Στα «μαλακά» 4 υπάλληλοι για αφαίμαξη του ΕΤΑΑ

Όλα τα παρακάτω κατά τη διάρκεια της θητείας του κου Σελιανάκη. Διαβάστε και παλαιότερες σχετικές αναρτήσεις μας εδώ και εδώ.
Πιο μαλακά δεν γινόταν να πέσουν οι 4 υπάλληλοι του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) που είχαν προβεί παράνομα στην καταβολή του χρηματικού ποσού των 239.845 ευρώ προς την εταιρεία «Ευρωθεραπεία- Αθήναιον Α.Ε.», η οποία κατείχε την κλινική «ΝΕΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟΝ-M.D. HOSPITAL A.E.» Πρόκειται για μια υπόθεση που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στις 30/11 και στις 8/12/2015.
Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν εγκρίνει την καταβολή του προαναφερόμενου ποσού για οφειλόμενα νοσήλια του ΕΤΑΑ προς την εν λόγω εταιρεία, χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο επισύναψη της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Και επιπλέον δίχως να γίνει συμψηφισμός με τις ογκώδεις οφειλές που είχε η εταιρεία προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες υπερέβαιναν το 1,3 εκατ. ευρώ προς το ΕΤΑΑ και το 1,7 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι στους υπαλλήλους που παρανόμησαν επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης, ενώ εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι η μία εξ αυτών έλαβε και «επιβράβευση» καθώς στη συνέχεια αποσπάστηκε στο υπουργείο Εργασίας με την υπογραφή του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου.
Επίσης, κατά… σύμπτωση, η συγκεκριμένη υπάλληλος είχε συνήγορο υπεράσπισης στις κατηγορίες που τη βάρυναν τη γυναίκα του υφυπουργού, δικηγόρο Αθηνά Βερροίου.
Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΤΑΑ στις 10/2/2016 αποφασίστηκε η άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση «Αθήναιον» σε 4 υπαλλήλους, όπως άλλωστε προτεινόταν και στο πόρισμα της σχετικής ΕΔΕ που είχε διεξαχθεί από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΕΤΑΑ με εντολή του προέδρου του Ταμείου.
►1. Για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος κατά υπαλλήλου που το 2013 ασκούσε καθήκοντα προϊσταμένης Τμήματος Λογιστηρίου της Διεύθυνσης Οικονομικών των Τομέων Υγειονομικών, η οποία όμως στις 20/12/2013 υπέγραψε την εντολή πληρωμής προς την εταιρεία «Ευρωθεραπεία-Αθήναιον Α.Ε.» ως αναπληρώτρια διευθύντρια Οικονομικών, χωρίς να ελέγξει ως όφειλε τη νομιμότητα της εν λόγω εντολής και, συγκεκριμένα, αν επισυναπτόταν η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα ΙΚΑ.
►2. Για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος κατά υπαλλήλου που συνέταξε και υπέγραψε δεύτερη κατά σειρά, ως αναπληρώτρια προϊσταμένη λογιστηρίου, κατά την ίδια ημερομηνία, την εντολή πληρωμής προς την εταιρεία χωρίς αυτή να συνοδεύεται από φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ΙΚΑ.
►3. Για ατελή εκπλήρωση καθήκοντος κατά της προϊσταμένης του Τμήματος Ελέγχου, διότι ενώ στις 15/7/2013 παρέλαβε έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΤΑΑ με το οποίο γνωστοποιούνταν η αίτηση εξυγίανσης (άρθρο 99) που είχε υποβάλει η «Ευρωθεραπεία-Αθήναιον Α.Ε.» στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δεν έδωσε τη δέουσα σημασία σε αυτό με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η ένταξη της εταιρείας στις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου.
Και επιπλέον το συγκεκριμένο έγγραφο δεν βρέθηκε στον φάκελο της εταιρείας που τηρείται στο Τμήμα Εσόδων! Στο έγγραφο, που έφερε την υπογραφή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων του ΕΤΑΑ, αναφερόταν ότι, δεδομένης της αίτησης εξυγίανσης της κλινικής, λαμβανομένης υπόψη της οφειλής της προς το Ταμείο και προς προστασία των συμφερόντων του Ταμείου θα πρέπει να γίνεται παρακράτηση και συμψηφισμός των οφειλόμενων νοσηλίων που τυχόν δικαιούται η κλινική από αυτό.
Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα η κλινική «Νέο Αθήναιον» έχει βάλει λουκέτο και βρίσκεται στη διαδικασία της πτώχευσης χρωστώντας τεράστια χρηματικά ποσά και στους εργαζόμενους.
►4. Για παράλειψη δίωξης και τιμωρίας πειθαρχικού παραπτώματος κατά υπαλλήλου που εκτελούσε χρέη αναπληρωτή διευθυντή Οικονομικών από 25/11/2013.
Ο συγκεκριμένος, αν και έλαβε σαφή υπόδειξη με έγγραφο/γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ταμείου στις 16/10/2014 προκειμένου να διερευνήσει αν η «Ευρωθεραπεία-Αθήναιον Α.Ε.» είχε πληρωθεί με το ποσόν των 239.845 ευρώ χωρίς να έχει προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να διαπιστώσει τη διάπραξη ή μη τυχόν παράβασης καθήκοντος από τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους, απάντησε με έγγραφο στη Νομική Υπηρεσία, έπειτα από 8 ολόκληρους μήνες (4/8/2015). Σε αυτό ενημέρωνε ότι δεν βρέθηκε στο αρχείο ενταλμάτων φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα της εταιρείας.

