*Aναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία, άρθρο του αντιπρόεδρου του ΕΣΤΑΜΕΔΕ και μέλος της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ
Το ΤΣΜΕΔΕ ακούγεται ότι από 1-1-2015 θα ενταχθεί στον ΟΑΕΕ. Το ασφαλιστικό μπαίνει ξανά επί τάπητος, καθώς, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, παρά τις αλλαγές που έγιναν το 2010, υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις σχετικά με τους διαφορετικούς κανόνες συνταξιοδότησης, το ύψος των παροχών και τον κατακερματισμό των Ταμείων.
Συντάξεις ανάλογες με τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες, ενιαία όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ενοποιήσεις Ταμείων θα περιλαμβάνει η ατζέντα των αλλαγών που, όπως αναφέρεται στην έκθεση προόδου της Κομισιόν, δεσμεύτηκε να προωθήσει η κυβέρνηση εντός του 2014 με νέο νόμο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν ενοποιήσεις Ταμείων. Σήμερα υπάρχουν επτά (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και Δημόσιο) και στόχος είναι να ενοποιηθούν σε τρεις φορείς, ΙΚΑ για μισθωτούς, ΟΓΑ για αγρότες και ΟΑΕΕ για ελεύθερους επαγγελματίες.
Εμείς στο ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να αντιδράσουμε πολύ πιο μπροστά από τη σύνταξη του νομοσχεδίου. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο ΤΕΕ, το οποίο καλούμε από αύριο να αρχίσει τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και όχι όταν ψηφισθεί το νομοσχέδιο. Μας έχουν φάει ήδη με το PSI τη μισή περιουσία, ας μας δώσουν και τη χαριστική βολή, βάζοντάς μας στον ΟΑΕΕ.
Πρέπει να αναλάβει η Δ.Ε. του ΤΕΕ και η Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ σχετικές διεργασίες με την κυβέρνηση, ότι μία τέτοια ενοποίηση θα είναι βλαπτική για το Ταμείο μας. Πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ και να αγωνισθούμε για τη σωτηρία του Ταμείου μας. Ποτέ το ΤΣΜΕΔΕ, από το 1940 που ιδρύθηκε, δεν δημιούργησε προβλήματα στην κυβέρνηση. Αλλα είναι τα Ταμεία που δεν μπορούν να εισπράξουν τις εισφορές των μελών των και αγκομαχούν, γι’ αυτό και η κυβέρνηση με νόμους τα επιχορηγεί και αναφέρομαι σε ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, κ.λπ.
Η κυβέρνηση, με εντολή των δανειστών μας, θέλει να αφήσει μόνο τρία Ταμεία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ και θα διαλύσουν το ΤΣΜΕΔΕ μας. Και τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες του Ταμείου θα τους εντάξουν στον ΟΑΕΕ και τους μισθωτούς στο ΙΚΑ. Κατά τη γνώμη μας, η συρρίκνωση και διχοτόμηση του ΤΣΜΕΔΕ αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα είναι οριστικές και θα αποτελειώσουν το ΤΣΜΕΔΕ. Το ίδιο θα κάνουν και για το ΤΣΑΥ και για το ΤΑΝ.
Πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα στη Δ.Ε. του ΤΕΕ, στη Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, και στο ΤΣΑΥ και ΤΑΝ, και να αγωνισθούμε για τη σωτηρία των Ταμείων μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά χρειάζεται συσπείρωση όλων των φορέων που απαρτίζουν το ΤΣΜΕΔΕ και το ΕΤΑΑ.
Η σοβαρή πολιτική του ΤΣΜΕΔΕ όλα αυτά τα χρόνια κατόρθωσε να φθάσει την περιουσία του στα 3,93 δισ. ευρώ και ήμασταν όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό. Αλλ’ όμως το κράτος ήλθε με τον νόμο με το PSI και μας κούρεψε την περιουσία κατά 53% και έτσι έχουμε σήμερα περιουσία περί τα 2,2 δισ. ευρώ και θέλουν τώρα να μας ενοποιήσουν με τον ΟΑΕΕ για να μας τη φάνε. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να καταφύγουμε όλοι και κυρίως το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ στα πεζοδρόμια και να διαλαλήσουμε όπως και παλαιότερα το «κάτω τα χέρια από το ΤΣΜΕΔΕ».
