Κινητοποίηση κατά του νέου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών καλεί αύριο  Παρασκευή στις 8 μμ στην Τσαμαδού 13  πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες σε συνάντηση για την οργάνωση κινητοποίηση κατά του νέου νόμου.
Δυο λόγια απλώς για τον νέο νόμο
Σήμερα λήγει και επίσημα η νομική θωράκιση (έστω και περιορισμένη) των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έναντι της αυθαιρεσίας των τραπεζών.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο μεταφέρει όλη την δικαιοδοσία για την “επιλεξιμότητα” και τους όρους της στις τράπεζες
Θέτει το πλαφόν οφειλής των 130000 το οποίο είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις οφειλές(υπολογίζεται ότι δεν θα καλύψει πάνω από 15% των οφειλετών)
Προβλέπει υποστήριξη της οφειλόμενης δόσης(που θα ορίσει η τράπεζα) με χρηματοδότηση 50.000.000/ τράπεζα/ έτος ανεξάρτητα από το πόσον που πραγματικά θα απαιτείται. ( Έτσι ακόμα κι αν κάποιος/α είναι δικαιούχος δεν θα καλύπτεται αν θα έχουν τελειώσει τα χρήματα)
Προβλέπει κούρεμα μόνο ως το 120% της  αξίας του ακινήτου .
Δεν προσδιορίζει κανένα πλαίσιο κριτηρίων με τα οποία  η τράπεζα θα αποφασίζει την ένταξη (τα κριτήρια που καταγράφονται είναι απλώς για να μπορείς να κάνεις αίτηση) Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αντίστοιχης πλατφόρμας για τα επιχειρηματικά δάνεια ( 39000 επιχειρήσεις έκαναν αίτημα, και 158 οδηγήθηκαν τελικά σε ρύθμιση)
Ισχύει μόνο για ένα χρόνο και μετά βλέπουμε
Ο νέος νόμος παραδίδει  τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά βορά στις τράπεζες

Leave a Reply

Your email address will not be published.