταβολή εισφορών για εισόδημα που αποκτιέται με απόδειξη επαγγελματική δαπάνη.

Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως όσοι αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης θα καταβάλλουν εισφορές όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μπλοκάκηδες (δηλαδή με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του προηγούμενου έτους). Ωστόσο, δεν έχει βγει καμία εφαρμοστική εγκύκλιος επ’ αυτού.

8) Ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό προβλέπει τη δυνατότητα αυτόνομης τμηματικής εξόφλησης οφειλών αυταπασχολουμένων έως 20.000 ευρώ προς τον τέως ΟΑΕΕ ή το τέως ΕΤΑΑ σε έως 120 δόσεις ανάλογα με το διαθέσιμο εισόδημα τους και την περιουσία τους.

9) Αποσύνδεση επαγγελματικής ιδιότητας – ασφάλιση.

Η υπ. Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου έχει δηλώσει πως σε επερχόμενο νομοσχέδιο θα προβλέπεται αποσύνδεση της επαγγελματικής ιδιότητας -ασφάλισης για τους μηχανικούς και τους νομικούς. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μηδενικές εισφορές για όποιον μηχανικό ή νομικό δηλώνει μηδενικό εισόδημα.

10) Επιδότηση εισφορών για μετατροπή των μπλοκάκηδων σε μισθωτούς.

Η κα. Αχτσιόγλου έχει δηλώσει, επίσης, σε επερχόμενο νομοσχέδιο θα προβλέπεται επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότους μετατρέψουν τα μπλοκάκια σε μισθωτούς.

 

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Capital.gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published.