Μέτωπο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Διπλωματούχων Μηχανικών

«Ολόκληρο το πλαίσιο των απαράδεκτων μνημονιακών ρυθμίσεων για την Άσκηση Επαγγέλματος του Μηχανικού, με το οποίο επιχειρήθηκε η απορρύθμιση του Επαγγέλματος στην χώρα μας και η αποσύνδεση με τον πενταετή και αδιάσπαστο κύκλο σπουδών, πρέπει να ακυρωθεί εντελώς και να ξεκινήσει η διαβούλευση σε νέα βάση με το ΤΕΕ και την ακαδημαϊκή κοινότητα», επεσήμανε ο Α αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και εκτελών χρέη Προέδρου, Θεόδωρος Σεραφίδης, μιλώντας σε ειδική σύσκεψη που συγκάλεσε κατ ́ εξουσιοδότηση της Δ.Ε. του ΤΕΕ η Β’ Αντιπρόεδρος Αντωνία Μοροπούλου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα απορρύθμισης της Παιδείας και του Επαγγέλματος του Μηχανικού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν Πρόεδροι Επιστημονικών Συλλόγων Διπλωματούχων Μηχανικών, Κοσμήτορες Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, Πρόεδροι Τμημάτων των Πολυτεχνικών Σχολών, καθώς και μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων του ΤΕΕ. Ο Θ. Σεραφίδης τόνισε πως θεωρείται ικανοποιητική η βούληση που εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας για την αναθεώρηση του μνημονιακού πλαισίου και ειδικότερα, η πρωτοβουλία για την αναγνώριση ως επιπέδου Master των διπλωμάτων των αποφοίτων Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών που δικαιώνει ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα του ΤΕΕ και κατατάσσει αυτόματα τους Έλληνες Μηχανικούς αποφοίτους των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών στο 7ο επίπεδο της 8-βάθμιας κλίμακας του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Και υπογράμμισε πως «το ΤΕΕ, όπως πάντα, θα συμμετέχει δραστήρια και ενεργά στον εθνικό διάλογο και θα γνωμοδοτεί ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας αλλά και στον ευρωπαϊκό διάλογο αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο των ελλήνων Μηχανικών στην ανάπτυξη, στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην κοινωνική συνοχή».

ΟΜΙΛΙΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Θ. ΣΕΡΑΦΙΔΗ

Να ακυρωθούν οι μνημονιακές ρυθμίσεις για την Άσκηση Επαγγέλματος του Μηχανικού
Αναλυτικά, η ομιλία του Α’ αντιπροέδρου ΤΕΕ και εκτελούντος χρέη Προέδρου, Θεόδωρου Σεραφίδη, στην ειδική σύσκεψη, που συγκάλεσε κατ ́ εξουσιοδότηση της Δ.Ε. του ΤΕΕ η Β’ Αντιπρόεδρος Αντωνία Μοροπούλου με τη συμμετοχή, Προέδρων Επιστημονικών Συλλόγων Διπλωματούχων Μηχανικών, Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, Προέδρων Τμημάτων των Πολυτεχνικών Σχολών, καθώς και μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων του ΤΕΕ έχει ως εξής:

«Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της μακρόχρονης και συνεπούς δραστηριοποίησης του ΤΕΕ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την υπεράσπιση και προώθηση του Επαγγελματικού Πλαισίου Άσκησης του Μηχανικού με συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο. Το συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο αφορά στην πρόσβαση στο Επάγγελμα μετά από 5ετείς ακαδημαϊκές σπουδές, στην Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος, στις Ελάχιστες Αμοιβές, στον Κώδικας Δεοντολογίας, στα Πρότυπα και Προδιαγραφές κλπ, βεβαίως πάντα για την προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος.

