ETAA 19/12/2013- Aποτύπωση εξελίξεων και video

[vsw id=”OGfT7cR4iPM” source=”youtube” width=”525″ height=”370″ autoplay=”no”]

Ενημέρωση και συνέχεια της δράσης μας

Την Πέμπτη  19/12, το ΔΣ του ΕΤΑΑ, μετά από συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις μας, έλαβε την απόφαση να παγώσει για τον μήνα Ιανουάριο την αποστολή προς το ΚΕΑΟ των Βεβαιώσεων οφειλής. Υλοποιώντας τις αποφάσεις της Συνέλευσης, καταφέραμε την αναστολή του νόμου για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ ανεξαιρέτως. Αξίζει να αναφερθεί ότι το η απόφαση αναστολής δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί γραπτώς και δημοσιοποιηθεί από το ΕΤΑΑ.

Αυτή η μικρή νίκη, έρχεται σαν συνέχεια των επιτυχιών της Α. Συνέλευσης, μετά στο σφράγισμα των βιβλιαρίων ανεξαρτήτως οφειλών και την επ’ αόριστον αναβολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Η υπεράσπιση των συλλογικών συμφερόντων των μηχανικών και η αποτελεσματικότητα των δράσεων μας είναι απότοκα της πολιτικής μας αποφασιστικότητας, αντισυνδειαχιριστικής λογικής και κινηματικής συνέπειας.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε να μην νομιμοποιηθεί το ΚΕΑΟ, να μην αποσταλεί καμία Βεβαίωση Οφειλής τόσο από το ΕΤΑΑ, όσο και από  τα υπόλοιπα Ταμεία. Ο μόνος σκοπός που εξυπηρετεί η ύπαρξη ενός τέτοιου κέντρου είναι η αναγνώριση των ασφαλιστικών οφειλών, όχι μόνο των μηχανικών αλλά εν τέλει του κάθε ασφαλισμένου, ως μέσο δήμευσης των όποιων περιουσιακών στοιχείων.

Με βάση και την συζήτηση της Παρασκευής 20/12, η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών έχει μπροστά της την διασφάλιση ότι το ΕΤΑΑ θα επικυρώσει την απόφαση της Πέμπτης, καθώς και την δημοσιοποίηση της αναστολής της αποστολής δεδομένων (βεβαίωση οφειλών) στο ΚΕΑΟ, καθώς αυτή συνιστά αντιμνημονιακή πολιτική νίκη. Επίσης την επιτακτική πλέον ανάγκη συντονισμού με τους συνασφαλισμένους του ΕΤΑΑ και όχι μόνο. Ακόμη, το σφράγισμα των βιβλιαρίων ανεξαρτήτως εισοδήματος, η αναγνώριση των ανέργων, ζητήματα διακανονισμών και ευρύτερα χρεών πρέπει να αναδειχθούν συνδυαστικά και αναβαθμισμένα σε σχέση με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Οι επόμενες συναντήσεις – κινητοποιήσεις μας όπως κατέληξαν από την Συνέλευση της Παρασκευής είναι:

 • Παρακολούθηση του έκτακτου ΔΣ του ΕΤΑΑ την Δευτέρα 23/12 στις 15:00 ώστε να διασφαλίσουμε την γραπτή αποτύπωση της απόφασης της Πέμπτης χωρίς παραλλαγές.
 • Πραγματοποίηση συντονιστικών τις Παρασκευές των εορτών με θέμα την συγγραφή εξωστρεφών κειμένων – καλέσματα για κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ
 • Επόμενη Συνέλευση στις 10/1/14

5 comments

Skip to comment form

  • Άρης Στ. on January 9, 2014 at 12:34 pm
  • Reply

  Επειδή αναφέρεται ως επιτυχία της Α. Συνέλευσης το σφράγισμα των βιβλιαρίων ανεξαρτήτως οφειλών,
  ήθελα να ρωτήσω:
  Αυτή τη στιγμή σφραγίζουν βιβλιάρια ανεξαρτήτως οφειλών στο ΤΣΜΕΔΕ;

