Την αντίδραση των μηχανικών προκαλεί η κατάργηση κοινωνικών πόρων του ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στόχος είναι η υφαρπαγή των αποθεματικών του από τον ΟΑΕΕ
της Άννης Καρολίδου
Την αντίδραση των μηχανικών προκαλεί η κατάργηση κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν το Ταμείο τους, το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2008 λειτουργεί ως Τομέας του ΕΤΑΑ και οδηγείται, πιθανότατα από 1/1/2015, στην αγκαλιά του ελλειμματικού ΟΑΕΕ.
Για τους μηχανικούς η κατάργηση των πόρων αυτών αποτελεί ένα ακόμη μικρό κεφάλαιο, ένα βήμα, στην, όπως καταγγέλλουν, μεθοδευμένη τακτική υφαρπαγής και των τελευταίων αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, αφού πρώτα με το “επονείδιστο PSI”, κουρεύτηκαν σε ποσοστό 53% και από το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ, μειώθηκαν σε κάτι λιγότερο από 1,8 δις. ευρώ.
Όπως λένε οι μηχανικοί, η κατάργηση τεσσάρων πόρων από τους συνολικά εννιά που αιμοδοτούνε το ΤΣΜΕΔΕ δεν εξυπηρετεί τους λόγους για τους οποίους υποτίθεται ότι γίνεται, δηλαδή για μεγαλύτερη διαφάνεια, μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και ενίσχυση της αγοράς μετά από εξάλειψη μη ανταποδοτικών βαρών. Όπως υποστήριξαν στη Voria.gr, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου αλλά και των Δ.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου, της Κεντρικής Διοικούσας όπως και του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, η επιδίωξη είναι μία: η μεγαλύτερη απαξίωση και αποδυνάμωση του ΤΣΜΕΔΕ και η απορρόφησή του από τον ΟΑΕΕ.
Το ΤΣΜΕΔΕ, όπως και τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία που ήταν υγιή και με μεγάλα αποθεματικά, δεν πρόκειται να δούν να υλοποιείται η κυβερνητική υπόσχεση (η τριμερής του 2012), για αποκατάσταση των απωλειών που είχαν λόγω «κουρέματος», αλλά θα χάσουν και ό,τι απέμεινε, αφού τα χρήματα αυτά, όπως τονίζεται, θα κατευθυνθούν στις …μαύρες τρύπες των Οργανισμών με άδεια ταμεία.
«Από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, δεν θα κερδίσουν οι μηχανικοί, παρά μόνο βλάπτεται το Ταμείο μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του ΤΣΜΕΔΕ είναι από τους κοινωνικούς πόρους και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, λόγω της κρίσης που ευθύνεται για τη μεγάλη μείωση στις εισφορές των μελών», τόνισε ο νέος πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας.
Για τον Γιώργο Γάγαλη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών (ΠΕΣΕΔΕ), η κατάργηση των εισφορών αυτών δεν προσφέρει στους μηχανικούς το παραμικρό, καθώς γίνεται σε μία εποχή που ούτως ή άλλως η αγορά των κατασκευών, δημοσίων έργων ιδίως αλλά και ιδιωτικών, βρίσκεται στο ναδίρ. «Οι μηχανικοί πρέπει να στηρίξουμε και θα στηρίξουμε το Ταμείο μας, παρότι έχει προεξαγγελθεί η ένταξή του στον ΟΑΕΕ».
Να σημειωθεί ότι η κατάργηση αφορά τους εξής τέσσερις πόρους: To 1% στα έργα του Δημοσίου, το 1%ο στα ιδιωτικά , το 1%ο στα εισαγόμενα μηχανήματα και, το μηχανόσημο. Σε αυτή τη φάση δεν έχει τουλάχιστον καταργηθεί το 2% στις αμοιβές των μελετών.
«Η κατάργηση γίνεται στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου (σ.σ. Ιούλιος 2013) και κατά τη δική μας εκτίμηση εξυπηρετεί έναν σκοπό και μόνο, που δεν έχει να κάνει με το διοικητικό εκσυγχρονισμό των υγιών ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά μόνο με την υφαρπαγή των αποθεματικών τους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα άρρωστα «παιδιά» του ασφαλιστικού συστήματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΠΕΔΕΘ-Κ.Μ., του μεγαλύτερου συνδέσμου εργοληπτών της χώρας, Φώτης Κουβουκλιώτης, προσθέτοντας: «Οι εργολήπτες, αν και όταν ενταχθεί το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ στον ΟΑΕΕ, θα έχουν σοβαρά προβλήματα γιατί, πέραν των άλλων, πιστεύουμε ότι θα σταματήσουν να τους χορηγούνται εγγυητικές επιστολές, που ως και σήμερα λαμβάνουν για την εκτέλεση δημοσίων έργων».
Η χαριστική βολή για το ΤΣΜΕΔΕ
Την κατάσταση που δημιουργείται για το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ, παρουσιάζει αναλυτικά ο κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, μέλος της απερχόμενης Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και υπεύθυνος Οικονομικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων.
«Η κατάργηση των πόρων (με τον πρόσφατο σχετικό ν. 4254/2014) που προέρχονταν από μελέτες ή έργα μηχανικών και εισέρεαν μέχρι τώρα στο ΤΣΜΕΔΕ, μπορεί να αποτελέσει τη «χαριστική βολή» για το Ταμείο μας.
