Εμπρός: 30 – 31 Οκτωβρίου Φεστιβάλ Αλληλεγγύης σε Παιδιά και Ενήλικες του ΘΧΠ (πρώην ΚΕΠΕΠ) – Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών, και όλων των κλειστών δομών “περίθαλψης”

Σκοπός του διήμερου φεστιβάλ είναι να συνεκπαιδευτούμε και δικτυωθούμε, με στόχο την κλιμάκωση δράσεων αντίστασης στον ιδρυματισμό κάθε τύπου, στον αποκλεισμό των αναπήρων, με την ιατρικοποίηση της αναπηρίας, στο διαρκές έγκλημα του Κρατικού Συστήματος «Υγείας» και καταστολής, «Πρόνοιας» και καταπάτησης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

Το πρόγραμμα κατακλύζεται από στοχευμένες ομιλίες, που θα προκαλέσουν συζητήσεις, από καλλιτεχνικά δρώμενα, προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ, παραστάσεις κ.α., που θα μας συγκλονίσουν.

Με τη συμμετοχή αυτοοργανωμένων, απ΄ τα κάτω, μάχιμων Προσώπων και Ομάδων, όπως η Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία, η Ομάδα Hearing Voices NETWORK, η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ», μέλη Ομάδας Πρώην Εθελοντών ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και Καλλιτεχνικών Ομάδων με κοινωνική δράση και διάδραση, που αγωνίζονται να ανατρέψουν τα πατριαρχικά, σεξιστικά και ρατσιστικά στερεότυπα…

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες θα μοιραστούν την εμπειρία τους και δοκιμασμένα θεραπευτικά παραδείγματα, στην αντίπερα όχθη των κυρίαρχων πρακτικών καθηλώσεων και ναζιστικού ελέγχου με φαρμακευτική καταστολή και κάθε μορφή βίας, σε δια βίου αποκλεισμό των οικότροφων σε κλειστά ιδρύματα, άσυλα ή κάτεργα γυμνών ζωών, μακριά από τη ζώσα κοινωνία. Ζωών που, για το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα των τραπεζών, περισσεύουν, με ιδιαίτερο κυνισμό, από παλιά, μα και τώρα, που αυτό φορά τη μάσκα της Μνημονιακής «Αριστεράς», πιπιλίζοντας την καραμέλα της οικονομικής κρίσης…

Οι ομιλίες και οι συζητήσεις θα διεξάγονται με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Το Εμπρός είναι φιλικό για θεατές/ριες και καλλιτέχνες/ιδες με Αναπηρία. Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα διατίθεται σε μορφή Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά για άτομα με προβλήματα όρασης. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι μαζί με τους χειριστές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 30/10

16:00΄ Προσέλευση

16:30΄ ΄Εναρξη

16:30΄ – 16:45΄ Προβολή Video με αποσπάσματα από τις εκδηλώσεις της ομάδας Δράσης κατά της Αστυνομικής Βίας-Αυθαιρεσίας & του Εκφασισμού της Κοινωνίας, χαιρετισμός και σχετική ενημέρωση του κοινού

16:50΄ – 17:05΄ Εισαγωγή της Ομάδας για το 2ήμερο φεστιβάλ + προβολή 5΄λεπτου βίντεο από τις δράσεις της για Λεχαινά & κλειστές δομές «περίθαλψης» ΑμεΑ και σχετική ομιλία από Ανδρέα Κουζέλη
17.05΄-17.10΄ Διάλειμμα

Panel ομιλιών
17:10΄-17:25΄ «Αναμνήσεις από πρώην ΚΕΠΕΠ ΑμεΑ, Λεχαινών»: Alma Vysniauskaite, Ομάδα Πρώην Εθελοντών ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

17:25΄- 17:40΄ «Ρεπορτάζ μέσα στο άβατο των Λεχαινών. Οι εικόνες που συντάραξαν το πανελλήνιο»: Γιώργος Μαρινόπουλος, δημοσιογράφος ΕΡΤ
Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

17:40΄- 17:55΄ «5 χρόνια από την αυλή», αφήγηση από το θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων παίδων Αττικής Σκαραμαγκά:
Βιβή Παρνασσά, Ψυχολόγος
Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
17:55΄- 18:25΄ συζήτηση με το κοινό