Περισσότερο από ένα αιώνα, στην Ελλάδα από το 1930, σε άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες από το 1900 το Επάγγελμα του Μηχανικού υπόκειται σε σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο με νομοθετικές προβλέψεις. Από την άλλη πλευρά στην ΕΕ η γραφειοκρατία και ορισμένα Κρατών-Μελών όπως η Βρετανία προωθούν την απορρύθμιση του επαγγέλματος του Μηχανικού. Ειδικά η Βρετανία ενώ αντιστρατεύεται πλήρως και δημόσια κάθε στρατηγική και πολιτική μέτρων και χρηματοδοτήσεων για την Ευρώπη της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Συνοχής, από την άλλη πλευρά εκβιάζει να εξάγει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες την «εθνική βιομηχανία» της με αμφιβόλου ποιότητας τίτλων σπουδών και αποφοίτων, εισάγοντας συστήματα μετέπειτα «πιστοποιήσεων» και αθροιζόμενων κρίκων συνεχιζόμενης κατάρτισης και εμπειρίας ως «δούρειος ίππος» για να χρίσει «μηχανικούς» χωρίς ποιοτικά και ποσοτικά επαρκή εκπαιδευτικά προαπαιτούμενα.

Έτσι προωθούν την απορρύθμιση του επαγγέλματος ήδη από την πρώτη Γενική Οδηγία και στην συνέχεια με την μεταγενέστερη διάδοχο Κοινοτική Οδηγία 2005/36 και ακόμα περισσότερο στην συνέχεια και σήμερα υπάρχει αφόρητη πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν και να δώσουν εξηγήσεις για τα «ρυθμιζόμενα επαγγέλματα» και αυτό του Μηχανικού τσουβαλιασμένου με άλλα 800 περίπου, ως «άσκηση διαφάνειας» για τα επαγγελματικά προσόντα στα Κράτη-Μέλη. Επίσης επιζητούν να επιβληθούν ποινές σε όσα Κράτη-Μέλη δυσχεραίνουν την πρόσβαση στο Επάγγελμα αποφοίτων από άλλες χώρες δηλαδή χαρακτηριστικά για την Ελλάδα και διευκολύνουν τους αποφοίτους των αγγλοσαξονικών πανεπιστημίων και αυτούς των Κολεγίων δια μέσου franchising και τους εγχώριους των ΤΕΙ που «αναβαθμίζουν» τους τίτλους τους σε αγγλοσαξονικά Πανεπιστήμια.

Αγαπητοί συνάδελφοι, συνακόλουθα, όλοι οι συναφείς νόμοι που θεσμοθετήθηκαν στην χώρα μας στο πλαίσιο μνημονιακών δεσμεύσεων αποτελούν ακόμα περισσότερο όχι μόνον κακέκτυπα κατευθύνσεων και διοικητικών εγγράφων της γραφειοκρατίας της ΕΕ (γιατί πολλά από τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν καν νομοθετικές προβλέψεις κατά το ισχύον κοινοτικό δίκαιο) αλλά και διαστρεβλώσεις και αυτών των κοινοτικών προβλέψεων καθόσον υιοθετήθηκαν άκριτα, χωρίς μελέτη, χωρίς προετοιμασία, χωρίς γνώση της διεθνούς εμπειρίας. Ακόμα, όπως όλοι γνωρίζετε δεν έγινε διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και το ΤΕΕ και επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω με καταφανή διάθεση εθελοδουλίας πού βέβαια ναρκοθετεί την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, γιατί υποβαθμίζει ραγδαία τα κύρια υποκείμενα της Ανάπτυξης τους «Έλληνες Μηχανικούς». Επίσης, ούτε καν ενσωματώθηκαν στις ελληνικές μνημονιακές ρυθμίσεις από το ίδιο το κοινοτικό δίκαιο οι προβλεπόμενες δικλείδες ασφαλείας σε διοικητικό και διαδικαστικό επίπεδο για τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα αναφορικά με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Και βέβαια ούτε σε ευρωπαϊκό ούτε σε εθνικό επίπεδο επικεντρώθηκαν να αξιολογήσουν την διεθνή εμπειρία για την στροφή από το αγγλοσαξονικό σύστημα με τους δύο κύκλους σπουδών και σήμερα περισσότερους και τις κάθε λογής πιστοποιήσεις σε πενταετή κύκλο σπουδών και σύστημα εξετάσεων για την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Μηχανικού εκτός Ευρώπης. Βεβαίως ούτε επικεντρώθηκαν στην αξιολόγηση στις κεντροευρωπαϊκές χώρες και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου το νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα ήταν εγκατεστημένο και ισχυρό με κυρίαρχο τον ρόλο των Επιμελητηρίων και των Φορέων των Μηχανικών.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) ανέλαβε αποτελεσματικές διεθνείς πρωτοβουλίες με τους ευρωπαϊκούς και άλλους εθνικούς φορείς των Μηχανικών για την υπεράσπιση του ρυθμιστικού πλασίου Άσκησης του Επαγγέλματος του Μηχανικού για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρονται:

