Πρακτικά Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών 28/9/2018

Πρακτικά συνέλευσης 28/9/2018

Στη συνέλευση της ΑΣΜ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28/9/2018 συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για τα εξής θέματα:

  1. Διεύρυνση του πλαισίου ενασχόλησης με το μείζον θέμα των Χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία / ΕΦΚΑ – που καταλήγουν στο ΚΕΑΟ – και ανάγκη συντονισμού της ΑΣΜ με ομάδες / συλλογικότητες πληττόμενων επαγγελματιών για δράση σχετικά με το πρόβλημα αυτό

Είναι σαφές ότι το θέμα των συσσωρευμένων – κατασκευασμένων – χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (που πλέον έχουν υπαχθεί στον ενιαίο ΕΦΚΑ) – τα οποία επισύρουν την επιβολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών μέσω των ληστρικών επιθέσεων του ΚΕΑΟ – αφορά πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και ανέργων αυτής της χώρας και δεν μπορεί να παραμείνει στο στενό πλαίσιο της ενασχόλησης ενός μικρού αριθμού ατόμων. Έχει επισημανθεί η ανάγκη οργάνωσης μαζικότερων κινητοποιήσεων σχετικά μ’ αυτό το πρόβλημα που καθημερινά θίγει όλο και περισσότερους ασφαλισμένους. Για τον σκοπό αυτό, έχει τονιστεί η ανάγκη συντονισμού της ΑΣΜ με άλλες ομάδες επαγγελματιών – όπως οι Δικηγόροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, κτλ.

Αφορμή για την ανανέωση της συζήτησης, έδωσε η πρόσκληση σε Συνάντηση που έχει απευθύνει ομάδα ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ προς την ΑΣΜ.

  • Από πλευράς ΑΣΜ αποφασίστηκε η αποδοχή της πρόσκλησης στην Συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη 3/10/2018, στις 7:00 μ.μ.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης συνάντησης, η διαθέσιμη ομάδα της ΑΣΜ που θα παραστεί εκεί, θα πρέπει να δηλώσει την κοινή επιθυμία μας για συντονισμό σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα έχουν ως επίκεντρο το αίτημα διαγραφής των άδικων χρεών που συσσωρεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την ανάγκη οργάνωσης μιας από κοινού αποτελεσματικής δράσης απέναντι στην απειλή του ΚΕΑΟ. …

Χρησιμοποιώντας και πιθανόν εμπλουτίζοντας, το πρόσφατο κείμενο της ΑΣΜ για το ΚΕΑΟ – θα ήταν σκόπιμο να αναφερθεί στις διαδικασίες που συγκροτούν τον παράνομο / παράτυπο και ληστρικό τρόπο λειτουργίας του συνδέσμου ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ και να θέσει στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ την πρόταση της για την συγκρότηση μιας στρατηγικής άμυνας απέναντι στο ΚΕΑΟ – βασισμένης σε νομικά επιχειρήματα – αλλά και για την κατάρτιση ενός οδηγού επιβίωσης μετά την λήψη της ‘ατομικής ειδοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών’, ζητώντας την συνδρομή τους. Επίσης, θα μπορούσε να γίνει αναφορά στον εμπαιγμό του επιδόματος ανεργίας και γενικά, σε θέματα που αφορούν από κοινού τους μηχανικούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ…

Στα πλαίσια της ίδιας προσπάθειας επαφής με τους ασφαλισμένους άλλων κλάδων, επισημάνθηκαν τα εξής:

  • Το ενδιαφέρον του εκπροσώπου ομάδας Δικηγόρων Σαραφιανού για συντονισμό και η προθυμία του για συμμετοχή σε οποιαδήποτε αγωνιστική δράση ή εκδήλωση της ΑΣΜ.