18:25΄ – 18:40΄ “Exposing Psychiatry – Only Smarties have the answer” εισαγωγή στο θέμα και προβολή: Κουκλοθέατρο για ενήλικες, καυστικό στα θέματα ψυχιατρικής, διαγνώσεων, και φαρμακευτικής αγωγής. Επεισόδιο σκληρό, αλλά με πολύ χιούμορ.
18:40΄- 18:45΄ Διάλειμμα

Panel ομιλητριών
18:45΄ – 19:00΄ “Η σφραγίδα που λείπει”: πενταετείς δράσεις στην περιοχή της Τρίπολης για άτομα με αναπηρία. Βιβή Παρνασσά- Ψυχολόγος
Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

19:00΄ – 19:15΄ “Εργασιακό περιβάλλον, εργασιακές σχέσεις σε δομές και υπηρεσίες για ΑμεΑ”: Έλενα Περικλέους, Εμψυχώτρια θεατρικού Παιχνιδιού, Κοινωνική Λειτουργός (εργασιακή εμπειρία σε Δημοτικό Ειδικής Αγωγής, για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές)
Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

19:15΄ – 19:30΄ «Μορφές βαρβαρότητας στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού – Αντιστάσεις στον ιδρυματισμό κάθε τύπου»: Κατερίνα Μάτσα – Ψυχίατρος –
Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
19:30΄ – 19:55΄ Συζήτηση με το κοινό
Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
19:55΄ – 20:00΄ Διάλειμμα

20:00΄ – 20:23΄ «Η φάκα / The trap»
Μαρίνα Δανέζη Ελλάδα 2009 – 23 λεπτά EP2009
Η Μαρίνα Δανέζη η σκηνοθέτις της ΦΑΚΑΣ θα προλογίσει την ταινία της
20:23΄ – 20:45΄ συζήτηση με το κοινό

20:45΄ – 21:00΄ Διάλειμμα

21:00΄ – 21:45΄ «Ο Καραγκιόζης στο Τρελοκομείο»
από τον Θίασο Σκιών “Εμπρός Μαέστρο” τον Χάρη Κουτσογιάννη, με φιλική συμμετοχή Τάκη Βαμβακίδη, ηθοποιού, στο ρόλο του Καραγκιόζη, και συνεργασία με Θόδωρο Μεγαλοοικονόμου – Ψυχίατρο.

21:45΄- 22:00΄ Διάλειμμα

22:00΄ – 23:00΄ “Τοκ-τοκ (Talk-talk)” Παράσταση Playback
Δίχως σκηνοθεσία και με σεναριακό γνώμονα τις καθημερινές ιστορίες και εμπειρίες του κοινού, η ομάδα αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου Playback Ground, παρουσιάζει μια (συμ)παράσταση στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αλληλεγγύης, για να δώσει σώμα και φωνή στα λεγόμενα και “μη”.

Παίζουν: Δημήτρης Γιαννής, Γιώργος Καψάλης, Άννα Κούμα, Δημήτρης Ρούσσος, Πάνος Τούρλας
Μουσική: Άρης Μανουράς, Δέσποινα Τσελίκα
Συντονισμός: Χριστίνα Στουραΐτη
Φωτισμοί: Νιόβη Σταυροπούλου
Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Ελένη Γιαννακοπούλου

23:00΄- 23:30′ Διάλειμμα

23:30΄- 01:00΄ “Οι Assoi tou Salvador, σε απόλυτη συμφωνία με τους σκοπούς του φεστιβάλ, συμμετέχουν με ένα ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση πρόγραμμα. Δεν θα λείψουν οι χορευτικοί ρυθμοί με έντονο παλμό, όπως ταιριάζει σε κάθε φεστιβάλ αλληλεγγύης!!”

