Του Γιώργου Στασινού*

Ήρθε η περίοδος της ΔΕΘ και  όλοι  αναμένουμε τις παραδοσιακές προεκλογικές εξαγγελίες, που μάλλον θα είναι αρκετές τώρα που «βγήκαμε» από το Μνημόνιο.  Ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους πολίτες είναι το ασφαλιστικό και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στη δημόσια συζήτηση.

Ας δούμε όμως ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα. Οι ασφαλιστικές εισφορές που καλείται να πληρώσει ένας μηχανικός (και ένας δικηγόρος) είναι 38% επί του εισοδήματος, το οποίο είναι ένα εξωπραγματικό ποσοστό με αποτέλεσμα, πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών, να έχει οφειλές. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το ΤΕΕ και άλλοι επιστημονικοί φορείς καταθέσαμε προσφυγή  στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εμπιστευόμενοι την Ελληνική Δικαιοσύνη, ευελπιστούμε στην θετική κατάληξη της προσφυγής. Εάν η απόφαση του ΣτΕ δικαιώσει τους φορείς που προσέφυγαν, τότε οφείλει η Κυβέρνηση να μειώσει άμεσα τις εισφορές. Άρα η εξαγγελία της μείωσης των εισφορών, που προφανώς είναι θετική, μπορεί να αποτελεί ουσιαστικά προσαρμογή σε μία πιθανή δικαστική απόφαση του ΣτΕ. Σήμερα όμως αυτές οι εισφορές σε συνδυασμό με την υπερβολική φορολόγηση, που κινείται μεταξύ 22% και 45%, αποτελούν ουσιαστικά δήμευση σχεδόν του συνόλου των εσόδων όλων των πολιτών. Άρα ο πολίτης καλείται να ζήσει με το 20% ή στην καλύτερη με το 35% του καθαρού του εισοδήματος. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που συμφωνήσουν όλα τα κόμματα ότι θα μειώσουν 5-10% τις εισφορές θα έχουν λυθεί τα καθημερινά προβλήματα; Σίγουρα όχι. Θα αναφέρω 5 σημαντικά καθημερινά προβλήματα εκτός των εισφορών.

 1. Ενώ υπήρχε Υπουργική Απόφαση της 05.2014 που ανέφερε ότι στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) διαβιβάζονται οφειλές άνω των 5000 ευρώ, με νέα Υπουργική Απόφαση της 30.12.2016, που τροποποιήθηκε την 08.06.2018, αυτό καταργήθηκε και πλέον προβλέπεται ότι στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονται οφειλές ανεξαρτήτου ύψους, δηλαδή από το πρώτο ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν ξεκινήσει κατασχέσεις και μπλοκάρισμα λογαριασμών επαγγελματιών για οφειλές κάτω από 5000 ευρώ, που στον κλάδο των μηχανικών αφορά πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών. Όταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί είναι περίπου 65.000 γίνεται αντιληπτό ότι πάνω από 50.000 κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με κατασχέσεις λογαριασμών. Άρα μία μείωση των μελλοντικών εισφορών δεν θα τους αφορά αν ήδη τους έχουν μπλοκάρει τους λογαριασμούς, έχουν κατασχεθεί οι καταθέσεις και δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα. Παράλληλα έχει αστοχήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ελάχιστοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές σε πάνω από 12 δόσεις. Για αυτό το λόγο αυτή τη βδομάδα προσφύγαμε στο ΣτΕ και ζητάμε την κατάργηση της τελευταίας Υπουργικής Απόφασης.
 2. Οι τελευταίες συντάξεις, όσον αφορά στο Επικουρικό και στο ΕΦΑΠΑΞ, για μηχανικούς έχουν εκδοθεί για αιτήσεις που έγιναν το Δηλαδή υπάρχει αναμονή πάνω από 5 χρόνια.
 3. Μετά την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει εκδοθεί καμία κύρια σύνταξη σε μηχανικό.
 4. Τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ παρουσιάζουν τεράστια προβλήματα. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής: Κάποιος έχει πληρώσει τις εισφορές και εμφανίζεται ότι δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα με αποτέλεσμα, όταν πηγαίνει να πάρει φάρμακα να το διαπιστώνει και να χρειάζεται να χάσει μία μέρα πηγαίνοντας στα αντίστοιχα γραφεία του ΕΦΚΑ για να λύσει το πρόβλημα. Για να πάρει κάποιος μηχανικός ασφαλιστική ενημερότητα θα πρέπει, αφού πληρώσει ηλεκτρονικά και εμφανιστεί η πληρωμή στο σύστημα, να στηθεί σε ουρά πολλές ώρες για να την λάβει. Πριν κάποιες δεκαετίες περίμενες στην ουρά για να πληρώσεις και αμέσως έπαιρνες την ενημερότητα. Τώρα αυξήθηκε η γραφειοκρατία και πληρώνεις μεν ηλεκτρονικά, αλλά την ουρά δεν την γλιτώνεις. Δηλαδή, την ενημερότητα δεν μπορείς να την λάβεις ηλεκτρονικά επειδή δυσλειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ.
 5. Επειδή δεν υπήρχε η απαραίτητη προετοιμασία από το Υπουργείο, οι εισφορές για το Επικουρικό και το ΕΦΑΠΑΞ που αντιστοιχούν σε 7% και 4% επί του εισοδήματος δεν έχουν έρθει σε κανέναν επαγγελματία, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή ξαφνικά να έρθουν συγκεντρωτικά και προφανώς ελάχιστοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις πληρώσουν, αφού οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες. Αποτέλεσμα θα είναι ακόμη περισσότεροι να βρεθούν με οφειλές με τις συνέπειες που προανέφερα.

