Το νέο Νομοσχέδιο για τη ‘ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις’

Πριν λίγες μέρες (στις 6/5/19) κατατέθηκε στη Βουλή, το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε ‘120 δόσεις’ που πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα.

Ένα νομοσχέδιο που συνδέθηκε με τις ελπίδες των πολύπαθων οφειλετών για πραγματική διέξοδο από τη μέγγενη των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, των τιμωριών και των αποκλεισμών που συνεπάγεται η συσσώρευση χρεών.

Αυτό όμως που διαπιστώνεται για άλλη μια φορά, είναι ο εμπαιγμός των καταχρεωμένων θυμάτων της κρίσης και γενικότερα, του συνόλου του πληττόμενου κόσμου της εργασίας, παράλληλα με μια συστηματική προσπάθεια επικοινωνιακής του χειραγώγησης.

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δεν προβλέπεται προστασία ή ανακούφιση για τους οικονομικά αδύναμους στα πλαίσια της νέας ρύθμισης. Η στόχευση της είναι καθαρά εισπρακτική, με κυρίαρχη την προσπάθεια άντλησης χρημάτων από όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες. Με δεδομένες δε τη συνεχιζόμενη ανεργία και υποαπασχόληση, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων και προσδιορισμού κατώτατων αμοιβών και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, όχι μόνο δεν προκύπτει ουσιαστική ελάφρυνση των οφειλών αλλά στην πράξη θεσμοθετείται με όρους εξαθλίωσης, άλλη μια συνθήκη διαιώνισης του χρέους.

Οι κερδοσκοπικού χαρακτήρα προϋποθέσεις  που τίθενται, εξανεμίζουν τα όποια οφέλη και ευεργετήματα περιέχονται στο νομοθέτημα, καθιστώντας τη νέα ρύθμιση μη βιώσιμη και αποκλείοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών

Κύρια σημεία του εν λόγω νομοσχεδίου που καθιστούν εμφανή την αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα των οφειλετών, διαμορφώνοντας σε βάρος τους ένα ασφυκτικό και συνάμα απειλητικό πλαίσιο – σε συνδυασμό με την πάγια τακτική του ‘διαίρει και βασίλευε’ – είναι τα εξής:

  • Ο επανυπολογισμός της οφειλής, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) που σαφώς συνεπάγεται την μείωση του χρέους, προϋποθέτει την ένταξη του οφειλέτη στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων – δεν προβλέπεται ανεξάρτητα από αυτήν.
  • Η δυνατότητα επανυπολογισμού δεν προβλέπεται για τις προ του 2002 οφειλές.
  • Δεν περιλαμβάνεται η διαγραφή των χρεώσεων για μη παρεχόμενες υπηρεσίες – όπως η εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την οποία οι οφειλέτες ήταν αποκλεισμένοι.
  • Οι προβλεπόμενοι όροι τήρησης της ρύθμισης είναι παντελώς ανελαστικοί – απαγορευτικοί για τη μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών
  • Η οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ένταξή της στη ρύθμιση και επιβαρύνεται με ληστρικό ετήσιο επιτόκιο 5%.
  • Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης η οφειλή αναβιώνει όπως ίσχυε πριν από τον επανυπολογισμό, μαζί με τους αντίστοιχους τόκους και τις προσαυξήσεις της, θεωρείται δε απαιτητή ως ληξιπρόθεσμη από το ΚΕΑΟ και επισύρει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, χωρίς να υπάρχει πλέον δυνατότητα αμφισβήτησής της από τον ασφαλισμένο.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση της ένταξης στη νέα ρύθμιση αποτελεί η αποδοχή της οφειλής και πιθανώς η παραίτηση από κάθε δικαίωμα ενδίκου βοηθήματος ή προσφυγής στη δικαιοσύνη εκ μέρους του οφειλέτη.

Όσον αφορά ειδικότερα τον κλάδο των μηχανικών, καμία μέριμνα δεν λαμβάνεται σχετικά με τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας του Τμήματος Συντάξεων και Ασφάλισης του τ. ΤΣΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ. Οι χιλιάδες συσσωρευμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης, διαγραφής λόγω κλειστών βιβλίων ή αναδρομικής διαγραφής (ξεπερνούν τις 12000), εξετάζονται με απαράδεκτα βραδύ ρυθμό από την υπηρεσία. Έτσι προκαλείται καθυστέρηση της εκκαθάρισης, καθώς και ασάφεια – άγνοια – ως προς το οφειλόμενο ποσό βάσει του οποίου θα ενταχθούν οι συνάδελφοι στη νέα ρύθμιση…

Από τα ανωτέρω, καθίστανται σαφή η αναλγησία, ο παραλογισμός, καθώς και η άκρως επιθετική και καθαρά εισπρακτική λογική του νέου νομοσχεδίου που επίσημα εισηγείται την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής οφειλής ως τραπεζικού δανείου.

Δηλώνουμε την κατάφωρη αντίθεσή μας στη θεσμοθετούμενη διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος ως φορο-τράπεζας (με το ΚΕΑΟ στο ρόλο του δικαστικού κλητήρα), στην καθιέρωση της κερδοσκοπίας στις πλάτες των οφειλετών και της μεταχείρισής τους ως ενόχων για αξιόποινες πράξεις, αγνοώντας επιδεικτικά τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Υπενθυμίζουμε ότι οι οφειλές δεν δημιουργήθηκαν με υπαιτιότητα των ασφαλισμένων – κατασκευάστηκαν εις βάρος τους. Αποδεδειγμένα, για τους περισσότερους το σύνολο των φορολογικών και εισφοροδοτικών υποχρεώσεων υπερβαίνει το εισόδημά τους.

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών

Leave a Reply

Your email address will not be published.