Κιθάρα, Φωνή: Salvador
Φωνή: Πολύμνια Κονδύλη
Σαξόφωνα, φωνητικά: Κώστας Στάικος –
Μπάσο, Φωνητικά: Άγγελος Γεωργάκης
Ντραμς: Βαγγέλης Κορακάς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 31/10

16.30′ Προσέλευση

17:00΄ Έναρξη

17:00΄ – 17:30΄ “Η κατσαρίδα” Παράσταση Θεάτρου Κούκλας για ενήλικες (πρόταση από Χαριτάκη Λίλιαν Άσιμου – Hearing Voices Network)
Σκηνοθεσία – επιμέλεια: Στάθης Μαρκόπουλος
Κατασκευές – Κείμενο – Παρουσίαση: Λίλλιαν Χαριτάκη Ασίμου
Φωτογραφία: Ευάγγελος Κρασούλης
Μουσική: Tsjaikovsky

17:30΄-17:35΄ Διάλειμμα

17:35-17:45 προβολή βίντεο: Exposing Psychiatry – Only Smarties have the answer” Κουκλοθέατρο για ενήλικες, καυστικό στα θέματα ψυχιατρικής, διαγνώσεων, και φαρμακευτικής αγωγής. Ένα επεισόδιο μικρό σε διάρκεια, σκληρό, αλλά με πολύ χιούμορ!

17:45΄-17:50΄ Διάλειμμα

Πάνελ ομιλητών

17:50΄ – 18:05΄ «Η Ελευθερία είναι Θεραπευτική και Θεραπεία δεν υπάρχει χωρίς Ελευθερία» – Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου – Ψυχίατρος
Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

18:05΄ – 18:20΄ “Αναπηρία και πολιτική” – Λυκούργος Καρατζαφέρης (Hearing Voices Network)
Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

18:20΄ – 19:20΄ Συζήτηση με το κοινό
Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

19.20΄ -19:25΄ Διάλειμμα

19:25΄ – 20:10΄ Προβολή ντοκιμαντέρ:
«Ανάξιος για να ζήσει / Unworthy of Living / Lebensunwert» (από Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία)
(για πρόσωπα με προβλήματα όρασης θα υπάρχει δυνατότητα ακουστικής περιγραφής από εθελόντριες/ες)

20΄.10 – 20:15΄ Διάλειμμα

20:15΄ – 21.15΄ H Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ αμέσως μετα την προβολή του ντοκιμαντέρ: Ανάξιος για να ζήσει, θα διευθύνει ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Καθολικός αποκλεισμός των αναπήρων, ιατρικοποιήση της αναπηρίας, στίγμα και χειραφέτηση»
Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

21:15΄ – 22:00΄ Διάλειμμα

22:00΄- 22:30΄ Προβολή ενημερωτικού Video με αποσπάσματα από εκδηλώσεις της ομάδας Δράσης κατά της Αστυνομικής Βίας/Αυθαιρεσίας & του Εκφασισμού της Κοινωνίας. Αποχαιρετισμός-Προσκλητήριο για επόμενες δράσεις

22:30΄ – 00:30΄ Ομάδα αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Playback Ψ – Παλμός

“Το κελί μου, οι άλλοι”
Μια διαδραστική παράσταση για την απομόνωση, τον εγκλεισμό, τη διαφορετικότητα και την επιθυμία της συνύπαρξης.
Παράσταση βασισμένη σε ιστορίες – εξομολογήσεις των θεατών, που μεταφέρονται στη στιγμή σε μια θεατρική πραγματικότητα από την ομάδα “Playback Ψ” και γίνονται οι ιστορίες όλων μας. www.therapy-playback.gr

Συντονιστής: Λάμπρος Γιώτης
Ηθοποιοί: Μαργαρίτα Καστρινού, Βέρα Λάρδη, Δημήτρης Μπέγιογλου, Κωνσταντίνος Πασσάς, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Χρήστος Θεοχαρόπουλος
Εικαστικά: Μάγδα Τσαγκαράκη
Μουσική: Χρήστος Κανάβης
Φωτισμοί: Βασίλης Χατζηβασιλείου

Το Εμπρός είναι φιλικό για θεατές/ριες και καλλιτέχνες/ιδες με Αναπηρία. Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα διατίθεται σε μορφή Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά για άτομα με προβλήματα όρασης. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι μαζί με τους χειριστές τους!

 

 

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Εμπρός

Leave a Reply

Your email address will not be published.