Η πρόσφατη σφοδρή φοροεπιδρομή του Απριλίου επικαιροποίησε το θέμα των Κατασχέσεων χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, αναδεικνύοντας τις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος.
Το ζήτημα ωστόσο, παραμένει σταθερά στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης – ένα ζήτημα ταμπού, για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλάει – παρά το γεγονός ότι αποτελεί ανοιχτή πληγή, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί συνάδελφοι μας, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι μ’ αυτή την απίστευτη πρακτική οικονομικής εξόντωσης. …
Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολίτικης, οι Κατασχέσεις χρημάτων συγκαταλέγονται στα ‘μέτρα αναγκαστικής είσπραξης’ που έχουν επιβληθεί με βάση τον ιδρυτικό νόμο της ΑΑΔΕ. Ο νόμος 4389/2016, υπεύθυνος για τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχει τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2017. (Σημειωτέον ότι η εν λόγω Αρχή που ουσιαστικά καταργεί τις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών, αντίκειται στις επιταγές του Συντάγματος, καθώς αφενός αναλαμβάνει αρμοδιότητες του στενού πυρήνα του κράτους και αφετέρου δεν υπόκειται σε κανενός είδους πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Και ενώ χαρακτηρίζεται από πολίτικη ανευθυνότητα, η ΑΑΔΕ έχει επιφορτιστεί με κρίσιμα καθήκοντα, όπως η είσπραξη των εσόδων του κράτους και η οργάνωση των φορολογικών ελέγχων…)
Νόμιμα λοιπόν, στο βωμό των ‘εισπράξεων’ και του πρωτογενούς πλεονάσματος, η παραμικρή οφειλή γίνεται αφορμή ακαριαίας ενεργοποίησης ενός τερατώδους μηχανισμού που έχει στηθεί για να αποσπά δια της βίας τα χρήματα των εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αδύναμων, κτλ) και να τα μεταφέρει στα χεριά λίγων και εκλεκτών…
Παράλληλα τρομοκρατεί τους φορολογουμένους που πλήττονται, συνδυάζοντας την υφαρπαγή των χρημάτων τους με τον ευτελισμό της αξιοπρέπειας τους και την παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους…
Η διαδικασία της κατάσχεσης είναι ταχύτατη και δεν περιλαμβάνει προειδοποίηση και ενημέρωση του οφειλέτη ενώ συνδυάζεται με πλήρη αδιαφορία για την τρέχουσα οικονομική και επαγγελματική του κατάσταση. Συνίσταται στην εκ μέρους της ΑΑΔΕ, ταυτόχρονη εντολή δέσμευσης προς όλες τις τράπεζες στις οποίες ο οφειλέτης διαθέτει λογαριασμούς, προκειμένου να γίνει η αναγκαία ‘αφαίρεση χρημάτων’. Οι τράπεζες, ενεργούν επίσης ταυτόχρονα, και το οφειλόμενο ποσόν είναι δυνατόν να κατασχεθεί εις διπλούν, τριπλούν ή και τετραπλούν – ανάλογα με τον αριθμό τραπεζικών λογαριασμών που ενδεχομένως διαθέτει ο οφειλέτης. Διότι, άπαξ και έχει δεχτεί εντολή της ΑΑΔΕ, η τράπεζα προχωρεί αυθαίρετα, χωρίς καμία διενέργεια ελέγχου και διασταύρωσης στοιχείων, σε δέσμευση και κατάσχεση τραπεζικών υπολοίπων, ακόμη κι αν το οφειλόμενο ποσό έχει ήδη καταβληθεί.
Στους άθλιους όρους αυτής της μαζικότατης επίθεσης – που υφίστανται όλοι όσοι λόγω οικονομικής στενότητας άφησαν απλήρωτες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση – έρχεται να προστεθεί ο εμπαιγμός του δήθεν ακατάσχετου λογαριασμού – που ισχύει μόνο για το ποσό 1250 € ενώ αν υπάρχει συνδικαιούχος οφειλέτης, ο λογαριασμός αντιμετωπίζεται γι’ αυτόν ως καταθετικός και ποσοστιαία κατάσχεται (3 συνδικαιούχοι, ο ένας οφειλέτης, κατάσχεται το 1/3 κι ας είναι κάτω από 1250€). Ούτε το ‘επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης’ ούτε το ‘επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ’ ή το ‘επίδομα θέρμανσης’, κτλ., έχουν γλυτώσει από την συνδυασμένη βαρβαρότητα ΑΑΔΕ και Τραπεζών.
Επιπλέον, τα αδίκως κατασχεθέντα χρήματα ουδέποτε επιστρέφονται άμεσα. Κρατούνται, με πρόσχημα ακόμη και οφειλές μη βεβαιωμένες, μέχρι νεωτέρας εντολής από την εφορία (που πλέον ταυτίζεται με την ΑΑΔΕ) …
Αλλά, εξ όσων γνωρίζουμε, η παρακράτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων χρημάτων συνιστά Έγκλημα. Το έγκλημα έχει όνομα: καλείται Υπεξαίρεση. Συντελείται δε, εν κρυπτώ, με την ανοχή της κοινωνίας και την (ένοχη;) σιωπή των ίδιων των θυμάτων του…
Απέναντι στο πρόβλημα που θέτει η νομιμοποιημένη Αδικία και ο θεσμοποιημένος Παραλογισμός, η αναζήτηση ατομικών λύσεων αποτελεί αυταπάτη. Μόνο η συλλογική προσπάθεια και οργάνωση μπορεί να ανακόψει την ορμή των συστηματικών επιθέσεων και να μετατρέψει το εφιαλτικό σενάριο της απώλειας σε παρελθόν. …