Η κατώτερη των ποινών

Η υπόθεση που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στις 30/11 και στις 8/12/2015

Η υπόθεση που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στις 30/11 και στις 8/12/2015 |
Οι 4 υπάλληλοι του ΕΤΑΑ κλήθηκαν σε απολογία και σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ στις 7/9/2016 αποφάσισε να επιβάλει τη χαριστική ποινή της επίπληξης, δηλαδή την κατώτερη των ποινών, στους τρεις πρώτους υπαλλήλους, ενώ στον τέταρτο επιβλήθηκε η ποινή της περικοπής μισθού 5 ημερών.
Και μάλιστα αυτή η ανώδυνη «καταδίκη» των υπεύθυνων υπαλλήλων επιβλήθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ με οριακή πλειοψηφία (5-4).
Τι κι αν τα διαπραχθέντα αδικήματα συνδέονται με τις μάστιγες της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής από τα οποία έγινε ζημιά στο ΕΤΑΑ με την πληρωμή του «Αθήναιον», λόγος για τον οποίο θα περίμενε κανείς την παραπομπή των συγκεκριμένων υπαλλήλων στο αρμόδιο Ανώτερο Πειθαρχικό Συμβούλιο από το Δ.Σ. του Ταμείου, γεγονός που θα επέφερε μεγαλύτερες ποινές;
Είναι αξιοσημείωτο ότι στη σχετική ΕΔΕ που προηγήθηκε δεν ήρθε υπόψη της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΕΤΑΑ, που τη διενεργούσε, το γεγονός ότι υπήρχαν δύο έγγραφα με εντολή πληρωμής προς το «Αθήναιον» -και όχι μόνο ένα- προς την τράπεζα Eurobank.
Εγείρεται δηλαδή ζήτημα διπλής πληρωμής προς την κλινική. Λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ, Στέλιος Πλιάκης, ανέφερε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου στις 7/9/2016: «… πρέπει να ζητήσουμε για να είμαστε δίκαιοι και κάποια συμπληρωματική ΕΔΕ για το θέμα αυτό, καθώς και γιατί δεν έχει δοθεί το στοιχείο αυτό στην αρχική ΕΔΕ».
Κι ακόμη ότι το πόρισμα που προέκυψε από την ΕΔΕ δεν καταλόγισε στους 4 υπαλλήλους ευθύνες για την καταβολή του ποσού των 239.845 ευρώ και συνεπώς για τη ζημιά που προκλήθηκε στο ΕΤΑΑ από την καταβολή στην «Ευρωθεραπεία-Αθήναιον Α.Ε.», παρά μόνο για το γεγονός της μη καταβολής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι η πρώτη εκ των 4 υπαλλήλων του ΕΤΑΑ που υπέγραψε το ένταλμα να πληρωθεί το «Αθήναιον» ανέθεσε την υπεράσπισή της στη σύζυγο του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, τη δικηγόρο Αθηνά Βερροίου.
Και ότι στη συνέχεια στις 2/12/2016, μόλις 3 μήνες αφού της επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης, η συγκεκριμένη υπάλληλος αποσπάστηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΤΑΑ στο υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου.
Με τις υπογραφές της Ολγας Γεροβασίλη, του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη.
Βέβαια και στα δύο αυτά γεγονότα μπορεί να μην έχει συντελεστεί κάποια παρανομία, αλλά στην πραγματικότητα ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό.

Ενδελεχής έρευνα

Η υπόθεση της κλινικής «Νέο Αθήναιον» αποτέλεσε την αφορμή προκειμένου να ξεκινήσει ενδελεχής έρευνα τον Φεβρουάριο του 2015 από μικτό κλιμάκιο ελεγκτών (Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και υπουργείο Εργασίας) γι’ αυτή την υπόθεση, αλλά και συνολικότερα για την εξόφληση παρόχων υγείας από όλους τους τομείς του ΕΤΑΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ήδη έχει εκδοθεί πολυσέλιδη σχετική έκθεση ελέγχου στην οποία διαπιστώνονται ότι ιδιωτικά θεραπευτήρια εισέπρατταν οφειλές από το ΕΤΑΑ δίχως την καταβολή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και έχοντας εξασφαλίσει παράνομα την είσοδό τους στην ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές τους προς το Ταμείο, χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.