8/05/15

ενημερώσεις

  • Κατ’ αρχήν ενημερωθήκαμε (από τον Δ. Πετρόπουλο) σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που αφορά τους όρους ασφάλισης των μηχανικών και πρόκειται να κατατεθεί στην βουλή προς το τέλος του Μάη  – όπως μας ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα κατά την παρέμβαση μας στην διοικούσα επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ.                                                                                                                                                                Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις και ρυθμίσεις όπως:                                                                                                     – η ανάκληση των αυξήσεων στις εισφορές και η επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε πριν την 1/7/2011 (πριν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου μνημονιακού προγράμματος) όσον αφορά την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών                                                                                      – οι ασφαλιστικές κλίμακες (που εισάγονται με σκοπό την παράκαμψη – και όχι την ακύρωση – του ισχύοντος μνημονιακού νόμου)                                                                         – η υπαγωγή των μηχανικών στην γενική ρύθμιση που προσφέρει την δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια                                       – η διατήρηση του ΚΕΑΟ, με το πρόσχημα ότι η υπηρεσία αυτή θα απευθύνεται μόνο σε μεγαλοοφειλέτες, κλπ, κλπ.

(βλέπε επίσης: https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%83/)

Στο ν/σ δεν θα περιλαμβάνονται:

– η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής εισφορών για ασφαλισμένους με εισόδημα ατομικό κάτω των 12000 ή οικογενειακό κάτω των 25000, με τα χρόνια αυτά να μην υπολογίζονται ως συντάξιμα

– η ενεργοποίηση του κλάδου προνοιακών παροχών με σκοπό την ανακούφιση των ανέργων                                                                          – η αποσύνδεση της χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας από την δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος

αυτά ζητήθηκαν από το ΤΣΜΕΔΕ, δεν έχουν γίνει ακόμα αποδεκτά και παραμένουν σε εκκρεμότητα

 

 

 

συζητήσεις

  • Με βάση τις ανωτέρω ενημερώσεις, συζητήθηκαν οι απόψεις των παρευρισκομένων πάνω στα προβλήματα του ασφαλιστικού, οι διαφωνίες και οι πιθανές δράσεις της ανοιχτής συνέλευσης. Επισημάνθηκαν τα αδύνατα σημεία και οι αντιφάσεις του νέου νομοσχεδίου και εκφράστηκαν επιφυλάξεις και αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα του αλλά και την ίδια την δυνατότητα της πλήρους εφαρμογής του.
  • Συζητώντας για τις ασφαλιστικές κλίμακες, τέθηκε το ερώτημα του τι θα σήμαινε αυτό για τις μελλοντικές συντάξεις. Μια τέτοια ρύθμιση θέτει θέμα ανταποδοτικότητας του ταμείου – εκδοχή που η ανοιχτή συνέλευση απορρίπτει.
  • Με αφορμή το ζήτημα της απαλλαγής των χαμηλών εισοδημάτων από καταβολές εισφορών (για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία ή η υποαπασχόληση), επισημάνθηκε η ανάγκη διεκδίκησης από μέρους μας και διασφάλισης Αναδρομικής Ισχύος μιας τέτοιας διάταξης.
  • Όσον αφορά τους ανέργους, τέθηκε ζήτημα θέσμισης νέας ασφαλιστικής κατηγορίας (πέρα από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς) – κατηγορία: Άνεργος – και η ανάγκη διεκδίκησης επιδόματος (με εισοδηματικά κριτήρια) που θα εξασφαλίζεται μέσα από πόρους που το ταμείο διαθέτει ήδη (πλεονάσματα, προνοιακές παροχές) και όχι μέσα από επιβάρυνση των εργαζομένων συναδέλφων με πρόσθετες εισφορές.
  • Τέθηκε επίσης θέμα επαναφοράς του νομοσχεδίου που είχε εισηγηθεί ο Σύριζα στην προηγούμενη βουλή – πριν γίνει κυβέρνηση.
  • Από πολλούς, εκφράστηκε η άποψη πως η ανοιχτή συνέλευση θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της συγκεκριμενοποίησης των προτάσεων της.

 

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη εγρήγορσης και άσκησης διαρκούς πίεσης από μέρους μας προς τα αρμόδια όργανα (ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΑ, Υπουργείο) για την επίτευξη των στόχων μας.

 

Διατυπώθηκε ακόμη από πολλούς συμμετέχοντες η ιδέα ότι για να μπορέσει να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί το εγχείρημα της Ανοιχτής συνέλευσης απαιτείται αμοιβαία εμπιστοσύνη, συνεργασία και αλληλοσεβασμός. Δεν υπάρχει χώρος για καχυποψίες και προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους που πασχίζουν για τα ίδια προβλήματα.

  • Για άλλη μια φορά, όλες οι απόψεις συνέκλιναν στις διεκδικήσεις τελικής κατάργησης του μνημονιακού νόμου και μειώσεων των εισφορών. Κοινό άμεσο αίτημα: να αποτραπεί με κάθε τρόπο η επικείμενη έκδοση ειδοποιητηρίων με αυξημένες εισφορές.

 

δράσεις

  • Με το αίτημα αυτό (της διασφάλισης μη αύξησης των εισφορών)  αποφασίστηκε νέα Παρέμβαση στη διοικούσα του ΤΣΜΕΔΕ, την Δευτέρα 11/5/2015, στις 3:00 μμ
  • Επόμενη συνέλευση: 22/5/2015 στο ΤΕΕ.

 

 

 

 

 

 

Σας καλούμε να έρθετε όλοι και να συμμετέχετε στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών. H παρουσία σας είναι σημαντική για να αποφασίσουμε τη δράση μας για τα συλλογικά μας προβλήματα. Θα συζητήσουμε για:

  • To θέμα των αυξήσεων – αναδρομικά και επερχόμενες τριετίες, ενόψει της έκδοσης των ειδοποιητηρίων για το τρέχον εξάμηνο
  • Το θέμα του ασφαλιστικού, εξειδίκευση των προτάσεων της συνέλευσης
  • Προτάσεις για δράσεις και πιθανές κινητοποιήσεις
  • Ανεργία και υποαπασχόληση
  • Τα νομικά θέματα που έχουν ανοίξει και πως απαντάμε
  • Το θέμα των κατασχέσεων και της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης
  • Επανενεργοποίηση της ομάδας κοινωνικής οικονομίας

Αν θέλετε κάποιο ακόμα θέμα να συζητηθεί ενημερώστε μας.

Προσκαλούμε όλους τους πρώην συμμετέχοντες στην Ανοιχτή Συνέλευση, τους μέχρι προσφάτως συμμετέχοντες, τους παρόντες συμμετέχοντες αλλά και όλους όσους θεωρούν ότι ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ανατρέπονται όσα καταστρατηγούν τα δικαιώματα και τις ζωές μας, στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών στο ΤΕΕ  από τις 7:30 μέχρι τις 10:30 μ.μ.

Τα θέματα που μας αφορούν όλους δεν κινούνται, αν δεν τα κινήσουμε όλοι μας… συντονισμένα!

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.

Αντιστεκόμαστε συλλογικά, οργανωνόμαστε, συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.