  1. Στη δράση και παρέμβαση στο ΤΣΜΕΔΕ που θα γίνει αυτη τη Δευτέρα στις 20/1 θα γίνει και προσπάθεια εκ νεου σφραγίσματος βιβλιαρίων. Θεωρούμε οτι ολοι οι ασφαλισμένοι δικαιούνται να εχουν προσβαση στην ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη ανεξαρτήτως οφειλών. Αν ενδιαφέρεσαι φέρε και το βιβλιαριό σου μαζί.
   https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/events/event/on/2014/01/20/

  • Άρης Στ. on January 24, 2014 at 5:11 pm
  • Reply

  Άσε τι θεωρούμε οτι δικαιούμαστε. Δεν ρώτησα αυτό. Ρωτάω τι ισχύει.

  Και δεν κατάλαβα. Μιλάς για σφράγισμα βιβλιαρίων μόνο την μέρα της παρέμβασης;

  Τελικά τι έγινε με την προσπάθεια; Υπάρχει κάποια ενημέρωση; Ή θα πρέπει ο καθένας να πάει από εκεί για να μάθει;

  Μπορείτε εσείς να λέτε για μικρές νίκες, όμως να λέμε τα πράγματα ως έχουν και όχι ως θα θέλαμε να έχουν.
  Ρωτάω: Εγώ που έχω οφειλές, να πάω στο γκισσέ να θεωρήσω το βιβλιάριό μου ή τζάμπα θα χάσω το χρόνο μου;

 1. Μπορείς να δεις την ενημέρωση για τη Δευτέρα που ανέβηκε σήμερα με κάποια καθυστέρηση δυστυχώς. Το θέμα των βιβλιαρίων είναι ανοιχτό και θα το ξαναπροσπαθήσουμε, πιθανότερα την Δευτέρα 03.02
  Όσο για την ερώτηση σου, η απάντηση είναι όχι, δεν μπορείς να πας στο γκισέ για να σου θεωρήσουν το βιβλιάριο αν έχεις οφειλές. Ούτε όταν θεωρούσαν βιβλιάρια την προηγούμενη φορά, μετά από τις κινητοποιήσεις που έγιναν πέρσι, μπορούσες να πας κατευθείαν στον γκισέ. Η διαδικασία είχε συγκεκριμένα βήματα και αυτά προσπαθούμε να ξαναβρούμε.

  • δημήτρης on January 29, 2014 at 10:24 am
  • Reply

  Το 2013 σφραγίστηκαν περίπου 270 βιβλιάρια συναδέλφων μα βάση την απόφαση την οποία εξαναγκάσαμε τη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ να πάρει.
  Το Μάη του 2013 το Υπ. “Εργασίας” έστειλε έγγραφο στο ΤΣΜΕΔΕ, με το οποίο απείλησε με πειθαρχικές κυρώσεις τους υπαλλήλους και τη ΔΕ που σφραγίζουν βιβλιάρια.
  Η δικιά μας χαλάρωση και η ατολμία της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ επέτρεψαν την ακύρωση του μέτρου από τότε.
  Πρόσφατα όμως έχουμε επανέλθει και έχουμε καταθέσει αιτήσεις δεκάδεων συναδέλφων προς τη ΔΕ για σφράγισμα των βιβλιαρίων.
  Έχουν δεσμευθεί να εισηγηθούν θετικά και να ζητήσουν συνάντηση με το Υπουργείο ώστε να προχωρήσει το θέμα.
  Είναι απλό, αν γίνει μια κινητοποιηση εκατοντάδων συναδέλφων που απαιτεί την ιατροφαρμακευτική κάλυψη θα κερδίσουμε κάτι, αν όχι είναι δύσκολα τα πράγματα

Leave a Reply

Your email address will not be published.