Dec 02
Ρυθμίστηκαν οφειλές προς Ταμεία 333,7 εκατ. σε 15 ημέρες – Μόνο 2 ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ μπήκαν στη ρύθμιση
Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι αιτήσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Εντός του πρώτου 15νθήμερου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν 12.827 αιτήσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 333,754 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση του ΙΚΑ, με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τη νέα ρύθμιση επιτυχή, καθόσον υπήρξε ανταπόκριση των οφειλετών και υψηλή ετοιμότητα των υπηρεσιών είσπραξης. Αναλυτικά, μέχρι την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, 7.737 οφειλέτες του ΙΚΑ είχαν καταθέσει αιτήσεις μέσω των υποκαταστημάτων του Ταμείου ή μέσω του ΚΕΑΟ, για τη ρύθμιση συνολικά 274,637 εκατ. ευρώ. Σημαντική κρίνεται η συμμετοχή και των οφειλετών του ΟΑΕΕ, καθώς μέσω ΚΕΑΟ (για χρέη άνω των 5.000 ευρώ που έχουν μεταφερθεί σε αυτό), εγκρίθηκαν 4.209 αιτήσεις για ρύθμιση χρεών ύψους 89,791 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, 879 αγρότες – οφειλέτες του ΟΓΑ ρύθμισαν χρέη 7,388 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, κανένα ενδιαφέρον δεν δείχνουν οι οφειλέτες του ΕΤΑΑ, του Ταμείου των μηχανικών, γιατρών και νομικών, καθώς μέσα στις 15 μέρες που βρίσκεται σε ισχύ η νέα εφαρμογή και «τρέχει» η ρύθμιση, μόλις 2 οφειλέτες με συνολικά χρέη 37.727 ευρώ έχουν ενταχθεί.
Για τους οφειλέτες που εντάσσονται ή θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, και υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν του όρους πληρώνοντας τόσο τις τρέχουσες εισφορές όσο και τις δόσεις, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ενώ θα χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας χωρίς καμία παρακράτηση (σε ποσό ή ποσοστό).
Τελευταία μέρα υποβολής αιτήσεων είναι η 31η Μαρτίου 2015, καθώς λήγει η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος και σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά την εκπνοή της δεν θα υπάρξει άλλη δυνατότητα διακανονισμού με αυτούς τους όρους.
Οπως επισημαίνει δε η διοίκηση του ΙΚΑ, από την 1/4/2015 θα ισχύει και πάλι ως μοναδική επιλογή η ρύθμιση οφειλών της «Νέας Αρχής» και της «Πάγιας Ρύθμισης».