Πρακτικά Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών – 3/4/2019

Στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, την Τετάρτη 3/4/2019, συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

 1. Παρέμβαση στο Τμήμα Συντάξεων και Ασφάλισης του τ. ΤΣΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ, από ομάδα της ΑΣΜ, την Τρίτη 2.4.19 – με σκοπό την ενημέρωση μας σχετικά με την πορεία εξέτασης των αιτήσεων ‘αναδρομικής διαγραφής’, των αιτήσεων διαγραφής λόγω κλειστών βιβλίων (βάσει του άρθρου 20 του ν. 4488/17), των αιτήσεων συνταξιοδότησης, κτλ.

Ενημερωθήκαμε σχετικά με τη συζήτηση που έγινε με τον κ. Κωνσταντάρα, προϊστάμενο του τμήματος Συντάξεων και Ασφάλισης, κατά την όποια επισημάνθηκε ο βραδύτατος ρυθμός της εξέτασης των αιτήσεων – που σε κάποιες περιπτώσεις εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν: Από τις 900 Αιτήσεις Αναδρομικής Διαγραφής, έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής, μόνον οι 150, ενώ από τις Αιτήσεις διαγραφής και αποχαρακτηρισμού λόγω κλειστών βιβλίων (άρθρο 20, ν. 4488/17), οι οποίες έχουν πλέον υπερβεί τις 9000, έχει εξεταστεί ο ίδιος αριθμός αιτήσεων, δηλαδή μόλις οι 150.

Με το ρυθμό αυτό, η διεκπεραίωση των διαγραφών, εκ μέρους του συγκεκριμένου τμήματος, θα χρειαστεί κάποιες δεκαετίες. Αν δε ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός των αιτήσεων διαγραφής αυξάνεται καθημερινά, γίνεται κατανοητό το ανέφικτο της ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας …

Όσον αφορά τις Αιτήσεις για Συνταξιοδότηση, η κατάσταση εκεί είναι ακόμα πιο απογοητευτική, αφού μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κανένα δεδομένο (εγκύκλιοι και οδηγίες) για την προώθηση τους…

Κατά τον προϊστάμενο του τμήματος συντάξεων και ασφάλισης, οι καθυστερήσεις οφείλονται στην υποστελέχωση της υπηρεσίας και στο πολύπλοκο και δύσχρηστο πληροφοριακό σύστημα που διατίθεται στους υπαλλήλους από τον ΕΦΚΑ.

Σε μας είναι γνωστό ωστόσο, ότι η διαγραφή των πρώην ασφαλισμένων του τ. ΤΣΜΕΔΕ και η δίκαιη απαλλαγή τους από χρέη και ασφαλιστικές εισφορές, θα σημάνει την αποποίηση τουλάχιστον 30.000.000 ευρώ, εκ μέρους του δημοσίου – και κάπου εκεί βρίσκεται ίσως η εξήγηση για τα πάσης φύσεως τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το τ. ΤΣΜΕΔΕ…

Επί του θέματος αυτού, η συνέλευση αποφάσισε:

 • Κατ’ αρχήν, την άσκηση πίεσης προς το ΤΕΕ και την παρέμβαση μας στην επόμενη Διοικούσα προκειμένου να τεθεί το θέμα. Το ΤΕΕ οφείλει να αναλάβει δράση – να συνδράμει το τ. ΤΣΜΕΔΕ στη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, προκειμένου να ανταποκριθεί με συνέπεια στις ανάγκες των μηχανικών – να παρέμβει στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ θέτοντας το θέμα των συνθηκών λειτουργίας του τ. ΤΣΜΕΔΕ και να πιέσει με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του.

Πρόταση της ΑΣΜ: Η σύνδεση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, στην οποία εμφανίζονται καθαρά οι αναδρομικά διαγραφέντες συνάδελφοι, με την πλατφόρμα την οποία χειρίζεται το τ. ΤΣΜΕΔΕ, θα μπορούσε να απλοποιήσει τη διαδικασία των αναδρομικών διαγραφών.  

