Στη συνάντηση της ΑΣΜ με τον Πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ και δύο μέλη της ΔΕ έγινε καταρχήν μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο σχετικά με τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Δευτέρας 26/09/16, όπου αποφασίστηκε η εισήγηση στο ΕΤΑΑ για παράταση της πληρωμής των εισφορών για ένα μήνα, αλλά και η εισήγηση για επιστροφή των εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης των μετά το ΄93 ασφαλισμένων για τα έτη 2007-2015. Η θετική απόφαση της ΔΕ για την Ειδική Προσαύξηση (θα μας τη δώσουν τις επόμενες ημέρες) θα εισαχθεί την επόμενη Τετάρτη στο ΔΣ του ΕΤΑΑ, ώστε να υπάρχει αίτημα του Ταμείου προς το Υπουργείο, όπου φυσικά εκεί αρχίζουν τα δύσκολα και απαιτείται ευρύτερη κινητοποίηση σε συνδυασμό με τα επόμενα θέματα.
Στη συνέχεια μας ενημέρωσε για την κατάσταση των οφειλών στο Ταμείο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει από τις υπηρεσίες, που φτάνουν συνολικά το ύψος του 1 δις ευρώ (οφειλές ληξιπρόθεσμες και όχι ρυθμισμένες) από 76.000 οφειλέτες (800 εκατ από φυσικά πρόσωπα και 160 εκατ από εταιρίες), ενώ οι οφειλές που αντιστοιχούν στις αναδρομικές αυξήσεις είναι 96 εκ. ευρώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αφού το Ταμείο θα πρέπει να κλείσει τα βιβλία του στο τέλος του χρόνου και να παραδώσει ό,τι υπάρχει στον ΕΦΚΑ με ανοικτό τον κίνδυνο να εκκινήσουν διαδικασίες ΚΕΑΟ, κατασχέσεων κλπ που μέχρι στιγμής με τις κινητοποιήσεις μας τα έχουμε προσωρινά αποτρέψει.
Για το θέμα της τράπεζας Αττικής, εξέφρασε την άποψή του ότι πρέπει να διασωθεί με κάθε τρόπο η τράπεζα και να λειτουργήσει, ώστε να μη γραφτεί λογιστικά ως ζημιά η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά φυσικά το Ταμείο να μη βάλει άλλα χρήματα και να τεθούν θέματα απεμπλοκής του ΤΣΜΕΔΕ και απόδοσης ευθυνών αφού ισορροπήσει η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή θεωρεί ότι όσο αναπαράγεται το θέμα η τράπεζα έχει πρόβλημα ρευστότητας και κινδυνεύει. Εκφράσαμε ξανά την πάγια άποψη της ΑΣΜ για αυτό το θέμα (απεμπλοκή από την Τράπεζα και επιστροφή – διασφάλιση αποθεματικών ΤΣΜΕΔΕ), που άλλωστε είναι γνωστή και σαφής. Στα 810 εκατομμύρια είναι η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ, εκ των οποίων τα 600 δόθηκαν στις δύο τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις (2013 – 2015).
Σχετικά με το θέμα της κατάργησης των αναδρομικών αυξήσεων θεωρεί ότι πλέον είναι πιο εύλογο με βάση τη λογική δικαίου και πολιτικής, ειδικά μετά την αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου, στον οποίο η παροχή έχει χαρακτήρα ανταποδοτικό, οπότε δεν υπάρχει το “βάρος” της παροχής, αλλά και σε συνδυασμό με τη δήλωση του Πρωθυπουργού για “πάγωμα” και το ότι το Ταμείο δεν εισπράττει. Είναι σημαντικό να συζητηθεί στη ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ και να αποφασιστεί την επόμενη Δευτέρα, ώστε να κατατεθεί αίτημα στο Υπουργείο απευθείας πριν εκδοθούν τα ειδοποιητήρια του Β΄ εξαμήνου, διαδικασία που ξεκινάει αμέσως μετά τη λήξη της πληρωμής του Α΄ εξαμήνου. Παράλληλα, θα εισηγηθεί η ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ στο ΕΤΑΑ να μην εκδοθούν τα ειδοποιητήρια του Β΄ εξαμήνου ή να μη μπουν τα αναδρομικά μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα. Δεύτερη επιλογή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, είναι να ζητηθεί τεκμηριωμένα να αφαιρεθούν τα αναδρομικά που αφορούν μόνο την Ειδική Προσαύξηση, κάτι όχι αρκετό σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας για την κατάργηση όλων των αναδρομικών αυξήσεων.
Σημαντική είναι η ενημέρωση σχετικά με τη δυνατότητα επανενεργοποίησης ρύθμισης σύμφωνα με το νόμο Στρατούλη για επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας, στην περίπτωση που καλύπτει ο νόμος φυσικά και μπορεί κανείς να πληρώσει τα τρέχοντα και πιο συγκεκριμένα να καλύψει την οφειλή που ήταν ο λόγος για την απώλεια της ρύθμισης. Γίνεται μια αίτηση στο Πρωτόκολλο του ΤΣΜΕΔΕ για επανένταξη στις ρυθμίσεις του Ν.4331/15 και καλό είναι ο ασφαλισμένος να πηγαίνει και ένα αντίγραφο στο γραφείο του Προέδρου για να φτάνει πιο άμεσα για απόφαση στη ΔΕ. Το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Όσον αφορά τις αναδρομικές αυξήσεις για τους προ του ’93, που έχουν μπει στα ειδοποιητήρια του Α΄εξαμήνου, παρά την αντίθετη απόφαση της ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ, δυστυχώς το θέμα δεν έχει ακόμα λυθεί , πιθανόν και για αυτό να χρειαστεί να κάνει ο καθένας ατομικά αίτηση για ένσταση προς τη ΔΕ ώστε να επανέλθουν οι ρυθμίσεις του Ν.4331/15. Μας ενημέρωσαν ότι ήδη περίπου το 50% έχουν εξοφλήσει το Α εξάμηνο 2016.
