Στο ΕΤΑ θα ενσωματωθούν ο ΟΑΕΕ με 970.000, το ΕΤΑΑ με 213.000, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με 18.500 και το ΝΑΤ με 8.200
Καταργείται ο ΟΠΑΔ Ο ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) καταργείται και το προσωπικό μπαίνει για ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα και μετά θα ενταχθεί στο ΙΚΑ.
Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση ανοίγουν η συμφωνία με την τρόικα και οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, καθώς η κατάργηση κοινωνικών πόρων (350 εκατ. ευρώ) και η μεταφορά άλλων, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών, στραγγίζουν την ελάχιστη ρευστότητα στο σύστημα. Επιπλέον θέμα δημιουργείται με την «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ από τη μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας δεν βιάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που είναι μεν υπαρκτό, δεν είναι όμως «άμεσα αναγκαίο», και ως εκ τούτου θα «πάει μετά τις ευρωεκλογές».
Το σενάριο
Ετσι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα δρομολογηθούν μετά τον Μάιο, καθώς μέσα στο καλοκαίρι προσδιορίζεται η σύσταση Ειδικής Επιτροπής με στόχο την εξεύρεση πόρων που θα στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και με διευρυμένη «ατζέντα» για «διορθωτικές παρεμβάσεις».
Το τελευταίο σενάριο, εκτός της πρότασης του Ρ. Σπυρόπουλου για τη δημιουργία τριών Ταμείων (Μισθωτών, Αυτοαπασχολουμένων και ΟΓΑ), έχει συζητηθεί και συνδέεται με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο κ. Γ. Βρούτσης, μέσω του οποίου καθιερώνεται Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων, το οποίο θα καταγράφει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων, τόσο ως προς το σκέλος της περίθαλψης όσο και ως προς το σκέλος της ασφάλισης.
Το Εθνικό Μητρώο δημιουργεί «τετελεσμένο» στο χώρο της ασφάλισης για την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων σε ένα Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, το οποίο θα ονομάζεται Εθνικό Ταμείο Ασφάλισης (ΕΤΑ) και θα ασφαλίζει συνολικά 5.260.000 ασφαλισμένους (μισθωτή εργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα). Στο ΕΤΑ, που θα έχει ως «κορμό» το ΙΚΑ, θα ενσωματωθούν ο ΟΑΕΕ με 970.000 ασφαλισμένους, το ΕΤΑΑ με 213.000 ασφαλισμένους, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με 18.500 ασφαλισμένους και το ΝΑΤ με 8.200 ασφαλισμένους, καθώς και το σύνολο των επικουρικών Ταμείων που έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ως ανεξάρτητοι σε πρώτη φάση λογαριασμοί, με στόχο στη συνέχεια η επικουρική σύνταξη να ενσωματωθεί στην κύρια και να αποτελεί μέρος της.
Την αυτοτέλειά του θα διατηρήσει ο ΟΓΑ με 664.000 ασφαλισμένους, επειδή είναι «ιδιόμορφη» περίπτωση, καθώς είναι ελάχιστες οι εισφορές που εσπράττει (300 εκατ. ευρώ ετησίως), ενώ αποδίδει 4 δισ. ευρώ σε συντάξεις και άλλα επιδόματα (τριτεκνία, πολυτεκνία).
Επίσης μέσα στο επόμενο εξάμηνο πρέπει να προχωρήσει η απορρόφηση των 60 προνοιακών κλάδων σε έναν που θα περιλαμβάνει ενιαίους όρους και παροχές, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσουν ως αυτόνομοι λογαριασμοί μέσα στο ΕΤΑ.
Οταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα καταθέτουν μια αίτηση στο Ταμείο και αυτομάτως θα υπολογίζονται η κύρια, η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.
Εκτιμάται πως οι αλλαγές αυτές θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων, στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αλλά και στην αύξηση των εσόδων των Ταμείων.
***
Ανατρέπονται όλα από το 2015
Στο «κουβάρι» των μεγάλων ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση περιλαμβάνονται ακόμη οι αλλαγές του άρθρου 37 του 3863/10 («νόμος Λοβέρδου»), σύμφωνα με τον οποίο:
1. Από την 1η-1-2015 καθιερώνεται βασική και αναλογική σύνταξη για κάθε Ταμείο. Η βασική σύνταξη θα είναι κοινή για όλα τα Ταμεία (360 ευρώ) και μόνο αυτή θα επιδοτεί ο προϋπολογισμός. Η δε αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο. Οι συντελεστές υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 οι συντάξεις πέφτουν στο 48% του βασικού μισθού (από το 70% που είναι σήμερα).
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο, «από 1ης Ιανουαρίου 2015 το κράτος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και του ΝΑΤ, πλην των ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του συστήματος ασφάλισης προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος. Το ποσό αυτό επιμερίζεται στους οργανισμούς ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων και των ποσών που καταβάλλονται».
2. Οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ θα υποστούν νέες μειώσεις έως 50% από την 1η Ιουλίου 2014, από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού για τους νέους συνταξιούχους. Επιπλέον μειώσεις στις επικουρικές θα γίνουν στους συνταξιούχους, εφόσον οι αναλογιστικές μελέτες που θα ξεκινήσουν τα Ταμεία από το καλοκαίρι δείξουν νέα επιδείνωση.
Πηγή αναδημοσίευσης: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=423181