Του Παναγιώτη Στάθη
Πλειστηριασμοί μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, με πολλαπλές προσφορές απο την Ελλάδα και το εξωτερικό με έδρα όχι το Ειρηνοδικείο αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου είναι μια προβολή στο άμεσο μέλλον για τις αναγκαστικές εκτελέσεις.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση παρακάμπτει τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα αποκλεισμένα Ειρηνοδικεία, όπου οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και οι πλειστηριασμοί ματαιώνονται ακόμα κι αν δεν το επιθυμεί καμία πλευρά. Βέβαια με αυτό τον τρόπο θα βγουν στο “σφυρί” και πολλά ακίνητα που παραμένουν μπλοκαρισμένα, συνεπώς αναμένεται να υπάρξουν και πολλές αντιδράσεις.
Αυτά θα προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που (σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής) προωθείται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας και ουσιαστικά αποτελεί μια παλιά μνημονική υποχρέωση καθώς η διενέργεια των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο ήταν πάγιο αίτημα. Η σχετική πλατφόρμα που ετοιμάζεται, αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η προδικασία για τους πλειστηριασμούς θα ισχύει ως έχει σε ό,τι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία μας. Όμως η έδρα του πλειστηριασμού, που θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, δεν θα είναι στο εξής το Ειρηνοδικείο, αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου. Επίσης, θα παρέχεται ευχέρεια για την υποβολή όχι μόνον μίας σφραγισμένης προσφοράς, αλλά πολλών, προκειμένου να επιτυγχάνεται, κάθε φορά, το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για το εκπλειστηρίασμα.
Παράλληλα, με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνον κάθε Τετάρτη, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και τις Πέμπτες και τις Παρασκευές. Αρκεί εκείνος που επισπεύδει τον πλειστηριασμό να δηλώνει από νωρίς -κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας– τη βούλησή του ότι θέλει ο πλειστηριασμός να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο.
Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Προβλέπεται επίσης η επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, τα ποσά του οποίου θα κατατίθενται στο ΤΑΧΙΔΙΚ (Ταμείο για τα Δικαστικά Κτίρια) αλλά και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών.
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα capital.gr