Για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να προστατεύεται η διενέργεια των πλειστηριασμών και η ασφάλεια των συμβολαιογράφων, δεσμεύτηκε στους συμβολαιογράφους ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
Ειδικότερα, για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνης σε βάρος συμβολαιογράφων, οι οποίοι διενεργούν πλειστηριασμούς, θα προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι παρακωλύουν πλειστηριασμούς θα συλλαμβάνονται άμεσα και θα τους απαγγέλλονται κατηγορίες, χωρίς να χρειάζεται ο συμβολαιογράφος ή ο επισπεύδων (τράπεζα) να υποβάλει μήνυση για να ασκηθεί ποινική δίωξη.
Το διοικητικό συμβούλιο των συμβολαιογράφων θα συνεδριάσει αύριο προκειμένου να φέρει στο Σώμα της γενικής συνέλευσης των μελών του Συλλόγου, τις προτάσεις της κυβέρνησης, ώστε να αποφασιστεί αν θα λυθεί η αποχή που έχει αποφασιστεί μέχρι τις 31/12.
Στη συνάντηση με τους συμβολαιογράφους, στην οποία παρίσταντο επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, δόθηκε μεγάλη έμφαση στην πίεση από πλευράς “θεσμών” να προστατευθούν και να προχωρήσουν οι διαδικασίες των πλειστηριασμών, δεδομένης της κρισιμότητάς τους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο “τραπέζι” της συζήτησης κυβέρνησης – συμβολαιογράφων βρίσκονται και άλλες προτάσεις διασφάλισης των πλειστηριασμών και των ιδίων. Στο πλαίσιο αυτό, καταρχάς, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο.
Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr το Σάββατο 4/11, το θέμα των πλειστηριασμών είχε τεθεί από τους “θεσμούς” και σε επίπεδο Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Capital.gr, οι “θεσμοί” πραγματοποίησαν συνάντηση για το θέμα αυτό με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, θέτοντας επιτακτικά το ζητούμενο, το Υπουργείο να μεριμνήσει για την προστασία της διενέργειας των πλειστηριασμών και να θέσει τέρμα στις συνεχείς παρακωλύσεις της διαδικασίας από ομάδες αντιδρούντων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι “θεσμοί”, και ιδίως η πλευρά του ΔΝΤ, ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για το γεγονός ότι η ελληνική Πολιτεία τηρεί στάση παρατηρητή στο φαινόμενο αυτό και ζήτησαν η διαδικασία να προστατευθεί από το ίδιο το Δημόσιο, καθώς αυτό αποτελεί υποχρέωσή του. Ειδικότερα ζήτησαν να χρησιμοποιηθούν μέτρα αποτροπής ή και καταστολής ενεργειών στις οποίες προβαίνουν συστηματικά οργανωμένες ομάδες ατόμων, ματαιώνοντας τους πλειστηριασμούς, αλλά και προπηλακίζοντας συμβολαιογράφους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Στην πράξη, δηλαδή, οι “θεσμοί” ζήτησαν αστυνόμευση της διαδικασίας των πλειστηριασμών και άσκηση μέτρων καταστολής εφόσον παρεμποδίζεται η διαδικασία την οποία χαρακτηρίζουν δημοσίου συμφέροντος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τόσκας έθεσε θέμα ορίων εκ του νόμου για την όποια παρέμβαση της αστυνομίας. Ειδικότερα, ο νόμος δεν θεωρεί αυτεπάγγελτα διωκόμενη την συμπεριφορά των ομάδων που ματαιώνουν τους πλειστηριασμούς και η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει συλλήψεις από τη στιγμή που δεν προκαλείται υλική ζημία ή σωματική βλάβη. Για να παρέμβει η αστυνομία, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να υπάρξει μήνυση εναντίον των ατόμων που παρακωλύουν τους πλειστηριασμούς από τον ενδιαφερόμενο επισπεύδοντα. Στην τοποθέτηση αυτή, οι “θεσμοί” ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει αλλαγή του νόμου και να διώκεται αυτεπάγγελτα το αδίκημα της παρακώλυσης των πλειστηριασμών.
Δεν αλλάζει ο νόμος
Το μεγαλύτερο αγκάθι βέβαια παραμένει το θέμα της μεταφοράς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου) από τα συμβολαιογραφεία στα Ειρηνοδικεία, κάτι που είναι βασικό αίτημα των συμβολαιογράφων για λόγους ασφαλείας. Πληροφορίες αναφέρουν πως επί του παρόντος η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το νόμο και να τους μεταφέρει στα Ειρηνοδικεία, για πολλούς λόγους , προφανώς και τεχνικούς. Αντίθετα ήδη ανακοίνωσε πως θα λάβει σειρά μέτρων για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων μετατρέποντας σε αυτεπάγγελτο αδίκημα, που σημαίνει πως η αστυνομία χωρίς μήνυση από την πλευρά των παθόντων θα μπορεί να συλλαμβάνει για απειλή και τη διατάραξη οικιακής ειρήνης( την εισβολή στα γραφεία τους) σε βάρος των συμβολαιογράφων.
Ασφάλεια
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών θα κινηθούν σε δύο άξονες. Συγκεκριμένα:
-“σχεδιάζεται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνη σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα.
-Επιπλέον, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια”.
Η ανακοίνωση πάντως αφήνει ανοιχτά τα πράγματα για το μέλλον αφού αναφέρει πως “μπορεί να υπάρξει περιθώριο για βελτιώσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών το προσεχές διάστημα”.
Των Νένας Μαλλιάρα – Παναγιώτη Στάθη