 • Την κοινοποίηση / δημοσιοποίηση του θέματος με τα μέσα που διαθέτει η ΑΣΜ (σάϊτ, φβ, κτλ.), αλλά και ευρύτερα, με Δελτίο Τύπου
 • Την παρέμβαση της ΑΣΜ στη Συμβουλευτική Επιτροπή του πρώην ΕΤΑΑ στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να εκτεθεί το πρόβλημα

……….

 1. Η προώθηση των διεκδικήσεων της ΑΣΜ όσον αφορά την προς θεσμοθέτηση νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και το ζήτημα του ΚΕΑΟ.

Για τα θέματα αυτά αποφασίστηκε να επιχειρηθεί νέα συνάντηση της ΑΣΜ με τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο, στα πλαίσια της οποίας:

Όσον αφορά το θέμα της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων:

 • Να κατατεθούν οι Διεκδικήσεις της ΑΣΜ – όπως διαμορφώθηκαν πρόσφατα, μετά την τελευταία μας παρέμβαση στο υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης και τη συζήτηση μας με τον υφυπουργό και τους συμβούλους του.
 • Να τεθούν τα ερωτήματα της ΑΣΜ – που έχουν ήδη αποσταλεί στο υπουργείο, από τις 25/2/2019, στα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.
 • Να συζητηθούν τα αριθμητικά παραδείγματα – που επίσης έχουν αποσταλεί στις 8/3/2019 – τα οποία συμβάλλουν στην τεκμηρίωση των διεκδικήσεων μας, αποδεικνύοντας ότι με τους όρους που φαίνεται να θέτει το υπουργείο, η προς θεσμοθέτηση νέα ρύθμιση δεν θα είναι βιώσιμη για τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών.
 • Να τεθεί το πρόβλημα της δυνατότητας ένταξης στη νέα ρύθμιση των οφειλετών με αιτήσεις αναδρομικής διαγραφής και γενικότερα το πρόβλημα διεκπεραίωσης της εξέτασης των κατατεθειμένων αιτήσεων από το τ. ΤΣΜΕΔΕ – με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας από την τελευταία μας παρέμβαση στο τμήμα Συντάξεων και Ασφάλισης και τη σχετική δέσμευση του υφυπουργού στην προηγούμενη συνάντησή μας ότι θα υπάρξει αυτοματοποιημένος τρόπος διαγραφών.

Όσον αφορά το ζήτημα του ΚΕΑΟ:

 • Να τεθεί το θέμα των νομικών προβλημάτων, της αυθαιρεσίας και της παραβατικότητας που ενέχονται στις διαδικασίες που εφαρμόζει το ΚΕΑΟ με σκοπό την είσπραξη των ασφαλιστικών οφειλών και να κατατεθεί το αίτημα άμεσου παγώματος της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Ειδικότερα για το ΚΕΑΟ: αποφασίστηκε η παρέμβαση μας στη Διοικούσα του ΤΕΕ, καθώς αποτελεί θέμα που συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίας της.

……….

 1. ΕΤΕΑΕΠ – Επικουρικό και Εφάπαξ

Επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης μας επί του θέματος και διευκρινήσεων όσον αφορά τα ισχύοντα για τους προ του ’93 συναδέλφους – καθώς προέκυψαν αμφιβολίες σχετικά με τον υποχρεωτικό ή μη χαρακτήρα που ενείχε ο κλάδος του επικουρικού στο παρελθόν.

Συμφωνήθηκε ότι το ζήτημα απαιτεί διερεύνηση, προκειμένου να συγκροτηθούν οι επ’ αυτού διεκδικήσεις της ΑΣΜ…

………

 1. Αναδρομικές αυξήσεις εισφορών

Αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση που έχουμε για την πορεία της εκδίκασης της πρότυπης δίκης στο ΣτΕ, η απόφαση αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση τον Ιούνιο.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα:

 • Δεν υπάρχουν