«Το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων εισφορών όπου στις «καλές ημέρες» (την 5ετία 2003 – 2007) ξεπερνούσε κατά πολύ τα 50.000.000 ευρώ ετησίως, αποτελούσε ένα σημαντικό έσοδο για το Ταμείο, που ως ποσοστό των συνολικών εσόδων του ξεπερνούσε το 10%».
Όμως, όπως τονίζει ο κ. Μακέδος, το ΤΣΜΕΔΕ, την τελευταία 5ετια, δέχθηκε πολλαπλά πλήγματα. Συγκεκριμένα:
1. «Κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και αντίστοιχο «κούρεμα» των αποθεματικών του Ταμείου που ήταν τοποθετημένα στον Ενιαίο Λογαριασμό που διατηρούσε η TτΕ για όλα τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Η συγκεκριμένη παρέμβαση απομείωσε την περιουσία του Ταμείου πλέον των 2 δισ. ευρώ και με απώτερη συνέπεια τη μείωση του χρόνου βιωσιμότητας του ΤΣΜΕΔΕ.
«Υπενθυμίζεται», υπογραμμίζει ο κ. Μακέδος, «για ιστορικούς, αλλά και ουσιαστικούς λόγους η δέσμευση και των τριών κομμάτων που αποτέλεσαν την συγκυβέρνηση του 2012, ότι η συγκεκριμένη απώλεια θα αποκατασταθεί για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία».
2. Η μείωση των εισπραχθέντων εισφορών του Ταμείου, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αλληλένδετης συνέπειάς της στους μηχανικούς, που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας των εισφορών για το έτος 2012, παρουσιάζει πτωτική τάση καταλήγοντας στο επίπεδο του 64%.
3. Η αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία ασφαλισμένων, που μπορεί να φαντάζει ως μέτρο εξυγίανσης, αλλά εφόσον δεν δικαιωθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) από το ΣτΕ και τελικά εφαρμοστεί, θα αποτελεί μία μακροπρόθεσμη «βόμβα» για το αναλογιστικό ισοζύγιο του Ταμείου. Επισημαίνεται από τον κ. Μακέδο ότι το ΤΕΕ αποτελεί το μόνο φορέα που από το 2011 μέχρι σήμερα, κατόρθωσε με τις ενέργειες του να «μπλοκάρει» την εφαρμογή των δυσμενών συνεπειών ενός μνημονιακού νόμου, και συγκεκριμένα του νόμου 3986 /2011 (άρθρο 44, παρ. 14 & 15)
4. Η κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου που νομοτελειακά οδηγεί σε:
α) λιγότερες εγγραφές νέων μελών
β) περισσότερες διαγραφές λόγω αλλαγής επαγγελματικής κατεύθυνσης ή μετανάστευσης σε άλλη χώρα ή αντικειμενικής αδυναμίας εξόφλησης των εισφορών και
γ) περισσότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ετήσια βάση.
«Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά το 2012 το πλήθος των ατόμων που συνταξιοδοτήθηκαν ξεπέρασε το πλήθος των νεοεισερχομένων ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, συνταξιοδοτήθηκαν 2.689 άτομα ενώ εισήλθαν στην ασφάλιση μόνο 2.113 άτομα. Επίσης, ο δείκτης του πηλίκου των ενεργών προς τους συνταξιούχους μηχανικούς, που απεικονίζει την ευρωστία ενός Ταμείου που χρηματοδοτείται με το αναδιανεμητικό σύστημα, παρουσιάζει αρνητική εξέλιξη μέσα στην τελευταία πενταετία καταλήγοντας στο Νο 5 (ενώ κινείτο στη περιοχή του Νο 8).
«Γίνεται λοιπόν φανερό» συμπεραίνει το μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, «ότι η κατάργηση των επιπλέον πόρων του ΤΣΜΕΔΕ βοηθά τους διάφορους κυβερνητικούς και όχι μόνο κύκλους, που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, να οδηγήσουν το Ταμείο στην περαιτέρω απαξίωσή του, ώστε “ευκολότερα” να μπορέσουν να το ενοποιήσουν με τον ΟΑΕΕ, υφαρπάζοντας και τα τελευταία αποθεματικά του» , τονίζει ο κ. Μακέδος και καταλήγει:
«Το ΤΕΕ έχει αποδείξει διαχρονικά ότι και τα επιχειρήματα και τις αναλογιστικές μελέτες διαθέτει, ώστε να αποτρέψει τέτοια καταστροφικά σενάρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει επιτέλους και το πολιτικό προσωπικό της χώρας να σταματήσει να αποτελεί τον διαχειριστή των προβλημάτων και να δώσει λύσεις, χαράζοντας νηφάλια και ρεαλιστικά μία νέα πορεία που θα βασίζεται στην παραγωγή του πλούτου και όχι στην αναδιανομή του, μέσα από αναπτυξιακές δράσεις και δημοσιονομικές εξυγιάνσεις, που θα σπάζουν την πυραμίδα των γραφειοκρατικών υπογραφών. Διαφορετικά θα μας βρει για μία ακόμη φορά απέναντί του».