Συνέλευση Συντονισμού, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, 8:00 μ.μ., ΤΕΕ (Νίκης 4), 7ος.

Ασφαλιστικό και Εργασιακά: Πρόταση για συντονισμό δράσης

Το ασφαλιστικό σύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί από την ενιαία πολιτική που επί χρόνια εφαρμόζουν διαφορετικές κυβερνήσεις, αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης επίθεσης:

 • Οικονομική εξόντωση των χαμηλότερων εισοδημάτων και κατασκευή χρέους σε βάρος τους μέσω εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών
 • Απαλλοτρίωση των ασφαλιστικών ταμείων υπέρ των χρεοκοπημένων τραπεζών και των συμβεβλημένων με αυτές μεγαλοεργολάβων
 • Εκκαθάριση του εργασιακού τοπίου υπέρ των τελευταίων με την εξολόθρευση της αυτοαπασχόλησης
 • Διάλυση των ασφαλιστικών υπηρεσιών και των συντάξεων, υπό το πρόσχημα των οποίων κατασκευάζεται το ασφαλιστικό χρέος
 • Δρομολόγηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που μετατρέπουν το χρέος αυτό σε εγγυημένο χρήμα υπέρ του χρηματοπιστωτικού τομέα.
 • Διάλυση της μισθωτής εργασίας μέσω μορφών ελαστικής απασχόλησης και ΔΠΥ με μεταφορά των ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων στον εργαζόμενο.

Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, με αφετηρία τον νόμο 4387/16 προσανατολίζονται στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του κατ’ επίφαση «ασφαλιστικού συστήματος», καθώς και στην επικοινωνιακή συγκάλυψη του απάνθρωπου χαρακτήρα του:

 • Ιδιαίτερη επιβάρυνση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων υπό το πρόσχημα της «ελάφρυνσης» των πολύ χαμηλών ή ανύπαρκτων (που ούτε και αυτή στην πραγματικότητα, συμβαίνει)
 • Μείωση των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων του συστήματος προς όλους – και ακόμα μεγαλύτερη μείωσή τους – στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, για τους «ωφελούμενους» των προαναφερθέντων «ελαφρύνσεων».
 • Επικοινωνιακή κοροϊδία κατά την οποία η αναβολή χρέωσης ορισμένων εισφοροδοτικών υποχρεώσεων παρουσιάζεται ως «ελάφρυνση», για να ζητηθούν αυτές -και αναδρομικά- στην συνέχεια (ΕΤΕΑΕΠ)
 • Ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών (που στο μεταξύ έχουν μετατραπεί σε κοινωνική μάστιγα) σχεδιασμένες στο πρότυπο τραπεζικού δανείου, με επαχθείς όρους που διασφαλίζουν την χρεοκρατία
 • Περαιτέρω μείωση των συντάξεων μέσω αναγκαστικού συμψηφισμού με το κατασκευασμένο χρέος, στο πλαίσιο των παραπάνω ρυθμίσεων
 • Αναβάθμιση του ΚΕΑΟ -που εφαρμόζει παράτυπες εισπρακτικές πολιτικές- σε διεκπεραιωτή κάθε ρύθμισης οφειλής
 • Μεροληπτικό διοικητικό χάος προσανατολισμένο στην πρακτική ακύρωση μέτρων ανακούφισης χρέους, ακόμη και για τους οφειλέτες που εξαναγκάζονται σε παραίτηση από επάγγελμα, σύνταξη και ασφαλιστικά δικαιώματα
 • Περαιτέρω μετατροπή των μισθωτών σε υπό αίρεση εργαζόμενους-οιονεί αυτοαπασχολούμενους- υποκείμενους σε όλες τις παραπάνω μεθοδεύσεις
 • Χειρισμός της ανεργίας και των ιατροφαρμακευτικών αναγκών ως παραγόντων ασφαλιστικής χρέωσης, όχι όμως και παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών

Η εφαρμοζόμενη πολιτική, είτε στην εκσυγχρονισμένη εκδοχή της που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση, είτε στην πιο “παραδοσιακή” που εφάρμοσε η προηγούμενη, είτε στην πιο απροσχημάτιστη που προδιαγράφει η επίδοξη επόμενη, πρόκειται να επεκτείνει την κοινωνική καταστροφή παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις όλων. Αυτό το εγγυώνται οι στρατηγικές επιλογές των οποίων η συγκεκριμένη πολιτική αποτελεί απότοκο, επιλογές που φέρεται να τις υπαγορεύει μια ανώτερη, υπεράνω αμφισβήτησης, εξουσία.

Ο αγώνας για την ανατροπή της συγκεκριμένης χειραγώγησης του ασφαλιστικού συστήματος και την αποκατάστασή του ως κοινωνικής υποδομής, καθώς και την αποκατάσταση δίκαιων εργασιακών σχέσεων, προϋποθέτει τη συσπείρωση όλων των πληττόμενων και την άρση των τεχνητών διαχωρισμών και αντιπαραθέσεων που προωθεί η πληθώρα των σχετικών μέτρων: εργαζόμενοι εναντίον ανέργων, ενεργοί εναντίον συνταξιούχων, μισθωτοί εναντίον αυτοαπασχολούμενων, παλιοί ασφαλισμένοι / συνταξιούχοι εναντίον νέων κλπ. Προϋποθέτει επίσης την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών συμβατών με τον συγκεκριμένο στόχο.

Μπροστά σε αυτήν την ανάγκη, προτείνουμε την συγκρότηση συντονιστικού με συμμετοχή όλων των κλαδικών φορέων ασφαλισμένων, εργαζόμενων, άνεργων και συνταξιούχων, με σκοπό:

 • την ενημέρωση του κόσμου για τα εργασιακά, την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, του ασφαλιστικού χρέους και των σχετικών μέτρων / ρυθμίσεων

 • την σύνταξη ανοικτής επιστολής προς όλους τους πολιτικούς φορείς που αυτήν την στιγμή διεκδικούν την εξουσία, όπου θα ζητείται ρητή δέσμευση σε συγκεκριμένα μέτρα:

  • αποκατάστασης του ασφαλιστικού συστήματος ως κοινωνικής υποδομής και άρσης της χρήσης του ως μέσου κατασκευής χρέους και κατάσχεσης περιουσιών

  • αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης στον εργασιακό τομέα

 • τον συντονισμό δράσεων και κινητοποιήσεων για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων

1 comment

 1. Το να ενημερώνεις για μια Συνέλευση Μηχανικών ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΗΔΗ, είναι ΚΑΤΑΝΤΙΑ Συμφυής με το Επάγγελμά τους. Ίσως μου αντιτείνετε, πως η Ελπίδα πεθαίνει Τελευταία: Τότε, όμως, “η Αχλάδα που έχει πίσω την Ουρά” σημαίνει ακόμη Κάτι Άλλο: Πως έχουν οι Μηχανικοί ΠΕΘΑΝΕΙ, γι’ αυτό και λέμε ΖΗΤΩ οι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ!
  Δεν βιαζόμαστε! Μας μέλλεται να δούμε ΠΟΛΛΑ! Κι εμείς οι ήδη Συνταξιούχοι, κι αυτοί οι Εν Ενεργεία Μηχανικοί. Οι σημερινοί Μηχανικοί μοιάζουν ΠΟΛΥ με ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ της ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ: Πάλευαν ΔΗΘΕΝ για την ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ολόκληρης της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και Έφτασαν Μαχόμενοι για Συμφέροντά τους – ΚΑΙ ΜΟΝΟ!

Leave a Reply

Your email address will not be published.