Για το θέμα του ΟΑΕΔ και της παρακράτησης εισφοράς από τους μηχανικούς, ενώ δεν υπάρχει θεσμοθετημένη η αντίστοιχη παροχή λόγω της μη έκδοσης Υπουργικής Απόφασης εδώ και 5 χρόνια, ζητήσαμε να υπάρξει πίεση προς τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο με την απλή λογική σκέψη ότι όσο δε βγαίνει η Υπουργική Απόφαση και δεν μπορεί να υπάρξει παροχή δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε, οπότε ζητάμε από τον ΟΑΕΔ να επιστρέψει στο Ταμείο τα χρήματα για τα έτη 2011-12, που έχουν αποδοθεί, και το Ταμείο δεν αποδίδει τα χρήματα για τα υπόλοιπα έτη. Εκτός από παράλογο, είναι και παράνομο αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή. Η άποψή μας είναι ότι τα χρήματα αυτά (10Ε το μήνα υπέρ ΟΑΕΔ) θα πρέπει να επιστραφούν στους μηχανικούς ως “αχρεωσθήτως καταβληθείσες εισφορές”, ενώ υπάρχουν και σκέψεις από την πλευρά του Προέδρου για χρησιμοποίησή τους ως κουμπαρά για τη δημιουργία κλάδου ειδικών παροχών μέσω του ΤΜΕΔΕ.
Θέσαμε και το θέμα της διαγραφής των οφειλών όσων δεν είχαν επαρκές εισόδημα με αναδρομική ισχύ μια που είναι ο μόνος τρόπος ανακούφισης των χιλιάδων συναδέλφων, χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις.
Για όλα αυτά θα γίνει πρώτα μια επαφή του Προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ με το Υπουργείο.
Στη συνέχεια έγινε αποδεκτή η πρότασή μας να γίνει μια ανοιχτή συνεδρίαση της ΔΕ, όπου να παρευρεθούν οι φορείς των μηχανικών (ΑΣΜ, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΣΜΤ, κ.λ.π.), αλλά και όποιος μηχανικός θέλει και τέλος να κατατεθούν από το ΤΣΜΕΔΕ επίσημα προτάσεις προς το Υπουργείο. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα γιατί μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν κλείσει τα θέματα. Ενδεικτικά πρότεινε ο κ. Μακέδος να γίνει η ανοιχτή συνεδρίαση την άλλη Πέμπτη.
Επίσης ενημερωθήκαμε ότι έχει εκδοθεί μια απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία παραγράφονται οι οφειλές πάνω από 20ετία, χάνοντας βέβαια τον ασφαλιστικό χρόνο, διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται στο ΤΣΜΕΔΕ, μετά από ατομικές αιτήσεις. Επίσης μια ουσιαστική αλλαγή που δεν έχει πολύ συζητηθεί, είναι ότι με το νέο ασφαλιστικό νόμο 4387/16 παύει να υπάρχει ασφαλιστικός φορέας που ασφαλίζει ιδιότητα (ΤΣΜΕΔΕ), οπότε βάσιμα μπορούμε να διεκδικήσουμε ότι στον ΕΦΚΑ αν έχεις κλειστά βιβλία στην εφορία θα μπορείς να μην πληρώνεις ασφαλιστικές εισφορές.
Όσον αφορά την αίτησή μας βάσει του κειμένου “Δεν πληρώνω κερατι-Αttica”, που κατατέθηκε στο Πρωτόκολλο του ΤΣΜΕΔΕ, θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για να απαντηθεί. Σχετικά με τους ισολογισμούς ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά δεν είναι επικυρωμένοι, γιατί από το 2008 και μετά είχε περάσει η αρμοδιότητα αυτή, μαζί με άλλες, στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. που δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Υπάρχουν όμως τα στοιχεία και θα μας δοθούν οι ετήσιες καταστάσεις περιουσίας, που είναι μια πιο σαφής και ευανάγνωστη καταγραφή της διαχείρισης των χρημάτων και της περιουσίας του Ταμείου. Αυτή τη στιγμή το Ταμείο διαθέτει 2 δις 90 εκ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το 1 δις της τριμερούς χρηματοδότησης που δεν έχει ποτέ αποδοθεί και η τρέχουσα αξία της Τράπεζας Αττικής είναι 55 εκ. Ευρώ (από τα 810 εκατ), ενώ έχει το μικρότερο ποσοστό των αποθεματικών του σε μετοχές σε σχέση με τα άλλα Ταμεία (85 εκατ € που είχε σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας σήμερα αξίζουν μόλις 28.000€).