Μηχανικοί Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες συνταξιούχοι – ΜΗΝ

ΠΡΟΣ:  Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών

 

Συνάδελφοι,

Εκπροσωπούμε τους υπό συνταξιοδότηση και συνταξιοδοτημένους Μηχανικούς Ελεύθερους Επαγγελματίες του νέου νόμου, -και κάθε νεότερου- νόμου, τόσο μέσω μιας ευρύτερης κίνησης που έχουμε δημιουργήσει όσο και μέσα από το σωματείο μας ΜΗΝ που βρίσκεται σε φάση τελικής έγκρισης ίδρυσης.

Για ενημέρωσή σας, στο συνταξιοδοτικό σκέλος του κλάδου μας, αντιμετωπίζουμε τα εξής πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα:

 

1ον:   Αναιτιολόγητες και πέρα από κάθε νομιμότητα καθυστερήσεις στην απονομή οριστικών και προσωρινών συντάξεων

Το πρώην ΤΣΜΕΔΕ βρίσκεται σήμερα στην εξέταση αιτήσεων Φεβρουαρίου του 2017 και η καθυστέρηση έχει φτάσει στους 35 μήνες (3 χρόνια).  Αντίστοιχα, τεράστια είναι και η καθυστέρηση στην απονομή της προσωρινής σύνταξης, καθώς όποιος υποβάλλει αίτηση πρέπει να περιμένει ένα χρόνο περίπου για να δει την προσωρινή του σύνταξη.  Οι καθυστερήσεις όλο και μεγαλώνουν με το χρόνο.

 

2ον:   Οι προσωρινές μας συντάξεις έχουν το χαρακτήρα επιδόματος:  384 € μικτά ή και πολύ λιγότερο όταν παρακρατούνται οφειλόμενες εισφορές.

Το ΤΣΜΕΔΕ δεν εφαρμόζει (και δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει) την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης και την απόδοση του 80% της οριστικής.  Αποτέλεσμα:  οι συνάδελφοι έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση, σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, φυσικής και ψυχικής εξόντωσης.

 

3ον:   Οι συντάξεις μας, όταν και εάν φτάσουν στην απονομή, είναι κατά 35% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2014 (των παλαιών συνταξιούχων) και κατά 50% χαμηλότερες από τις προσδοκώμενες βάσει των διατάξεων του πρώην Ταμείου μας.

Οι συντάξεις που μας απονέμονται, των 1000 – 1100 € μικτών, δηλαδή κατά 600 και πλέον Ευρώ χαμηλότερες από αυτές που τη στιγμή αυτή απολαμβάνουν οι παλαιοί συνταξιούχοι του Ταμείου, δεν είναι αποτέλεσμα της ανταποδοτικότητας του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.  Είναι αποτέλεσμα εσφαλμένων υπολογισμών. Για να γίνει αντιληπτό ένας Μηχανικός ΕΕ πριν τον 4387/16 λαμβάνει σύνταξη 1692,01 € για 40 συντάξιμα χρόνια, ενώ με τον 4387/16 η σύνταξή του γίνεται 1036 ευρώ μικτά (συν προσωπική διαφορά) που από το 2019 μηδενίζεται, με τα ίδια ακριβώς συντάξιμα χρόνια και τις ίδιες εισφορές.  Η μεγάλη ληστεία της Ειδικής Προσαύξησης που για την μεγαλύτερη μερίδα των Μηχανικών και ειδικότερα των Ελευθέρων Επαγγελματιών έχει εξαφανισθεί σαν σύνταξη από 1300 ευρώ σε 300 ευρώ με περικοπή της τάξεως του 75%, κι ας είμαστε όλοι εμείς ασφαλισμένοι προ του ’93 κι ας είχαμε όλοι τεκμηριώσει και με το παραπάνω τα απαραίτητα έτη ασφάλισης, μερικοί δε από εμάς είχαν θεμελιώσει και δικαίωμα λόγω ηλικίας, πριν την ισχύ του ν. 4387/2016.

 

4ον:  Η αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης την οποία προετοιμάζει η κυβέρνηση, θα είναι για μας που έχουμε αυτές τις τεράστιες προσωπικές διαφορές, σχήμα λόγου.

Οι νέοι, ευνοϊκοί για τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης, συντελεστές αναπλήρωσης θα συμψηφιστούν στην περίπτωσή μας με τις ήδη απονεμόμενες προσωπικές διαφορές,  Ακόμα και έτσι, οι προσωπικές μας διαφορές θα είναι τεράστιες, άνω του 20%, με τον επιπλέον κίνδυνο κάποια στιγμή να κοπούν και να μη μας αποδίδονται ούτε αυτές.  Την αυξημένη αναπλήρωση θα την καρπωθούν οι ήδη ευνοημένοι, συχνότατα δε αδίκως, από τον 4387/16 συνταξιούχοι. Οι ανισότητες δεν διορθώνονται, αντιθέτως εντείνονται.

 

Συνάδελφοι,

Για όλα τα παραπάνω έχουμε διατυπώσει και υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς το Υπουργείο:

Συγκεκριμένα:

  • Επιτάχυνση του ρυθμού απονομής οριστικών και προσωρινών συντάξεων. Άμεση ενεργοποίηση του δυναμικού των περιφερειακών Τμημάτων ΤΣΜΕΔΕ.
  • Απονομή προσωρινών συντάξεων στα επίπεδα των 768 € μηνιαίως, είτε με την έκδοση νέας Εγκυκλίου είτε κατά σύμβαση, όπως αυτό συμβαίνει σε άλλα πρώην Ταμεία. Εφαρμογή της διάταξης αυτής αναδρομικά, σε όσους είναι σε αναμονή οριστικής για πάνω από ένα έτος.
  • Διόρθωση του τρόπου υπολογισμού της ανταποδοτικής μας σύνταξης εκ της ειδικής Προσαύξησης, καθώς με τη σημερινή ρουτίνα υπολογισμού παραβιάζεται η αρχή της ανταποδοτικότητας, η αρχή της αναλογικότητας και οδηγούμαστε σε άνιση μεταχείριση μεταξύ των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Καλύτερα δε θα ήταν να υπάρξει και σχετική νομοθέτηση.
  • Οι αυξημένοι συντελεστές αναπλήρωσης να δοθούν πρωτίστως και κατά προτεραιότητα στους συνταξιούχους του 4387/16 με μεγάλη προσωπική διαφορά (άνω του 20%)και ανεξαρτήτως του ποσοστού της προσωπικής διαφοράς που αυτοί λαμβάνουν.

 

Όλοι οι ενεργοί συνάδελφοι πρέπει να είναι γνώση των προβλημάτων αυτών και να δράσουμε συμπληρωματικά και αλληλέγγυα.

Στη διάθεσή σας για ενημέρωση.

 

 

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή:

 

Τσακμάκας Δημήτριος:  tsakmakasd@gmail.com, 6970830670

Αυγουστίδου Μυρσίνη, eaugoustidou@gmail.com, 6944602156

Σταμέλος Κυριάκος:  kstamelos2@gmail.com, 6938974365

Νομικού Δανάη: danaenomikou@hotmail.com, 6948724006

Γιαννακοπούλου Βασιλική:  vyiannac@yahoo.com, 6945951342

Leave a Reply

Your email address will not be published.