Όταν αυτοί που οφείλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα για να βοηθήσουν τους πολίτες να επιβιώσουν, θεωρούν ότι κάνουν το καθήκον τους, μόνο εξαγγέλλοντας ή ακόμη και υλοποιώντας μόνο την μείωση των εισφορών, κάτι που ενδεχομένως θα αναγκαστούν να κάνουν λόγω δικαστικής απόφασης, τότε φαίνεται ότι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Οι λύσεις είναι απλές και πρακτικές.

 1. Μείωση του συνόλου των εισφορών ώστε Κύρια Σύνταξη, Επικουρικό και ΕΦΑΠΑΞ αθροιστικά να είναι κάτω από 20% και παράλληλα θεσμοθέτηση πλαφόν στον κλάδο υγείας στα 1000 ευρώ. Ταυτόχρονα εισαγωγή πλαφόν στο άθροισμα εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων καταρχήν στο 50% του καθαρού εισοδήματος. Η μείωση των αναμενόμενων εσόδων θα αντισταθμιστεί, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, από την αύξηση της εισπραξιμότητας.
 2. Προστασία τουλάχιστον όσων έχουν οφειλές κάτω από 5000 ευρώ.
 3. Εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για έκδοση οριστικής σύνταξης, καταβολή προσωρινής σύνταξης, εντός μηνός, ποσοστού 70% της πιθανής οριστικής σύνταξης και για τις κύριες συντάξεις και για Επικουρικό και το ΕΦΑΠΑΞ.
 4. Δημιουργία help desk που θα λύνει άμεσα προβλήματα των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ, ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία τους.
 5. Θεσμοθέτηση 48 δόσεων για ασφαλιστικές οφειλές για όλους και χωρίς προϋποθέσεις, ώστε να παραμείνουν στο ασφαλιστικό σύστημα κατά το δυνατόν περισσότεροι και ταυτόχρονα να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ.

Οι κυβερνήσεις ψηφίζονται για να δίνουν λύσεις στα σημερινά καθημερινά προβλήματα. Βέβαια για να δίνουν λύσεις απαιτείται κατ΄ελάχιστον να έχουν επαφή με την πραγματικότητα, να γνωρίζουν τα προβλήματα και να είναι αποτελεσματικές.

 • Πρόεδρος ΤΕΕ

 

 

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα ecopress.

Σχετικά άρθρα:

 • Δεν υπάρχουν