Α.Π. 2083 Αθήνα 29 Μαρτίου 2017
Προς
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Όχι στην καταστροφή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή
Με έκπληξη ακούσαμε στις 16.3.2017 την εξαγγελία του Πρωθυπουργού (με τη συναίνεση του Δημάρχου Αθηναίων), πως «θα χωροθετηθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Όμως ο πρωθυπουργός αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, είχαν δεσμευτεί για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή. Για το Μητροπολιτικό Πάρκο είχε ομοίως δεσμευτεί και η Περιφερειάρχης Αττικής (από την οποία δεν έχει εκδηλωθεί αντίδραση στις πρόσφατες εξαγγελίες).
Η ευκολία με την οποία εξαγγέλλεται σήμερα η ανατροπή πολύχρονων σχεδιασμών δεσμεύσεων και νόμων, με παράκαμψη κάθε θεσμικής οδού, πρέπει όλους να μας προβληματίσει και να μας ανησυχήσει : δηλώνει ένα ακραίο έλλειμμα αξιοπιστίας και δημοκρατίας.
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρονται βέβαια και σε άλλους ανάλογης έκτασης και ποιότητας σχεδιασμούς για την Αθήνα, στους οποίους το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων θα επανέλθει.
Οι μεθοδεύσεις όμως για την υφαρπαγή του πάρκου που εκδηλώνονται με τις σημερινές εξαγγελίες, έχουν παρελθόν. Χρονολογούνται από 15ετίας, και πάλι όχημα το γήπεδο του ΠΑΟ, και στη συνέχεια με τις ολυμπιακές (μπάτμιντον) και με λοιπές αυθαιρεσίες (γραφεία ΕΠΟ, μετατροπή του πάρκου με παράνομους δρόμους σε χώρο στάθμευσης κλπ).
Η κατασκευή ενός γηπέδου 35.000 (σύμφωνα με δημοσιεύματα) θέσεων :
θα αποτελέσει πρόσκομμα στην επικοινωνία της πόλης με τον ορεινό όγκο του Υμηττού, θα υποβαθμίσει την οικιστική περιοχή (αμιγής κατοικία του Παπάγου) καθώς και την δασική, θα καταστρέψει εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου καθώς και την κοίτη του ποταμού Ιλισού που έχει απομείνει, θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα, θα συρρικνώνει και θα διαμελίσει ένα χώρο που μπορεί να αποτελέσει χώρο αναψυχής, περιπάτου, υψηλού και πυκνού πρασίνου, χώρο δημόσιο και χωρίς εμπορευματοποίηση.
Ο χώρος που προορίζεται για γήπεδο :
βρίσκεται εντός του θεσμοθετημένου (μετά από πολύχρονους αγώνες των κατοίκων), Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή – Ιλισίων (εντός του πυρήνα του μάλιστα), σύμφωνα με το ΠΔ «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων» (ΦΕΚ 187/Δ/2011), στο οποίο «κυριαρχεί η χρήση του «κοινόχρηστου Πράσινου και δεν επιτρέπεται η δόμηση νέων κτηρίων»,
βρίσκεται στην Δ1 Ζώνη προστασίας του Υμηττού,
καθορίζεται από το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας του 2014, όπως και του 1985, ως «Μητροπολιτικός Πόλος πρασίνου και αναψυχής»,
ανήκει στην έκταση των 965 στρεμμάτων του Ν. 732/1977 (ΦΕΚ 310/Α/77) που παραχωρήθηκε τους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, άνευ ανταλλάγματος με τον όρο όμως ότι η παραχώρηση γίνεται «επί τω σκοπώ δημιουργία χώρων πρασίνου (Άλσους)»,
γειτνιάζει (σε απόσταση αναπνοής) με δύο στρατιωτικά νοσοκομεία, το νοσοκομείο Σωτηρία, πολυκατοικίες (κατοικιών), καθώς και με την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
Μια διαδικασία 40 χρόνων από αγώνες, μελέτες και νομοθετήματα, κινδυνεύει να ανατραπεί για να ικανοποιηθούν αδιαφανείς επιχειρηματικοί σχεδιασμοί με αυταρχικές μεθοδεύσεις.
Το πάρκο Γουδή αποτελεί ύψιστο περιβαλλοντικό αγαθό που πρέπει να διατηρηθεί με δεδομένο το μεγάλο έλλειμμα πρασίνου στην Αθήνα. Πρέπει ακόμα να διατηρηθεί ως τόπος πλούσιας ιστορικότητας.
Το Τμήμα Αττικής συντάσσεται με τους κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς που αντιτίθενται στην επιχειρούμενη νέα καταστροφή της πόλης και στηρίζουν την δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή, ως ένα από τους τελευταίους πνεύμονες που απομένουν στην Αθήνα, απαλλαγμένο από κάθε οικοδομική επιβάρυνση και αυθαιρεσία.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
ο Πρόεδρος η Γραμματέας
Αντώνης Μαούνης Ελένη Βαφειάδου