1. Η Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Επιμελητηρίων των Μηχανικών (ECEC-ΕΣΕΚ) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE-ΕΚΚΕ) στην Αθήνα, Ιούλιος 2009, υπό την Προεδρία του Προέδρου του ΤΕΕ συν Γιάννη Αλαβάνου, όπου στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «η οικονομική κρίση πού οφείλεται ακριβώς στην απορρύθμιση της δημόσιας εποπτείας και ελέγχου στις αγορές, δεν πρέπει να μεταφερθεί με απορρύθμιση των επαγγελματικών προσόντων και της αγοράς εργασίας και οι Φορείς των Μηχανικών πρέπει να δραστηριοποιηθούν οργανωμένα και συντονισμένα για το ρυθμιστικό πλαίσιο για την άσκηση του Επαγγέλματος του Μηχανικού στην Ευρώπη».

2. Η 6η Συνδιάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Οργανισμών των Μηχανικών στην Αθήνα, Οκτώβριος 2013, όπου εκδόθηκε η Διακήρυξη των Αθηνών και μεταξύ πολλών άλλων καταληκτικά ζητείται από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να σεβαστούν την πάνω από εκατό χρόνια νομοθεσία και εμπειρία των Κράτη-Μέλη για το Ρυθμιζόμενο Επάγγελμα του Μηχανικού για την κρίσιμη συμβολή του στην οικοδόμηση της Ευρώπης της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Συνοχής. Επίσης στην διακήρυξη αυτή προτείνονται και συγκεκριμένα θεσμικά και χρηματοδοτικά μέτρα και μέσα.

3. Η τεκμηριωμένη και αποτελεσματική παρουσία αντιπροσωπείας του ΤΕΕ υπό τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη στις Βρυξέλλες, Νοέμβριος 2014, στις διακρατικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ΕΕ για το Ρυθμιστικό Πλαίσιο Άσκησης του Επαγγέλματος Πολιτικού Μηχανικού & Αρχιτέκτονα.

Και βέβαια οι συνεχείς και διαχρονικές παρεμβάσεις του ΤΕΕ και των εκπροσώπων μας στους Διεθνείς Οργανισμούς. Συμπερασματικά: Ολόκληρο το πλαίσιο των απαράδεκτων μνημονιακών ρυθμίσεων για την Άσκηση Επαγγέλματος του Μηχανικού με το οποίο επιχειρήθηκε η απορρύθμιση του Επαγγέλματος στην χώρα μας και η αποσύνδεση με τον πενταετή και αδιάσπαστο κύκλο σπουδών πρέπει να ακυρωθεί εντελώς και να ξεκινήσει η διαβούλευση σε νέα βάση με το ΤΕΕ και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Το ΤΕΕ έχει ήδη διατυπώσει το πλαίσιο αρχών με αποφάσεις των οργάνων του και η σημερινή συνάντηση αλλά και η μόνιμη συνεργασία μας μπορεί να συμβάλλει στην εξειδίκευσή του.

Θεωρούμε ικανοποιητική την εκφρασθείσα βούληση του Υπουργού Παιδείας για την αναθεώρηση του μνημονιακού πλαισίου και χαιρετίζουμε την σημαντική πρωτοβουλία του για την επιτέλους αναγνώριση ως επιπέδου Master των διπλωμάτων των αποφοίτων Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, και δικαιώνει ένα πάγιο και διαχρονικό μας αίτημα, πού βέβαια κατατάσσει αυτόματα τους Έλληνες Μηχανικούς αποφοίτους των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών στο 7ο επίπεδο της 8-βάθμιας κλίμακας του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Το ΤΕΕ όπως πάντα θα συμμετέχει δραστήρια και ενεργά στον εθνικό διάλογο και θα γνωμοδοτεί ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας αλλά και στον ευρωπαϊκό διάλογο αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο των Ελλήνων Μηχανικών στην Ανάπτυξη, στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση και στην Κοινωνική Συνοχή».

Πηγή: http://portal.tee.gr…TER20150423.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published.