Διώκονται συνδικαλιστές μηχανικοί- Άρθρο ΕφΣυν

Αναδημοσίευση

Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος

Tην ώρα που δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ένας συνάδελφός τους, ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ και στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Εργασίας, Αντώνης Σελλιανάκης, προχωρά σε ποινική δίωξη για τη συνδικαλιστική δράση του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, με την ιδιότητα του πρώην προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, και άλλων 7 μελών της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Στο στόχαστρο του προέδρου του ΕΤΑΑ οι πολύμηνες κινητοποιήσεις του 2013 και του 2014 στις οποίες συμμετείχε πλήθος μηχανικών, από την Ανοιχτή Συνέλευση, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, μέλη του ΤΕΕ και της ΕΜΔΥΔΑΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών), όλοι αγωνιζόμενοι εναντίον των «ληστρικών αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών».

Η αρχή που οδήγησε στην ποινική δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης έγινε με μια ανώνυμη καταγγελία στις 19 Μαρτίου του 2014 προς το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας. Την επόμενη μέρα υπήρξε παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών προς την κρατική Ασφάλεια για άσκηση παράνομης βίας. Ακολούθησαν αποστολή εγγράφων και βίντεο από τις κινητοποιήσεις από τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ προς την Αστυνομία, αλλεπάλληλες ένορκες καταθέσεις και προσπάθειες αναγνώρισης συγκεκριμένων ατόμων.

Βέβαια το οπτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν άλλο από τα βίντεο που ανέβαζαν οι αριστεροί συνδικαλιστές στις ιστοσελίδες των φορέων τους. Αρχικά το αρχηγείο της Αστυνομίας δεν μπορούσε να εντοπίσει συγκεκριμένα άτομα από το cd που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ.

Ο τελευταίος, δίνοντας συμπληρωματική ένορκη εξέταση στις 14 Ιανουαρίου του 2015, αναγνώρισε τελικά 8 άτομα από τις κινητοποιήσεις (Δημήτρης Πετρόπουλος, Αντώνης Μαούνης, Θεοπίστη Πέρκα, Αντώνης Πρωτονοτάριος, Σπύρος Κοντομάρης, Θανάσης Μπούμης, Ιωάννης Πάνου και ο νυν υπουργός Χρήστος Σπίρτζης).

Το προανακριτικό «φακέλωμα» ολοκληρώθηκε με συμπληρωματική αναφορά του προέδρου του ΕΤΑΑ προς την πταισματοδίκη στις 27/1/2015, που συνοδεύτηκε με νέο ψηφιακό δίσκο. Ο πολιτικός χαρακτήρας της δίωξης στοιχειοθετείται από το γεγονός πως στα επίμαχα βίντεο των κινητοποιήσεων -πολλές από τις οποίες παρακολούθησε η «Εφ.Συν.»- υπάρχει πλήθος άλλων παρευρισκομένων, εκπροσώπων φορέων, ακόμα και δεξιών παρατάξεων, χωρίς οι τελευταίοι να αναγνωριστούν.

«Κήρυξη πολέμου»

Να βάλει άμεσα την υπόθεση στο αρχείο χωρίς παραπομπή σε ακροατήριο καλεί την Εισαγγελία η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών, που ζητά από την κυβέρνηση «να προχωρήσει τάχιστα στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΤΑΑ, με την απομάκρυνση του κ. Σελλιανάκη, που μόνο προβλήματα έχει συσσωρεύσει, και να δώσει λύσεις στα ασφαλιστικά προβλήματα των μηχανικών που δεν παίρνουν άλλη αναβολή».

«Πρόκειται για κήρυξη πολέμου στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στη συλλογική κινητοποίηση, για εκδικητική, επιλεκτική και παντελώς ανυπόστατη στοχοποίηση μελών του ΤΕΕ που διά της παρουσίας τους στο ΕΤΑΑ εφάρμοζαν συλλογικές αποφάσεις συνδικαλιστικών φορέων. Η μόνη παράνομη βία που αναγνωρίζουμε είναι αυτή που ασκήθηκε όχι ΣΤΟ, αλλά ΑΠΟ το ΕΤΑΑ ενάντια στους ασφαλισμένους του, μηχανικούς, νομικούς και υγειονομικούς. Από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, τον διορισμένο πρόεδρό του και τις πολιτικές που υπηρέτησαν» αναφέρει σχεδόν ομόφωνο (πλην του ΚΚΕ, που κατέβασε δικό του κείμενο) ψήφισμα της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Σοβαρές καταγγελίες εξαπέλυσαν με ανακοινώσεις κατά του κ. Σελλιανάκη τόσο η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών, λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ «αρνήθηκε συστηματικά να συμπεριλάβει θέματα στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων, αλλοίωσε αποφάσεις και τη σύνθεσή του, ακύρωσε τη συμμετοχή και τη γνώμη των φορέων, επέβαλε έναν πραξικοπηματικό τρόπο λειτουργίας τερματίζοντας χωρίς λόγο συνεδριάσεις. Ο ίδιος καταδικάστηκε από την Πολεοδομία Αθηνών για παράνομη μεταλλική κατασκευή που τοποθέτησε, ελέγχεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη φραγή όλων των εξόδων διαφυγής του κτιρίου του ΕΤΑΑ, ενώ υπάρχει μηνυτήρια αναφορά του ΤΕΕ για κακοδιαχείριση».

Χωρίς περίθαλψη

Το μεγάλο αγκάθι για το υπουργείο Εργασίας παραμένει, πάντως, η παρατεταμένη κατάσταση απόγνωσης και εξαθλίωσης των μηχανικών. Περισσότεροι από 3.000 έχουν διαγραφεί από το ΤΕΕ, οι νέοι διπλωματούχοι δεν το σκέφτονται καν να γραφτούν, ενώ 46.000 μηχανικοί που έχουν οφειλές στερούνται την πρόσβαση σε περίθαλψη. Παραμένουν άλυτα ζητήματα η κατάργηση των εξωφρενικών αυξήσεων των εισφορών του Ν3986/2011, η κατάργηση του ΚΕΑΟ, η κατάργηση των προσαυξήσεων των οφειλομένων στο ΤΣΜΕΔΕ και η παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.