Και όχι μόνο αυτό, αλλά πρέπει να γίνουν ημερίδες σε κεντρικότατο ξενοδοχείο της Αθήνας, που να διοργανώσουν από κοινού η Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ και η Δ.Ε. του ΤΕΕ. Πρέπει να κληθούν όλες οι αντιπροσωπείες του ΤΕΕ πανελλαδικά και να βγουν τα κατάλληλα ψηφίσματα ότι πρέπει να σταματήσουν να προωθούν σχέδιο διάλυσης του ΤΣΜΕΔΕ.
Να κλονιστούν
Πρέπει να κλονισθεί η κυβέρνηση. Πρέπει να σταματήσουν επ’ αόριστον να εκτελούνται δημόσια έργα και να σταματήσουν όλα τα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας. Η αποχή των μηχανικών από τα συμβούλια και τις πολεοδομίες που μετέχουν. Η συνταγή πέτυχε πριν από πολλά χρόνια, που ίσως θυμούνται οι παλαιότεροι. Τα ίδια νομίζουμε ότι πρέπει να κάνει και το ΤΣΑΥ, όσο και το ΤΑΝ.
Μόνο έτσι, ίσως μπορέσουμε να πείσουμε να μην προωθήσει η κυβέρνηση σχέδιο διάλυσης του ΤΣΜΕΔΕ. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Την αποκλειστική ευθύνη για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν για να μη διαλυθεί το ΤΣΜΕΔΕ, φέρει η Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ και η Δ.Ε. του ΤΕΕ και συνεπώς ο Ιωάννης Γαμβρίλης και ο Χρήστος Σπίρτζης που έχουν στο παρελθόν δείξει δείγματα της αγωνιστικότητάς των.
Θα πρέπει να έλθουν σε επαφή και να διαπραγματευθούν με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης. Πρέπει να ζητήσουν να εξαιρεθεί το ΤΣΜΕΔΕ και να παραμείνουμε όπως είμαστε σήμερα. Τουλάχιστον να μας ενοποιήσουν με το Ταμείο των δημοσιογράφων που είναι και αυτό αρκετά εύρωστο. Πρέπει να έλθουμε σε επαφή και με τις διοικούσες επιτροπές του ΤΣΑΥ και ΤΑΝ. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονιστική επιτροπή και των τριών τομέων του ΕΤΑΑ. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίς να κλονίσουμε την κυβέρνηση και να κάνει στροφή 180ο.
Νομίζω στην προσπάθεια αυτή πρέπει να έλθει αρωγός και ο πρόεδρος του δ.σ. του ΕΤΑΑ Αντώνης Σελλιανάκης, ο οποίος με τις γνωριμίες του με το Μαξίμου θα βοηθήσει και αυτός στην προσπάθεια. Κατά τη γνώμη μας, την αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι τρεις (3) προαναφερθέντες πρόεδροι.
Εμείς πάντως οι συν/χοι του ΤΣΜΕΔΕ, θα σηκώσουμε ψηλά την σημαία μας και θα αποστείλουμε σχετικά έγγραφα από τώρα στους φορείς ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ, ότι πρέπει να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση από αύριο. Η πείρα έχει δείξει ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να πεισθεί η κυβέρνηση και να μην περιλάβει στο σχέδιο νόμου τις βλαπτικές διατάξεις για το ΤΣΜΕΔΕ, διότι εάν περιληφθούν τότε θα είναι δυσχερεστάτη η θέση μας και θα αποτύχουμε.
Λέγεται ότι το υπουργείο Εργασίας με το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ξεκινά με το στόχο ότι δήθεν θα μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των τριών Ταμείων. Ομως ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί, διότι οι τρεις (3) τομείς της ενοποίησης, δηλαδή ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και ΤΑΝ, από έγκυρες πληροφορίες θα προχωρήσουν και αυτοί σε έκδοση αποφάσεων, ότι δεν επιθυμούν με οποιοδήποτε τρόπο να δεχθούν ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Πιστεύουμε ότι τελικά ο υπουργός δεν θα τολμήσει να επιχειρήσει να φέρει στη Βουλή τις απαιτήσεις της τρόικας, διότι είναι αυτονόητο ότι θα κινδυνεύσει το κόμμα του να χάσει ψηφοφόρους του σε μελλοντικές εκλογές.