  • Η δυνατότητα οργάνωσης κάποιας συζήτησης για το ασφαλιστικό στη Λαμπηδόνα – όπου εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, καθώς προβλήματα όπως η συσσώρευση οφειλών, η στέρηση της περίθαλψης, οι απαγορευτικές προϋποθέσεις για την λήψη επιδόματος ανεργίας, η μη απόδοση των συντάξεων, κτλ., διαπερνούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας και μας αφορούν όλους…

Στο ίδιο πνεύμα, θα μπορούσε να επιχειρηθεί η οργάνωση συζητήσεων για το ασφαλιστικό και στους χώρους άλλων συλλογικοτήτων.

  • Η προσπάθεια δημιουργίας επαφής με τον συνδικαλιστή του ΕΦΚΑ κ. Κουτσόλαμπρο, για την προώθηση λύσεων επί θεμάτων του ασφαλιστικού.

  1. Παρέμβαση στο τμήμα Συντάξεων και Ασφάλισης του τ. ΤΣΜΕΔΕ, με αφορμή τις Αιτήσεις Αναδρομικής Διαγραφής

Συμφωνήθηκε ότι στην επικείμενη παράσταση/κινητοποίηση της ΑΣΜ στην διεύθυνση συντάξεων και ασφάλισης του τ. ΤΣΜΕΔΕ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο πρόβλημα της πλήρους έλλειψης ανταπόκρισης στα αιτήματα των ασφαλισμένων εκ μέρους των διοικητικών υπάλληλων – και ειδικότερα στις αιτήσεις αναδρομικής διαγραφής των συναδέλφων που συνεχίζουν να χρεώνονται άδικα με ασφαλιστικές οφειλές. Το πρόβλημα διαρκώς διογκώνεται σε συνδυασμό με την απουσία της διοικούσας επιτροπής των μηχανικών του ΕΦΚΑ – που ενώ έχει συσταθεί εδώ και μήνες δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί

Εκ μέρους της ΑΣΜ, θα πρέπει:

  • Να ζητηθεί εγγράφως το περιεχόμενο της ένστασης των διοικητικών υπαλλήλων ως προς την εφαρμογή της εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας – που έχει αποσταλεί στον ΕΦΚΑ από τις 26/3/2018.

(Η γραπτή αιτιολόγηση της μη εφαρμογής της εγκυκλίου που αφορά την προώθηση των αναδρομικών διαγραφών από το τ. ΤΣΜΕΔΕ, θα χρησιμοποιηθεί ως τεκμήριο κατά την ενδεχόμενη απεύθυνση της ΑΣΜ στο Υπουργείο…)

  • Να ασκηθεί πίεση προκειμένου να απαντηθεί γραπτώς έστω και ένα αίτημα ασφαλισμένου, σε συνδυασμό με την επίμονη απαίτηση αιτιολόγησης της – έστω και απορριπτικής – απάντησης εκ μέρους του αρμόδιου διοικητικού υπαλλήλου, στον οποίο το αίτημα έχει χρεωθεί.

Άλλωστε, η απαίτηση απάντησης εκ μέρους της υπηρεσίας σε οποιοδήποτε αίτημα θεραπείας, είναι έννομο δικαίωμα του αιτούντος – ενώ οι απαντήσεις οφείλουν να δίνονται εντός διμήνου.

Το Κάλεσμα για την παρέμβαση της ΑΣΜ στο τ. ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει να κυκλοφορήσει νωρίς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων και θα περιλαμβάνει διεκδικήσεις όπως:

Να σταματήσει η απαξίωση των ασφαλισμένων

Να σταματήσει η διαιώνιση των εκκρεμοτήτων στο τ. ΤΣΜΕΔΕ και το στοίβαγμα των φακέλων με τους οποίους δεν ασχολείται κανείς…

Επίσης, αναμένεται το κείμενο – πρότυπο που θα συντάξει συνάδελφος μας, με σκοπό την διευκόλυνση των μηχανικών με αιτήσεις αναδρομικής διαγραφής ως προς την δυνατότητα τους να απευθυνθούν προς τον ‘Συνήγορο του Πολίτη’…

Leave a Reply

Your email address will not be published.